Peking změnil pravidla voleb v Hongkongu

13:00 | 15.03.2021 Kali 0
Čínský parlament odhlasoval návrh na změnu volebního systému v Hongkongu. Díky němu Peking ještě více posílí svůj vliv v Hongkongu a jeho politice. Chce, aby v Hongkongu vládli „patrioté“.
Velký sál lidu, kde probíhá Všečínské shromáždění
Velký sál lidu, kde probíhá Všečínské shromáždění FOTO: flickr.com/Jordi Paya Canals
Ve čtvrtek 2895 členů Všečínského shromáždění lidových zástupců zvedlo ruku pro návrh na změnu hongkongského volebního systému. Podle nového volebního systému by měli mít vládu v Hongkongu v rukou pouze „patrioté“, kteří prokazují svou loajalitu pevninské Číně. Po schválení návrhu se ve Velkém sálu lidu ozval aplaus.

Jednou z oblastí, které se změna dotkne, jsou volby správce Hongkongu, které se budou konat v příštím roce (aktuální správkyní je pročínská Carrie Lamová). Dosud fungovalo hlasování tak, že správce vybíral volební výbor s 1200 členy. Ti jsou mimo jiné ve většině čínskými loajalisty. Nově se tento výbor rozroste o dalších 300 členů na počet 1500.

Výbor bude mít nově také roli při výběru členů Legislativní rady (LegCo). Legislativní rada má pravomoce například k přijímání, rušení či měnění zákonů, vznášení otázek k práci vlády, ke schvalování, jmenování či odvolávání soudců odvolacího a nejvyššího soudu nebo odvolání správce Hongkongu (v důležitých otázkách je však stále podřízena rozhodnutím Všečínskému shromáždění lidových zástupců). Aktuálně má sedmdesát křesel, přičemž čtyřicet jedna členů legislativní rady je pročínských, voleni přímo jsou pouze někteří ze členů rady. Volby do Legislativní rady se měly konat v minulém roce, správkyně Lamová je však z důvodu koronaviru zrušila. Ty minulé vyhráli prodemokratičtí kandidáti. Díky úpravě, Peking ale plánuje přímo volená místa ještě více zredukovat a prostřednictvím volebního výboru dosadit čínské loajalisty. Tím chce zajisti vládu „patriotů“.

Carrie Lamová navrhované změny ocenila, jako způsoby které vylepší současný volební systém. Zároveň také odmítla tvrzení, že by úprava měla být namířená proti demokratům a byla navržena tak, aby upřednostňovala pro-čínské kandidáty.
 „Je navržena tak, aby zajistila, že každý, ve správě Hongkongu, je patriot, a to je z hlediska politické etiky pouze správně,“ uvedla Lamová.

Kritický postoj k odhlasovaným změnám zaujala Velká Británie, USA nebo Brusel. Britský ministr zahraničí, Dominic Raab, k hlasování řel, že Čína tímto zákonem dále podrývá svou důvěryhodnost ve světě. "Peking tak v rozporu s prohlášeními Číny učinil další krok k omezení prostoru pro demokratickou debatu v Hongkongu. Čína tak přichází o důvěru, že je schopná dodržet své právní závazky a povinnosti coby vůdčí člen mezinárodního společenství," sdělil Raab.

„Změny, které dnes odhlasovalo Všečínské shromáždění lidových zástupců, jsou přímým útokem na autonomii Hongkongu, jeho svobody a demokratické procesy, omezují politickou účast, demokratickou reprezentaci a potlačují politickou debatu," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.“ Uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9