Vývoj za Velkou zdí

12:00 | 19.01.2013 Mei 10
Každé časné ráno se po celé Šanghaji scházejí tisíce lidí ke společnému cvičení starodávného umění Tai-Ji a v Pekingu otevírá zakázané město brány mnoha návštěvníkům.
Šanghai
Šanghai FOTO: Shutterstock.com
Podle současných odhadů se čínské hospodářství, maximálně do 20 let, stane nejsilnější ekonomikou na světě.

Už dnes spotřebovává Čína většinu světové produkce oceli a téměř polovinu produkovaného cementu. Každou minutu se tu spálí skoro 2 500 tun uhlí, spotřebuje se 24 milionů wattů elektřiny a zpracováno je přibližně 10 000 hektolitrů ropy. Odhady jsou takové, že do 30 let bude Čína těchto zdrojů potřebovat trojnásobek.
 
V současné době se v Číně realizuje více stavebních projektů než kdekoliv jinde na světě.
 
I přes tento obrovský rozvoj jsou v Číně stále důležité tisíce let staré tradice, bez kterých si to v Číně jen tak nedokáží představit. Mnozí lidé opouštějí práci na venkově a vydávají se do velkých měst s nadějí, že zbohatnou. Ne každému se to ale povede. V porovnání s malými městy na venkově je to obrovská změna. Není lehké si zvyknout.
 
Co se týče Šanghaje, je už osmkrát větší než New York a každým dnem dále roste. Investoři do města ročně vkládají kolem 10 miliard dolarů. Nad Šanghají se tyčí spousta obřích mrakodrapů a to více, než kdekoliv jinde na světě.
 
Už od pradávna nazývají Číňané svou zemi „Říše středu“. Je tomu tak z důvodu, že věří, že spočívá přímo uprostřed světa. V Číně žije přes 50 různých národů a národností s vlastní kulturou a tradicemi. V Číně se mluví 7 hlavními jazyky a více než 80 dialekty a nářečími. Ovšem čínské znaky, kterých je více jak 40 tisíc, jsou pro všechny stejné.
 
Také čínské dějiny nejsou zrovna krátké. Čínská civilizace je nejdéle žijící civilizací na zemi. Počet jejích obyvatel je téměř dvojnásobek obyvatelstva Evropy a USA dohromady. Každou minutu se tu rodí dalších 34 dětí.


ZDROJ: Filmový dokument: Objevená Čína, Česká televize 2008

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9