Made in China? Teď letí Sold in China a výstavba Silicon Walley

18:00 | 28.07.2015 kvacm 0
Čína je známá díky výrobě levných věcí, převážně oblečení a bot, a také díky kopírování západních nápadů a výrobků. Dnešní Čína je ale jiná, vždyť její obyvatelstvo má dvakrát tak velkou populaci jak celá Evropa.
Shenzhen je přestižnější adresou než Šanghaj
Shenzhen je přestižnější adresou než Šanghaj FOTO: Lomita / wikimedia.org
Každý dobrý podnikatel a velký obchodník ví, že Čína má obrovský potenciál, tedy lépe řečeno její obyvatelstvo. Stále totiž stovky miliónů lidí trpí chudobou a čekají, až se k ním "dostane" růst ekonomiky. Zatím je totiž znát hlavně ve velkých městech, ale už i ta malá jej pomalu pociťují.

Mnoho států světa má své Silicon Valley, tedy místa a města, která soustřeďují kapitál do vývoje a inovací nových technologií a výrobků. Kupříkladu nejznámějším příkladem jsou Spojené státy americké, které čítají Silicon Valley čtyři: Boston, New York, San Francisco (pravý Silicon Valley) a Seattle.

Čína pracuje hned na 129 takovýchto místech, podle odborníků jich ale bude mít maximálně osm. Spousta z nich totiž nejspíše zanikne, nebo se z nich stanou obyčejné velké průmyslové zóny.

Již nyní sedm největších "kapitálových" oblastí jsou ale příkladem, že nejen ta největší města v zemi jsou žolíky čínské vlády. Mimo Peking a Šanghaj se řadí do těchto oblastí Shenzhen, který se díky své poloze hned vedle Hongkongu se stává novým rivalem pro Šanghaj. Z rybářské a rýžové kolonie se stal světovou metropolí se svou vlastní burzou cenných papírů a mezi lety 1990 - 2000 patřil k nejvíce rostoucím městům díky obrovským investicím. Dalším místem je pak Hangzhou, který je zase domovem snad nejznámější asijské obchodní firmy Alibaba, poskytující služby jak pro zákazníky, tak pro samotné obchodníky a propojuje jejich zájmy.

Posledními třemi velkými zónami jsou Chengdu, Changsha a Guiyang, zaměřující se na internetové služby a cloud uložiště.

Abychom se vrátili zpět k samotné populaci, HDP Číny roste již několik let obrovským tempem. Od roku 1980 získala díky reformám bývalého vůdce Deng Xiaopinga růst, jenž v roce 2000 dosáhl takového výkonu, že vlastně z části vymanila svět z ekonomické krize započaté v roce 2007. Všichni klesali, ale Čínu jakoby to vůbec nezajímalo.

Tato šestina populace celé planety si vystačí úplně sama a při stálém růstu v roce 2025 může dosáhnout spotřební hodnoty až neuvěřitelných 67 biliónů dolarů (1,34 biliard korun). To je obrovské číslo a všichni v něm tím pádem budou chtít ten největší podíl. Už dnes je vidět, kolik investorů se do Číny hrne nejen za výrobou, ale hlavně se snaží udat své výrobky.


ZDROJ: bloomberg.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9