Hongkong spustí novou linku na hlášení prohřešků proti bezpečnostnímu zákonu

13:00 | 11.11.2020 Kali 1
Hongkongská policie chce spustit novou linku, kde budou moct občané poskytovat informace, ohledně podezření či páchání trestné činnosti proti bezpečnostnímu zákonu.
Vůz hongkongské policie
Vůz hongkongské policie FOTO: swat_hk/ flickr.com
Podle médií by nová horká linka měla začít fungovat v listopadu. Občané na ni budou moct anonymně poskytovat informace o činnostech ohrožující bezpečnostní zákon.

Není to poprvé, co byla v Hongkongu podobná služba spuštěna. Zavedla se již loni v září, kdy vrcholily protesty proti zákonu, který by umožnil podezřelé z trestných činů vydávat do pevninské Číny.

Policie uvedla, že jejich „horká linka proti násilí“ v loňském roce, měla za cíl pomoci jednotkám při prevenci trestných činů v době protestů. V září tedy spustili deset čísel, na která měla veřejnost hlásit prohřešky spojené s násilím, a to i včetně videí a fotografií v rámci platformy Whatsapp. Horkou linku však po třech dnech provozu odstranil majitel aplikace Whatsapp i Facebook, s odůvodněním, že aplikace Whatsapp byla navržena k soukromé komunikaci a automaticky limituje velký příval zpráv.

Ke konci letošního září bylo již na základě bezpečnostního zákona zatčeno více než dvacet lidí.
Bezpečnostní zákon byl reakcí Pekingu především právě pro demokratické protesty v Honkongu minulého roku. Rozsáhlá legislativa zakazuje separatistické, teroristické a podvratné aktivity a také spolupráce se silami z jiných zemí.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9