Hongkongské protesty proti zrušeným volbám

13:00 | 11.09.2020 Kali 3
V neděli měly v Honkongu proběhnout volby. První od zavedení kontroverzního bezpečnostního zákona. Vedením města však byly odloženy až na příští rok. Stovky lidí tak opět vyšly protestovat do ulic.
Loňské protesty v Hongkongu
Loňské protesty v Hongkongu FOTO: Jonathan van Smit/flickr.com
Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v červenci rozhodla, že se letošní volby do parlamentu přesunou na příští rok. Ty se měly konat v neděli 6. září. Jako důvod jejich odložení uvedla šíření koronaviru. Pročínská Lamová popřela, že by posunutí voleb mělo politický kontext.

Na protest se ovšem v tento den vydalo do ulic stovky lidí nesouhlasící s odložením i novým bezpečnostím zákonem, který byl přijat koncem června a již od začátku budil značné kontroverze. Tamní prodemokratická opozice, která vyhrála již minulé volby, doufala v historický úspěch. Proto byla odložením velmi zaskočena.

A tak i přes zákaz shromažďování se prodemokraticky smýšlející místní sešli, aby dali na jevo svůj nesouhlas. V rámci demonstrace byly slyšet hesla jako "Osvoboďte Hongkong!", která jsou dle bezpečnostního zákona trestná, jelikož podporují separatismus. Stejně tak se objevily i proti-policejní slogany. Lidé také mávali prázdnými cedulkami na protest proti omezení svobodného projevu.

Proti demonstrantům zakročila policie. Po internetu pak začalo kolovat video z protestů, na kterém policisté zaklekli vyděšenou teprve dvanáctiletou dívku.


Video, na němž je zachycená dvanáctiletá dívka, kterou policisté spacifikovali

V oblasti Yau Tsim Mong zadržela 289 osob. Osmdesát sedm z nich bylo zatčeno za účast na nezákonném shromáždění v souladu s bezpečnostním zákonem. Další byli zadrženi pro podezření z napadení policie a maření její činnosti, výtržnictví a dalších trestných činů. Dvaadvacet osob si pak odneslo pokuty za porušení zákazu scházení se více než dvou osob, s ohledem na opatření proti šíření koronaviru.

Bezpečnostní zákon byl reakcí Pekingu především na masivní prodemokratické protesty v Honkongu minulého roku. Má zabránit, zastavit a potrestat chování v Hongkongu, které podle čínské vlády ohrožuje národní bezpečnost. Již jeho červnové vložení do ústavy vyvolalo vlnu nevole jak mezi samotnými Hongkonžany, tak i ve světě.

Zákon kriminalizuje například separatistické, teroristické a podvratné aktivity a také spolupráce se silami z jiných zemí, s cílem ohrozit národní bezpečnost. Občané Hongkongu, zatčení v rámci tohoto zákona, pak mohou být souzeni na pevninské Číně.

Zákon se kromě místních, vztahuje také na cizince podporující separatistické a prodemokratické aktivity v Hongkongu. Ti pak mohou být po vstupu na čínské území perzekuováni.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9