Populace Číny dosáhne za deset let svého maxima

16:00 | 08.10.2015 kvacm 6
Nejlidnatější země světa zpomaluje nejen v ekonomice, ale i v porodnosti. Po roce 2025 se očekává start poklesu populace, převážně u rodilých Číňanů.
tzv. čínská králikárna - Byty v Hongkongu (ilustrační foto)
tzv. čínská králikárna - Byty v Hongkongu (ilustrační foto) FOTO: Qwer132477 / wikipedia.org
Ekonomika Číny klesá, protože životní úroveň stoupá. Chudí lidé z východu země se stěhují za prací na západ a dochází ke zvyšování jejich požadavků. Tím dochází ke změně orientace ekonomiky a z levné exportní země se stává technologický dravec, jenž se po několika stovkách let opět probouzí ze svého spánku.

Čína všechny své mozky využívá k jiným účelům než montování, lepení a šití, a proto lidé mají nejen méně času na sebe, ale také na druhé. Podle stylu západního světa se na první místo před rodinu dostává práce a zájmy. Mnoho příležitostí pro mladé Číňany stojí kromě peněz i mnohem větší úsílí, proto pomalu klesá i porodnost.

Podle dosavadních odhadů se počítá s tím, že se populace Číny v roce 2025 dostane na vrchol, odkud začne pomalu klesat. Z loňské 1,37 miliardy to může být 1,41 miliardy, ovšem v roce 2050 se můžeme dostat zpět na hodnotu 1,3 miliardy.

V počtu ale budou v budoucnu hrát velkou roli i přistěhovalci, podle západního světa to může být i pár malých procent, čili několik miliónů. Ale oproti Evropě a Severní Americe může hrát velkou roli rozdíl v komunikaci a čínském písmu. Budoucí plány a výkon ekonomiky však může přitáhnout mnohem více lidí, než je tomu nyní a otevřenost země se může taktéž změnit.

Vezměme v potaz jen to, jak se Čína dokázala za dvacet let změnit. A co se stane v budoucnu, ale nikdo neví. Taková masa lidí pod jednou vlajkou dokáže mnohem více, než si chceme vůbec připustit. A to i z ekonomického hlediska.

ZDROJ: chinadaily.com.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9