Jak Hongkonžané protestují po přijetí bezpečnostního zákona

13:00 | 17.04.2021 Kali 0
Rok 2019 byl pro Hongkong velmi bouřlivým. Provázely jej rozsáhlé pro-demokratické demonstrace proti rostoucímu vlivu pevninské Číny. Přijetí zákona o národní bezpečnosti však tento boj zkomplikovalo. Obyvatelé Hongkongu se však přesto nevzdávají.
Protesty v Hongkongu 2019
Protesty v Hongkongu 2019 FOTO: Studio Incendo/flicker.com
Tento čtvrtek byl v Hongkongu ve znamení „dne vzdělávaní o národní bezpečnosti“ (National Security Edication Day). Den, který je věnován Zákonu o národní bezpečnosti proběhl ani ne rok po jeho zavedení. Na titulní stranu čtvrtečního vydání jej umístily téměř všechny hongkongské noviny.

Zákon o národní bezpečnosti vznikl jako reakcí Pekingu na bouřlivé demonstrace, které propukly na jaře 2019. Lidé v nich protestovali proti kontroverznímu zákonu o vydávání vězňů na pevninskou Čínu a proti celkovému rostoucímu vlivu Číny v Hongkongu a postupnému omezování tamní demokracie, ke kterému nemělo dojít ještě minimálně do roku 2047 (jak bylo zaručeno ve smlouvě při předání Hongkongu z britské správy zpět do té Čínské.)

Hongkonžané se přesto v boji za demokracii nevzdávají. Přesto že Zákon o národní bezpečnosti tento boj zkomplikoval, lidé přesto našli způsoby, jak vyjádřit svůj nesouhlas s tamní politickou situací. Zde jsou některé ze způsobů, kterými obyvatelé protestují.


Čekání ve frontě

Lidé ukazují svou podporu i obyčejným čekáním ve frontě. Minulý měsíc čekaly stovky lidí před soudní budovou, aby podpořily čtyřicet sedm demokratů, kteří byli obviněni na základě bezpečnostního zákona. I přesto, že většina lidí neměla šanci se do budovy dostat, sešli se na místě, a to převážně v černém oblečení na znak solidarity. Fronty ale nestály pouze před soudem, ale i třeba před prodemokratickým obchodem.


Podpora odsouzených

Na základě bezpečnostního zákona bylo již zatčeno přes deset tisíc lidí. Lidé se účastní soudů, aby ukázali podporu těm, kteří jsou souzeni kvůli účasti na pro-demokrtických demonstracích. Když soudní budovy opouštějí vězeňské vozy, není neobvyklé vidět skupinky lidí, běžícími za vozy.  Jsou to podporovatelé odsouzených, kteří většinou křičí sbohem a slova podpory.


Žlutá ekonomika

Mnoho Hongkonžanů podporuje pro-demokratické podniky, kterým se přezdívá „žluté obchody“ Existují seznamy těchto podniků, díky kterým je lidé můžou podporovat jako jejich zákazníci. Nejde přitom jen o obchody, ale i o restaurace či kina. Žlutá proto, že se jednalo o barvu pro-demokratických táborů během protestů. Oblíbenými se staly i žluté roušky.


Demonstrace s rozestupy

I úder koronaviru boj za demokracii zkomplikoval. Na ostrovech platily přísné podmínky proti jeho šíření. I přesto se tu však stále najdou akce, kde lidé mohou vyjádřit svůj nesouhlas i za dodržování opatření. Demonstrace jsou limitované a účastníci dodržují rozestupy.


Prázdné listy

„Osvoboďte Hong Kong, revoluce naší doby“ (Liberate Hong Kong, Revolution of Our Times), populární slogan užívaný během prodemokratických protestů, se stal po zavedení bezpečnostního zákona ilegálním. Lidé místo něj tedy na jedné z akcí drželi pouze čisté bílé papíry.


Památky mrtvých

Při demonstracích přišlo bohužel o život i několik lidí. Obyvatelé stále nosí k těmto místům, kde přišel někdo z demonstrujících o život, květiny a ananasové buchty (Bolo Bao).


Čtení pro-demokratických novin

Další formou projevení nesouhlasu se situací na ostrovech je nákup a čtení pro-demokratického bulváru Apple Daily. Jeho zakladatel, Jimmy Lai byl v minulém roce na základě bezpečnostního zákona zatčen. Ten byl obviněn z podvodu a také za to že na twitteru „požádal“ zahraniční vlády k uvalení sankcí na čínské a hongkongské úřady.


Patreon pro aktivisty

Mnoho obžalovaných aktivistů a politiků čelí velkým poplatkům za právní služby a soudním sporům. Proto někteří založili svůj patreon, na kterém je finančně možné je podpořit.


Podpora ze zahraničí

Podpora přichází i ze zahraničí. Například od Hongkonžanů žijících v jiných zemích. Více než sto Hongkonžanů se například minulou sobotu shromáždilo v Manchesteru, na podporu protestů v Myanmaru. Online aliance „Milk Tea Alliance“ shromažďuje aktivisty z Taiwanu, Indie, Thajska, Filipín, Japonska a dalších zemí jihovýchodní Asie. Aliance se stala symbolem solidarity proti praktikám Číny.


ZDROJ: Hong Kong Free Press

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9