Hongkongský aktivista Joshua Wong byl odsouzen k odnětí svobody

13:00 | 15.04.2021 Kali 0
Jedna z výrazných tváří hongkongských pro-demokratických protestů Joshua Wong, byl odsouzen k odnětí svobody na čtyři měsíce.
Joshua Wong
Joshua Wong FOTO: commons.wikipedia.org
Čtyřiadvacetiletý Joshua Wong byl odsouzen za účast na neoprávněném shromáždění a porušení „protimaskového zákona“, který zakazuje si na veřejnosti zakrývat obličej, během demonstrace v říjnu 2019. Pro Wonga to nebude první pobyt za mřížemi. Již nyní totiž absolvuje separátní trest a to za organizování a podněcování k neoprávněnému shromáždění, k čemuž se doznal v lednu letošního roku.

Joshua Wong je jedním z nejvýraznějších představitelů hongkongských pro-demokratických aktivit. Je spoluzakladatelem a byl také předsedou aktivistické studentské organizace Scholarism, působící v oblasti hongkongské vzdělávací politiky, politických reforem a politiky mládeže. Organizace je známá především svým postojem k obraně autonomně hongkongského vzdělávání před vlivem Pekingu.

Sám Wong se již aktivismu věnuje delší dobu. Již v sedmnácti letech byl v roce 2014 při tzv. „Deštníkové revoluci“, což byla série protestů proti změně volebního systému týkajícího se voleb správce Hongkongu, jedním z vůdců protestů, převážně mladých hongkonžanů. Založil rovněž pro-demokratickou  politickou stranu Demosisto a rozhodl se kandidovat v místních volbách, což mu však nebylo umožněno kvůli jeho „neloajalitě“.

Společně s Wongem byl odsouzen také čtyřiasedmdesáti letý Koo Sze-yiu, veterán prodemokratických protestů, který před tím absolvoval trest za znesvěcení čínské vlajky. Koo a dva další muži před budovou soudu drželi transparenty za propuštení politických vězňů. Sám Koo pak prohlásil, že bude velmi poctěn, pokud půjde po jedenácté do vězení.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9