Soutěž o nejoriginálnější čínskou masku už zná vítěze!

20:01 | 23.12.2014 Erik 4
Klání o nejlepší a nejoriginálnější výtvarné či řemeslné zpracování tradičních čínských masek před nedávnem skončila a my si dnes představíme její vítěze.
Čínská operní maska
Čínská operní maska FOTO: 123rf.com
Soutěž probíhala ve spolupráci s Konfuciovou akademií Univerzity Palackého a odrážela mimo jiné také jedno z témat letošního Měsíce čínské kultury. Zadání bylo velmi volné, aby nijak neomezovalo tvořivost a nápady účastníků, což se ukázalo jako skvělá volba, neboť každé dílko bylo bylo opravdu z jiného těsta. Někdy doslova! Pojďme se ale seznámit s těmi nejlepšími.

1. místo si vydobyla skvěle vyvedená opravdová maska od Viktórie Vetrecinové, která si vzala jako přímou inspiraci čínskou operu z provincie Sichuan. V tomhle případě bylo hlasování poroty zcela jednoznačné a osm koní krále Mu cvalem zamířilo k jejímu domovu. Kéž jsou nejen symbolem letošního roku, ale přinesou jí podle tradice i štěstí a úspěch.



2. místo náleží Matyáši Havlovi a jeho počítačem upraveným fotografiím, které nasadily dvě operní masky přímo na jeho obličej. Zvláště maska Sun Wukonga neboli Opičího krále byla velmi povedená a dobře zapadla do kompozice obrázku. Doufáme, že se mu nejnovější album Moonrise zpěvačky Zhu Zheqin přezdívané čínská Enya bude líbit.



3. místo obsadil velmi neobvyklý a skutečně originální výtvor Marty Kratochvílové. Řekněte sami, napadlo by vás při tvorbě vánočního cukroví vyrobit z perníkového těsta a barevné polevy vánoční verzi čínské operní masky? Za to jí náleží umělecká monografie malíře Xiang Weirena plná obrázků v klasickém figurálním stylu.



Zároveň s cenami náležící jednotlivým místům obdrželi výherci od Konfuciovy akademie také další ceny v podobě skvěle vyvedeného USB flashdisku a trička Konfuciovy akademie.

Speciální 4. místo mimo klasické pořadí pak náleží Antonínu Kratochvílovi jako uznání toho, že soutěžit se dá skutečně v jakémkoli věku! Kéž by to dodalo odvahu i mnoha mladším, aby se nebáli popustit uzdu svojí tvořivosti.



Všem výhercům gratulujeme! Pevně doufáme, že ze svých cen budou mít radost a povzbudí je, stejně jako ostatní čtenáře, k účasti na dalších podobných soutěžích, které v budoucnu budeme pořádat. Všechna díla budou od ledna vystavena v prostorách nové pobočky Konfuciovy akademie v Praze.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9