Nová generace bezdrátových sítí pokryje čínský Shenzhen

20:00 | 03.01.2015 Erik 0
Představte si obří stříbřitou kapku plující ve výšce nad městem a obstarávající bezdrátovou síť pro celé město i okolí. Tak přesně to se v lednu 2015 v Shenzhenu stane skutečností.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek FOTO: Shutterstock.com

Vzdušný koráb vysoký 42 metrů s lesklým metalickým povrchem vyvinula společnost Kuang-Chi Science a nazvala jej jednoduše Cloud (u nás by se perfektně hodila zdrobnělina Mráček). Jeho úkolem bude poskytovat vysokorychlostní datovou síť pro oblast o rozloze 8000 kilometrů čtverečních, což je zhruba plocha Shenzhenu a Hongkongu dohromady. Do vzduchu jej vynese helium uvnitř a následně se bude vznášet nad vymezenou oblastí ve výšce 4 kilometrů jako tzv. nízko letící satelit napojený na páteřní linky. 

Přesto není pokrytí městských zástaveb jeho hlavním budoucím úkolem. Vyvíjen byl s přihlédnutím na potřeby poskytnutí spolehlivé a rychlé datové sítě v odlehlých oblastech, pouštích nebo nad mořskou hladinou, kde není možné tradiční techniky použít. Stejně tak může být neocenitelným pomocníkem při odstraňování následků přírodních katastrof.

Dalším podobným projektem Kuang-Chi Science je obří balón Traveller, který se však bude pohybovat v blízkém vesmíru, tedy ve výškách od 20 do 100 kilometrů. Tato oblast má velmi nízký tlak vzduchu, nízkou teplotu, nulové turbulence a dosud úspěšně unikala podrobnému průzkumu. Traveller bude vypuštěn ve spolupráci s Novým Zélandem někdy v první polovině roku 2015. Jeho panenský let bude zároveň testem nových technologií, které byly při jeho sestrojení použity.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9