Den Konfuciovy akademie [Report]

18:00 | 26.09.2014 wmxj5312hb 6
Dne 24.9. se v Olomouci na Dolním náměstí konal den Konfuciovy akademie. Od 9:00 probíhal program pro školy, od 13:00 pro veřejnost. Pojďte se se mnou podívat, jak to na této akci vypadalo.
Čínský čaj a kaligrafie.
Čínský čaj a kaligrafie. FOTO: Chinaview / Shutterstock.com

Den Konfuciovy akademie měl opravdu bohatý program. U prvního stánku si návštěvníci mohli vyzkoušet manipulaci s čínskými hůlkami - jejich úkolem bylo přemístit pomocí hůlek kamínky z jedné misky do druhé. U tohoto stánku jsem se také setkala se studentkou třetího ročníku čínské filologie na Univerzitě Palackého, se kterou jsme si trochu povídaly o jejím studiu a studijním pobytu v Číně.
 

“Momentálně jsem ve třetím ročníku a v letním semestru plánuji vyjet do Číny. Byla jsem už v Hongkongu. Trochu se bojím, ale zároveň se i těším. Hodně to záleží na lidech, když si sednete s kolektivem, bude to super.”
 

Jako další jsme s mou kolegyní navštívily kaligrafický stánek. Tento stánek mě přitahoval asi nejvíce. Zde jsme si mohly vyzkoušet krasopisně napsat nějaké znaky. Mohly jsme si vybrat znaky ze seznamu, který sloužil jako předloha, ale protože nás v tomto seznamu nic nezaujalo, rozhodly jsme se napsat svá čínská jména. Jako absolventka kurzu čínské kaligrafie jsem se s nadšením vrhla do psaní a možnost opět držet v ruce kaligrafický štětec jsem si užívala.
 

kaligrafie1kaligrafie2 


U sousedního stánku, který nesl název “Naučte se trochu čínsky” jsme si mohly vyzkoušet čínský styl počítání. Ten je od toho našeho úplně odlišný a myslím, že je určitě dobré se s ním seznámit.
 

chinese_hand_counting.jpg

Představte si, kolik by před vás v Číně postavili piv, kdybyste si objednali dvě a ukázali číslovku tak, jak jste zvyklí u nás. Úkolem návštěvníků bylo číslovky přečíst a zároveň na prstech počítat. Taky jsem si to zkusila a celkem mě to počítání na prstech mátlo, pořád jsem přepínala na to naše české počítání.
 

Čínské číslovky.


U dalšího stánku jsme se mohli podívat na tradiční čajový obřad. Abych se přiznala, z čajového obřadu jsem stihla jen část, protože začal dříve než jsem dorazila na místo dění, ale i tak to stálo za to. Poutavé povídání s praktickou ukázkou návštěvníky zaujalo.
 
Vše je připraveno na čajový obřad.


Nechyběla ani ukázka tradičního čínského bojového umění wushu, kterou na erhu doprovodila lektorka Wei Xi.

 


Wei Xi také předvedla ukázku hry na tento tradiční čínský hudební nástroj. Publikum mohlo slyšet českou píseň Okolo Hradce, následovanou skladbou s názvem Cválající koně.
 




 

S mou kolegyní jsme se rozhodly Wei Xi trochu vyzpovídat.

Odkud jsi?
Z Hubei.

Kolik ti je let?
Je mi 22.

Co je tohle za hudební nástroj?
Je to erhu, tradiční čínský hudební nástroj, vlastně takové čínské housle.

Proč sis vybrala tento nástroj?
Tento nástroj mi vybrala moje maminka, protože mám ráda hudbu. Umím hrát na více nástrojů, ale tento mám nejraději.

Na jaké další nástroje hraješ?
Na kytaru, housle, trochu na klavír a také na nějaké další čínské hudební nástroje.


Jak dlouho už se věnuješ hraní na erhu?
Čtrnáct let.

A teď trochu z jiného soudku - učíš se česky?
Umím česky, studovala jsem češtinu na univerzitě v Pekingu.

Proč zrovna čeština?
Čínské univerzity nabízí studium češtiny, němčiny, japonštiny a dalších jazyků. Univerzita v Hubei ale nabízí jen češtinu a maďarštinu. Tak jsem si vybrala češtinu.

Čeština je tvůj hlavní obor?
Ano, a k tomu studuji i učitelství čínštiny.

Chtěla bys dál učit čínštinu nebo češtinu?
Chtěla bych učit češtinu. V České republice jsem už rok byla, teď jsem tu podruhé, ale nevím, jestli budu učit tady, nebo v Číně.

Ten rok jsi byla v Olomouci, nebo někde jinde v ČR?
V Olomouci.

Chtěla bys bydlet tady v Česku, nebo se chceš vrátit zpátky do Číny
Kdybych měla šanci, chtěla bych tu zůstat.

Mohla bys vzkázat něco čtenářům AsianStyle?
Zkuste hrát na erhu.


V rozhovoru s Wei Xi jsme použily jak angličtinu, tak i češtinu a čínštinu. Skvěle se nám s ní povídalo a rozhovor jsme ukončily společnou fotografií.
 

s Weixi

  
O půl 3 začínala ochutnávka čínských plněných taštiček jiaozi. Na ochutnávku jsme se moc těšily a musím říct, že opravdu stála za to, jiaozi byly vynikající. No posuďte sami, nevypadají lákavě?
 

jiaozi

  
Den Konfuciovy akademie v Olomouci byl skvělou příležitostí zkusit si něco nového a dozvědět se nové informace. Pokud budete mít někdy příležitost nějakou takovou akci navštívit, rozhodně neváhejte. Jestli jste Den Konfuciovy akademie propásli, nezoufejte, 20. října v Olomouci začíná Měsíc čínské kultury, který bude plný zajímavých přednášek, workshopů, čínského jídla a samozřejmě hudba nesmí chybět. Pokud se zajímáte o Čínu a její kulturu, rádi Vás v Olomouci na Měsíci čínské kultury uvidíme.

Děkuji Janě Gargašové za pomoc při realizaci rozhovoru a za foto a videodokumentaci akce.


FOTO: hushchina.com, Jana Gargašová
VIDEO: Jana Gargašová

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9