Mladí Korejci bojkotují chystaný film Mulan

13:00 | 03.08.2020 TerkaS 1
Co má společného chystaný snímek Mulan s protesty v Hongkongu? To a mnohem více se dozvíte v dnešním článku.
Mulan
Mulan FOTO: screenshot z YouTube
Studenti nařkli obsazení filmu Mulan z podpory státem sponzorovaného násilí mířeného na protestující demokraty v Hongkongu. Okolo tuctu univerzitních studentů a dalších se shromáždilo před budovou Disney Korea v jižním Soulu, aby oznámili své připojení se k protestnímu hnutí #BoycottMulan. Ve filmu Mulan od Disneyho, jehož premiéra je naplánována na srpen letošního roku, si zahraje čínskoamerická herečka Crystal Liu Yifei, která byla pod palbou kritiky kvůli ospravedlňování represivních policejních zákroků, které byly mířeny na prodemokratické protestanty v Hong Kongu.

Hnutí tvořené 12 občanskými a studentskými skupinami skandovalo: "Nepodporujeme násilí. Jsme proti zveřejnění Mulan. Ukončete násilí." a "Odsuzujeme hongkongský zákon o národní bezpečnosti, jelikož porušuje lidská práva." Skupina kritizovala vlahou reakci Disney na poznámky členů obsazení filmu zahrnujících Liu, která ospravedlňovala násilí přidáním se na stranu Xi Jinpingovy vlády proti protestujícím. Proto konstatovali, že herečka není hodna ztvárnit hlavní hrdinku. Zdůraznili, že zákon o národní bezpečnosti je hrubým potlačením lidských práv a čínská vláda utlačuje občany Hongkongu policejní brutalitou.

"Disney zaujalo suverénní postoj vůči umíněným hercům pracujícím pro jejich filmy. V minulosti trvalo na tom, aby se někteří herci omluvili za misogynní poznámky (tzn. hanlivé poznámky mířené na ženy). Ale proti poznámkám hvězd filmu Mulan, Crystal Liu Yifei a Donnie Yena, kteří bránili násilné hongkongské policejní síly a schválení zákona o národní bezpečnosti, studio nezakročilo. Měří se dvojím metrem, a to demokratické hnutí velmi poškozuje," řekl pro The Korea Times Park Dohyoung, jeden z vedoucích členů hnutí Global Citizen v Koreji. "Disney si vybralo Liu Yifei, aby ztvárnila hlavní roli Mulan, ženu, která se vypořádala s diskriminací. Ale herečka právě násilí mířené na hongkongské občany podpořila, což je nepřípustné," dodal Park.

Čínskoamerická herečka vyvolala vlnu nevole, když minulý rok na svém účtu na sociálních sítích projevila podporu hongkongské policii, když se střety mezi policií a Hongkonžany vystupňovaly do obřích rozměrů. Donnie Yen též podpořil čínskou vládu a schválení zákona. V srpnu Liu na svůj profil na Weibo napsala anglicky : "Podporuji hongkongskou policii. Jaká škoda pro Hongkong." a "Také podporuji hongkongskou policii." a "Můžete mě zmlátit." v čínštině.

Protesty v Hongkongu rozdělily lidi na dva tábory. Kantonská popová diva Denise Ho převzala vůdčí roli v populárním protestu proti čínské vládě. Procestovala svět a poskytla rozhovory špičkovým médiím, aby zvýšila povědomí o demokracii v Hongkongu, která je aktuálně v ohrožení. Její aktivní účast na pro-hongkonských protestech uštělila ránu její kariéře, jelikož byla úplně vyloučena z lukrativního výsluní čínského trhu. Ale Ho je jen jednou z velmi malé skupiny celebrit, které vyjádřily své postoje vůči Číně. Většina celebrit se k protestujícím otočila zády, podporujíc policii, která brutálně zasáhla proti protestujícím. Crystal Liu Yefei je jednou z těch, kteří se dali na stranu represivní čínské vlády. Nicméně její chování a postoje pobouřilo některé skupiny v Koreji.

Korejští studenti a aktivisté se spojili v bojkotování filmu studia Disney, v němž si zahrála kontroverzní herečka. Žádají zákaz distribuce a promítání Mulan, popsali jej jako film, který omlouvá státem sponzorované násilí na protestujících demokratech. "Žádáme omlouvu od Disney za mlčení ohledně Crystal Liu Yifei a Donnie Yena. Také vás žádáme o zrušení vydání Mulan. Pokud tak neučiníte, podnikneme kroky, abychom v bojkotu pokračovali," řekl během tiskové konference uspořádané na pozadí protestu v Soulu Lee Seolla, jeden z vedoucích členů hnutí Global Citizen v Koreji.
 

Solidarita s občany Hongkongu

Protest se konal pouhý den po schválení hongkongských bezpečnostních opatření. I když korejská vláda otevřeně nepodpořila schválení zákona, trvala na respektování dohody z roku 1984 mezi Čínou a Velkou Británií. Někteří tento postoj považovali za tichou podporu a úplnou spoluúčast ze strany korejské vlády. Protesty přišly poté, co několik Korejců, zejména mladých Korejců, podniklo kroky, aby ukázali soudržnost s lidmi v Hongkongu, se sdíleným pochopením toho, že je důležité v oblasti chránit demokracii.

Od srpna loňského roku se hashtag #BoycottMulan šířil internetem, protože Hongkong byl uprostřed masivních pro-demokratických protestů. Někteří studenti univerzit vytvořili Lenonovy zdi ve svých školách, aby vyjádřili podporu hnutí v Hongkongu. Některé občanské organizace také pořádaly pouliční shromáždění a požadovaly od čínské vlády, aby přestala se svými utiskujícími kroky.

Nicméně se širokou veřejností očekává, že společnost a distributoři filmu budou postupovat s vydáním, tak jak se plánovalo, protože není žádný vážný důvod pro zrušení jakéhokoliv filmu od Disneyho mimo protesty. Vydání filmu se odsunulo kvůli šíření koronaviru, ale premiéra v kinech je podle společnosti plánována na srpen nebo září tohoto roku.

ZDROJ: koreatimes.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9