Vietnamci neplatí daně, říkají často někteří Češi

18:00 | 05.07.2014 Host 21
Cestovatel Jaroslav Picka, který má blízko kromě Vietnamu i k vietnamské komunitě v Čechách, uvádí svůj názor na věc kolem zabavování padělaného zboží na tržnicích.
Vietnamci na motorce
Vietnamci na motorce FOTO: Jaroslav Picka
Já osobně mám velkou averzi proti generalizování typu: všichni Češi jsou takoví a všichni Vietnamci zase jiní. V každé společnosti jsou lidé různí a to přece všichni víme. A víme také, že platí pravidlo, že většinu v každé komunitě tvoří slušní lidé. Posuzujme lidi jednotlivě podle osobních zkušeností a především podle jejich chování a nikoliv podle vzhledu. Bohužel Češi, zvláště ti s nižším vzděláním, mají často jednoduché odsuzující názory bez rozdílu. Ostatně ono je pohodlnější hledat chyby u jiných než právě u sebe. Tyhle negativní názory projevují často méně slušní starší Češi, protože mají trvalou zlost a vztek na skutečnost, že jsou staří a mají malé důchody.
  
Vraťme se k Vietnamcům u nás. V podvědomí české společnosti panují předsudky vůči této komunitě, které se dají vyjádřit v hlavních bodech asi takto: berou Čechům práci, neplatí daně a obchodují s padělky. Dříve byli známí hlavně jako stánkoví prodejci textilu a trhovci. V současnosti se však čím dál více přesunují do kamenných obchodů a prodávají potraviny. Čím je dán tento posun? To má velice jednoduché vysvětlení. Zmizely hraniční přechody a také krize zastavila příliv cizích turistů do příhraničí. Ale chci se zastavit u té fámy o padělcích. Ano, padělky se objevují a celní kontroly to zjišťují nejen na tržnicích, ale i v kamenných obchodech. To, co se děje ze strany našich celníků k Vietnamcům, nemá nejen v Evropě, ale ani ve světě obdoby. Například naši celníci již déle jak pět let klamou českou veřejnost. Všichni občané čtou, jak celníci zabavili při razii na tržnici zboží za 100 milionů korun. Jenže ono mohlo jít ve skutečnosti o zboží za 1 milion korun. Uvedu konkrétní příklad. Vietnamci například nakoupí v Číně padělané hodinky za deset dolarů, přivezou je sem a nabídnou na stánku za 400 až 500 korun. Přijdou celníci a zabaví je. A problém je v tom, a já ten protokol viděl na vlastní oči, že celníci napíší, že cena jedněch hodinek činila 100 000 korun.
 
Když si v Číně můžete nakoupit bavlněná trička s nápisem Puma, Lacoste, prostě co chcete, tak když si koupíte jedno, tak stojí jeden dolar, když si jich koupíte 50 000, bude to ještě méně. Přijde to sem, a když se zaplatí clo, vyjde jedno na 35 korun. Vietnamci to pak u nás nabízí za 80 či 90 korun. Přijdou naši celníci, a i když jsou tam cenovky s 90 korunami, tak do protokolu uvedou, cena jednoho trička 2980 korun. Já bych bral, kdyby v jejich zprávách bylo uvedeno: "Bylo zabaveno padělané zboží, jehož prodejní cena byla například 2 miliony korun, ale pokud by se jednalo o originály, byla by cena třeba 80 milionů korun," jenže to se neděje. Místo toho už léta celníci podvádí veřejnost.
 
Já se setkávám potom s občany, kteří mi říkají: "Prosím tě, oni jim sebrali jeden den věci za 10 milionů korun, druhý den za 20 milionů, to my bychom dávno zkrachovali." A z toho vznikají fámy, že Vietnamci neplatí daně apod. A že jim sebrali zboží ne za 10 milionů, ale za 150 000, už nikdo neví. Pokud budou naši celníci brát odměny podle hodnoty zabaveného zboží, tak nám budou předkládat miliardy, i když ve skutečnosti půjde o mnohem menší čísla. A mně se to nelíbí hlavně proto, že veřejnost pak získá pochybný důvod zášti k těmto Vietnamcům. To si celníci neuvědomují, že vyvolávají xenofobní nálady, nebo je jim to jedno?
 
A rada na konec jako obvykle je jednoduchá, nekupujte a neprodávejte padělky, zisk z jejich prodeje je krátkodobý a nakonec zaplatíte na pokutách víc než vyděláte. Ostatně v případě odsouzení můžete mít problémy i s prodloužením víza.


AUTOR: Jaroslav Picka

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9