Tisíce Hongkonžanů odchází do ciziny

10:00 | 30.04.2021 Kali 0
Díky vývoji politické situace na ostrovech se mnoho Hongkonžanů rozhodlo opustit své domovy a emigrovat. Nejvíce z nich míří do Británie.
letadlo opouštějící Hong Kong
letadlo opouštějící Hong Kong FOTO: pixabay.com
Británie eviduje více než 27 000 žádostí o azyl pocházejících od obyvatel Hongkongu. Do země, která dříve oblast spravovala, míří nejvíce Hongkonžanů. Má to jasné důvody - krom toho, že v Británii žije velká hongkongská komunita, britská vláda také spustila v lednu program, díky kterému mohou držitelé britského pasu získat britské občanství.

Jde o reakci britské vlády na rostoucí vliv Pekingu v regionu i prosazení zákona o národní bezpečnosti. Díky programu, držitelé britských pasů, kteří ale nejsou britskými občany, získají vízum, které jim zajistí možnost po dobu pěti let bydlet, pracovat a studovat v Británii (to se vztahuje i na rodiny těchto žadatelů, kteří nejsou držiteli pasu). Po pěti letech si pak mohou zažádat o status rezidenta a po roce i o britské občanství. Britská vláda předpokládá, že by programu mohlo v následujících pěti letech využít až 300 000 lidí. Státní tajemník pro bydlení, společenství a místní zprávu, Robert Jenrick, také řekl, že místní úřady jsou připraveny nově příchozím Hongkonžanům poskytnout podporu v hledání bydlení, práce či školy.

Další Hongkonžané míří pak do USA, Austrálie, států Evropské Unie nebo na Tchaj-wan. Počty obyvatel Hongkongu stěhujících se na Tchaj-Wan vzrostly s porovnání s rokem 2020 téměř dvojnásob, stejně jako rok před tím. Tchaj-wan Hong Kong v boji za demokracii dlouhodobě podporuje. V polovině roku 2020 založil Tchaj-wan službu, která Hongkonžanům pomáhá s přesídlením, ale pouze v případě, že se na ostrov mohou dostat sami. Někteří se pokusili i o drastická řešení, jako skupina aktivistů, která byla chycena po tom, co se na Tachaj-wan pokusila dostat lodí. Teď jsou vězněni v Číně.

Přesto, že by se mohlo zdát, že budou odcházet hlavně mladí lidé, je tomu spíše naopak. Spousta mladých chce v Hongkongu zůstat, jelikož cítí jako svou povinnost za svou svobodu bojovat a změnit oblast k lepšímu. Velkou část emigrantů tvoří rodiny, které se obávají o budoucnost svých dětí v Hongkongu. Rovněž chtějí, aby se jejich děti mohly vzdělávat ve svobodném prostředí, po tom, co Čína začala svou propagandou mířit především na děti ve školách. Mnoho lidí se také obává, že pokud neodejdou teď, bude v budoucnu vycestování složitější nebo se již nebudou moct vrátit.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9