Čínské taštičky jiaozi [Fotorecept]

13:00 | 19.05.2020 wmxj5312hb 0
Slyšeli jste někdy o čínských taštičkách jiaozi? Chtěli byste si je vyzkoušet uvařit doma? Pak jste tu správně. Více se dozvíte v tomto článku.
Čínské taštičky jiaozi
Čínské taštičky jiaozi FOTO: wmxj5312hb/AsianStyle.cz
Čínské plněné taštičky jiaozi jsou jedním z jídel, které v Číně najdete všude ve spoustě různých variant. Mně nejvíce chutnala masová varianta, proto jsem se rozhodla připravit si tuto variantu i doma. Náplň se samozřejmě dá obměňovat či různě poupravit.

Ingredience na těsto:
  • 2 kelímky hl. mouky
  • půl kelímku vody

Postup: 
Těsto na jiaozi je téměř stejné jako to na lamian, jen poměr vody a mouky je jiný. Z mouky a vody vypracujeme těsto a přikryté potravinářskou fólií necháme odpočívat. Mezitím si připravíme  masovou náplň. Jak už jsem zmiňovala, existuje spousta variant náplní, takže si masovou náplň můžete klidně trochu přizpůsobit podle vaší chuti, nebo si vytvořit nějakou úplně jinou.

Na náplň budeme potřebovat:
  • 250 g mletého masa
  • pórek
  • cca lžíci vinného octa
  • cca lžíci sójovky
  • sůl
  • pepř

Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady a podle potřeby dokořeníme. Náplň by měla být dochucená "tak akorát", takže se nebojte ochutnat a přidat soli, pepře a nebo sójovky trochu víc.

 
Těsto a náplň.

Jak máme těsto odpočaté a náplň připravenou, přemístíme těsto na pomoučený vál a vyválíme z něj váleček o průměru cca 3-4 cm. Z válečku pak nakrájíme špalíčky asi 2 cm široké. Doporučuji trochu je podsypat moukou, aby se nelepily. A teď už začíná samotný proces plnění taštiček. Může podle popisu působit složitě, ale věřte mi, není to zas tak složité. Ze špalíčku vyválíme kuličku a pak ji splácneme na placku. Tu si pak chytneme uprostřed a malým válečkem (poslouží i sklenička, pokud nemáme váleček) válíme vždycky od kraje do poloviny. Pak placku pootočíme a postup opakujeme. Výsledkem bude placka, která je uprostřed trochu tlustší a kraje má tenké. 
 
  
Váleček, špalíčky a vyválená placka.

Hotovou placku si vezmeme do dlaně, doprostřed umístíme náplň (nedávejte moc, pak by vám taštička nešla dobře zavřít) a taštičku zavřeme. Existuje hodně variant zavírání taštiček, některé skládají, jiné jen stlačí konce dohromady, já jsem se ale bála, že se mi taštičky otevřou, tak jsem spoje skládala. Vypadalo to asi nějak takhle.


Skládané plněné taštičky

Až máme všechny taštičky naplněné, přivedeme vodu k varu, osolíme a taštičky do ní ponoříme. Nezapomeňte je promíchat, ať se vám nepřilepí ke dnu, taky jich tam nedávejte moc najednou, ať se vám k sobě nepřilepí. Až vyplavou, přilijte do  hrnce trochu studené vody a znovu přiveďte do varu. Když taštičky podruhé vyplavou, vytáhněte je. Popravdě jsem ani nějak nezkoumala, proč se to tak má dělat, našla jsem to v jednom návodu, tak jsem to tak prostě udělala. Když máme taštičky hotové, buď je můžeme podávat jen tak se sójovkou, nebo si je můžeme ještě osmažit. Já jsem zkusila obě varianty. Na výsledek se můžete podívat níže v článku.

 
Vařené a smažené jiaozi

Celkem mě překvapilo, že taštičky chutnaly v rodině opravdu všem, a to občas někteří členové nad mými kuchařskými pokusy kroutí hlavou a ne vždy se jim líbí, že si z nich dělám pokusné králíky ochutnavače. Tentokrát to ale vyšlo a než jsem stihla dovařit a dosmažit všechny knedlíčky, půlka už jich byla pryč. No a protože mi tahle dávka nestačila, brzo si je asi udělám znova.

Budete zkoušet tento recept? Nebo jste ho již zkusili? Podělte se s námi o vaše názory a zkušenosti v komentářích. Dobrou chuť!

ZDROJ&FOTO: wmxj5312hb/AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9