Letiště v Shenzhenu otevřelo novou odbavovací halu

19:06 | 28.11.2013 Erik 3
Budova s rozlohou 500 tisíc metrů čtverečních evokující svým tvarem obraz obřího letadla (nebo chcete-li manty) je dílem italských architektů ze studia Fuksas. Slavnostní otevření proběhlo dnes, 28. listopadu 2013, v ranních hodinách.
Prostory nové odbavovací haly v Shenzhenu
Prostory nové odbavovací haly v Shenzhenu FOTO: urdesign.it
Massimiliano a Doriana Fuksas vtiskli novému terminálu velmi osobitý styl, při jehož návrhu vycházeli z charakteristických tvarů z říše zvířat.

„Koncept evokuje podobu manty, dýchá a mění svůj tvar, prochází různými variacemi a nakonec se mění v ptáka, který je oslavou volnosti emocí a fantazie letu vzduchem,“ popisují sami autoři.



Střešní konstrukce ze skla a oceli s poloměrem až 80 metrů se obtáčí kolem budovy a šestiboké otvory proražené do jejího povrchu umožňují přirozenému dennímu světlu zaplňovat celý vnitřní prostor. Vzor těchto otvorů, který architekti označují jako medová plástev, se odráží od podlahy a speciálně konstruovaných přepážek pro odbavení a vytváří v mnoha případech skutečně kouzelné efekty. Vše dokreslují kónické podpůrné sloupy, které dávají prostoru atmosféru katedrály, a ventilační šachty vytvarované do podoby podsaditých kmenů stromu. Hala je rozdělena do tří pater oddělující zóny pro odlety, přílety a prostory pro personál.

 

Studio Fuksas se při rozvržení prostor zaměřovalo na rychlost odbavení, minimalizaci vzdáleností, snadnost orientace, omezení vytváření davů cestujících a dostupnost doplňkových služeb. Cesta od vítězství návrhu ve výběrovém řízení až po konečnou realizaci trvala pouhé tři roky.

 

První let, který hala odbavila, směřoval do města Hohhot ve Vnitřním Mongolsku a odstartoval v 7:55 místního času. Po otevření nové haly budou staré terminály postupně uzavřeny. Podle statistik za roky 2011 a 2012 využilo služby letiště Bo´an v Shenzhenu asi 30 milionů pasažérů ročně, z toho 5 % náleželo k zahraničním linkám. Předpokládá se, že toto číslo bude dále narůstat. Odhad pro rok 2015 počítá s 38 miliony pasažéry ročně, z nichž 10 % využije mezinárodní linky.

A třeba to brzy bude i některý z čtenářů AsianStyle.

 

ZDROJ: dezeen.com
FOTO : urdesign.it

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9