NatsuCon 2016 [Report]

19:58 | 19.09.2016 starfishzs 0
Před měsícem se konal čtvrtý ročník letního festivalu japonské a korejské kultury NatsuCon a my vám přinášíme pár postřehů a dojmů ze strany AsianStyle.
Najdete cosplayera na obrázku?
Najdete cosplayera na obrázku? FOTO: Boissie Michi Hasegawa
Letošní NatsuCon 2016 se pořádal jako loni v prostorách Karlínské obchodní akademie a VOŠE ve dnech 19. až 21. srpna a nesl se ve stylu retro. Více jste se mohli dozvědět v naší pozvánce před festivalem či na stránkách NatsuConu.

Na NatsuCon chodím každý rok a zatím jsem se nezbavila "povinnosti" zde přednášet. Letos jsem ovšem měla pocit, že jsme si toho s Rashidou vzaly až moc a podepsalo se to také na naší celkové účasti na conu, jelikož jsme neměly moc času navštívit jiný program než well... ten náš. V sobotu i v neděli jsme měly vždy dvě přednášky a k tomu jsme také v sobotu dobrovolničily na přehlídce tradičních asijských kostýmů, v kterých jsme strávily 3 hodiny (ale byly krásné!). Z ostatního programu jsme tedy zabrouzdaly jen na AMV soutěž, přednášku od Akiko a Blizzy na Yaoi, která jste (raději) zapomněly(i) (byla skvělá, ač nejsme skalní fanynky tohoto žánru), Zoeyninu přednášku o Webtoons (nabrala jsem plno inspirace, co číst místo psaní diplomky) a v neděli jsme také zůstaly na přednášku Náboženská symbolika v Narutovi, která se mi obzvláště líbila a hodně jsem se toho dozvěděla. Samozřejmě jsme si jako každý rok nenechaly ujít ani Achievement game, která měla lehce hořkosladký konec. Na infostánku nám za body vydal zmatený staffák špatné lístky do tomboly a my tak měly nulovou šanci cokoli vyhrát, ale zase tolik nás to nemrzelo, jelikož jsme toho loni vyhrály až moc a splňování úkolů nás bavilo i bez vyhlídky na výhru v tombole. Navíc jsme si za trable mohly odnést alespoň nějaké placky či plakáty, takže reakci organizátorů na tento problém hodnotím kladně a celkově jsme se staffáky neměly špatnou zkušenost, vždy na nás byli milí a usměvaví (a to jsme na infostánku otravovaly často). Jediné mínusko, které opakuji snad každý rok, je papírový pásek, který jsem obdržela jako přednášející místo toho opět krásného látkového. Protože ten merch je vždy moc pěkný! Plakát jsem si určitě musela koupit.


Závěrečné foto po přehlídce tradičních asijských oděvů
FOTO: Ľubomír LPik Šaradín / 
celé fotoalbum

Letošní ročník mi přišel takový klidnější a trochu prázdnější, viděla jsem méně cosplayerů než loni a zároveň více "normálnějších" lidí (rozuměj, že by jim člověk netipl zálibu v asijské kultuře), ale možná to bylo proto, že NatsuConu opět vyšlo počasí a hodně lidí se pohybovalo v nedalekém parku či snad na přednáškách (výběr byl letos opět velký, a kdybych nemusela být na vlastních přednáškách, určitě bych si program našla - zejména mě mrzí, že jsme si s Rashidou nezašly na letní kino) a také by se to dalo interpretovat tak, že festival začíná lákat i "obyčejnější" lidi (či prostě jen všichni už stárneme a nemusíme naši asijskou posedlost dávat najevo naším zevnějškem). Těžko říct. Ale z NatsuConu mívám obecně vždy příjemný pocit, vždy se na tu lehkou komornost těším a určitě doufám, že se zase sejdeme v příštím roce.

Plno krásných fotografií od různých fotografů naleznete na úvodní stránce NatsuConu.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9