NatsuCon 2015 - stále lepší a lepší II [Report]

20:00 | 02.09.2015 starfishzs 0
O víkendu od 21. do 23. srpna se konal třetí ročník pražského festivalu o japonské a nově i korejské kultuře, NatsuCon. Akce se účastnilo i mnoho našich redaktorů, kteří vám nyní přiblíží své dojmy a pojmy.
Foto by Bronislav Bažant
Foto by Bronislav Bažant FOTO: Bronislav Bažant / flickr.com
Bez delšího vybavování se můžeme pustit do druhé části reportu z NatsuConu 2015 (pro nezasvěcené nabízíme malou rekapitulaci a první část zde). Co na NatsuCon říkají Marťa, tombac a Kwietitze?

Očima starfishzs: Na NatsuCon se pokaždé těším, ačkoli mě vždy tíží břemeno přednášejícího a letos tomu nebylo jinak. Přesto jsem si akci jako každý rok užila, jelikož zde panuje taková rodinná atmosféra (a občas na vás zpoza rohu vyskočí Ken Kaneki a dá vám free hug). Festivalu letos opět nahrávalo dobré počasí. Škola byla prostorná (konečně žádné úzké chodby!), program se rozprostřel na pět pater (ať taky procvičíme naši fyzičku), byl docela velký výběr podniků v okolí, kam zajít na oběd, a soudě dle fotek cosplayerů bylo v okolí i dost míst, kde pořídit pěkné fotky. Plusem určitě hodnotím opět bohatý program (kéž bych měla Hermionin Obraceč času), opět krásnou grafiku, opravdu povedné cosplaye, novou motivaci pro splňování achievement game (za splněné úkoly člověk mohl dostat lístky do tomboly - jinak se nedaly koupit - takže jsme na to naběhli jako dravá zvěř a splnili jich 14 z 16 a moc jsme se u toho bavili), vždy milé organizátory, využití školního hřiště, bohatý výběr tanečních a jiných her a také možnost si v "hluchých" místech sednout někam na chodbu na židli. Z přednášek se mi nejvíce líbily Přeměny korejské kultury vlivem nové vlny, Vývoj pohřbívání v Koreji a Moderní korejský horor. Silný dojem v nás zanechaly i přednášky Draci v yaoi (mé dětství je v tahu) a Východní vs. západní filmová tvorba (aneb když si nepřečtete anotaci a pak sedíte na přednášce o lesbických filmech). Co mě naopak trochu mrzelo, bylo opět dle mého až příliš pozdní vpouštění do prostoru první den Conu (hodina před první přednáškou mi přijde opravdu málo, málokdo se na ni stihl dostavit), umístění sálu Meidži hned u vchodu (pod okny věčně postávali kuřáci a hlasitě se bavili, což narušovalo probíhající přednášky uvnitř) a malá kapacita hlavního sálu Edo (ač se AMV soutěž vysílala v této místnosti třikrát, nikdy jsme se do ní nevešli). Uvítala bych asi také vyznačení záchodů na mapě školy (ale naštěstí nám nedělalo problém si je najít, jako některým). A nesu si také malou křivdu, když jsem jako přednášející nedostala ten nádherný, stylový, krásný červený pásek NatsuCon 2015, na který jsem se těšila, ale místo toho jsem obdržela loňský plastový modrý. Pche!

Kolem a kolem ovšem hodnotím NatsuCon opět o něco lepší než ten minulý a já věřím, že i nadále se festival bude jen zlepšovat. Organizátorům z celého srdce děkuju, že se stále tak snaží a doufám, že se všichni zase sejdeme i příští rok. I kdybych měla zase přednášet.

AMV Peklo Vol. 2. Lepší, než to první?

Očima tombace: Moji účast na NatsuConu provázelo mnoho "poprvé". Na čistokrevném conu jsem v Praze nikdy nebyl a především jsem poprvé v životě přednášel a vyzkoušel si tak premiérově činnosti typu stříhání videí a přípravy prezentace v Powerpointu. První minuty na akci byly díky mému nešťastnému pozdnímu příchodu na vlastní přednášku vpravdě hororové, ale poté jsem si akci už jen užíval. Překvapil mě velký rozsah conu, co se týče velikosti prostor a množství návštěvníků, a potěšila perfektní organizace. Už jen samo sledování propracovaných kostýmů účastníků conu mě bavilo. Nebyla nouze o bizarně úsměvné situace, kdy jsem třeba spěchal v přízemí na záchod a do cesty mi skočilo zvláštně oděné stvoření, které se chtělo objímat. Nejvíc jsem se těšil na přednášky z naší linie Korea. Kolegyně Zoey, Kwietitze, starfishzs a rashidu musím jedině pochválit, jelikož jejich přednášky se mi hodně líbily. A to i přestože např. k-pop nebo korejské seriály nejsou právě moje parketa. Až mi bylo líto, že jsem je nemohl navštívit všechny, což příště určitě napravím, budu-li v ČR. Na závěr bych vypíchl příjemně nenucené a přátelské prostředí, do něhož může směle skočit každý našinec, aniž by se cítil nepatřičně. Nejen za to patří organizátorům slova díků a můj respekt.


Foto by Jirka Karásek / více zde

Očima Kwietitze: Stejně jako tombac jsem na conu byla poprvé a asi už stárnu, protože jsem fakt nečekala, že si počkám hodinu ve frontě a prošvihnu první (jistě skvělou) přednášku o japonských detektivkách od Zízy. A to mi ani nepomohlo ohánění se tím, že jsem přednášející a koukejte mě jako pustit dopředu. A teď vážně. NatsuCon byl super. Sice nemám s čím srovnávat, ale podobné akce mě vždycky plní natěšením, když vidím, že existuje hodně lidí, kteří doslova a do písmene žijí podobnými zájmy jako já. O to víc mě mrzí, že jsem se moc neseznámila s nikým novým (vrozená introvertnost plus také to, že průměrný věk osazenstva byl o deset let menší než můj). Co se týče programu, tak kdybych nepřipravovala doma svoji přednášku na poslední chvíli, rozhodně bych viděla víc přednášek, ale zase mohu říci, že ty na kterých jsem byla, byly všechny skvělé, a pokud bych musela některé vypíchnout, tak ty od Yuffie o videohrách, po kterých jsem dobrovolně vstoupila do jejího fan hnutí, protože ta holka má koule. A ještě jsem si poprvé v životě zkusila oculus rift (pánové říkali, že jim nikdo jako já při horské dráze nekvičel). Na závěr chci poděkovat organizátorům a přimluvit se pro příští ročníky za jejich lepší catering/krmení.


Pokud vás zajímají další reporty a hlavně fotografie pořízené na festivalu (s velkou dávkou skvělých cosplayů), sledujte tyto stránky, kde jsou průběžně přidávány další odkazy na fotogalerie.

FOTO: Bronislav Bažant, Vojta Karásek

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9