Ztracené poklady se vracejí domů

19:09 | 18.02.2014 Erik 1
Po více než 150 letech od zničení Starého letního paláce v Pekingu se z norského muzea vrací zpět do Číny sedm starobylých sloupů a následují tak bronzové hlavy králíka a krysy ze zvířetníkové fontány.
Sedm sloupů ze Starého letního paláce
Sedm sloupů ze Starého letního paláce FOTO: english.sina.com
Odhaduje se, že před tím než v roce 1860 britská a francouzská koloniální vojska nechala zapálit budovy Starého letního paláce (Yuan Ming Yuan, 圆明园), bylo z komplexu odvezeno asi 1,5 miliónu nejrůznějších památek a relikvií. Ty se staly součástí evropských soukromých sbírek a jen čas od času byly některé z nich darovány místním muzeím. Přesně tento osud mělo i sedm mramorových sloupů patřících k dvěma a půl tisícům čínských artefaktů patřícím norskému důstojníkovi jezdectva Johanu W. N. Muntheovi, který je přenechal Uměleckému muzeu Kode v Bergenu. Podle odborníků jsou příkladem klasického čínského sochařství ovlivněného setkáním se západní uměleckou estetikou a byly původně instalovány v zahradách paláce.

Dohody o jejich vrácení bylo dosaženo na třístranném jednání mezi muzeem, čínským magnátem Huangem Nubo a Pekingskou univerzitou. Sloupy dorazí do Číny v průběhu září a po nezbytné údržbě a restauraci budou vystaveny veřejnosti. Příslibem za to je, že univerzita vyšle tým expertů, kteří pomůžou identifikovat a roztřídit zbývající exponáty. Huang navíc muzeu daroval 10 milionů norských korun na zlepšení údržby a zabezpečení.



Stejně velkou pozornost veřejnosti vyvolal i návrat dvou bronzových hlav krysy a králíka, které Číně daroval francouzský podnikatel a sběratel umění Francois-Henri Pinault. Oba bronzové kousky také pocházejí ze Starého letního paláce a byly součástí fontány s vodními hodinami nacházející se v sekci zvané Haiyantang (海晏堂). Sestávala se z dvanácti soch s hlavami odpovídajícími zvířatům čínského zvěrokruhu, které chrlily vodu v jim odpovídajících částech dne. Do dnešního dne se podařilo identifikovat a navrátit sedm těchto bronzových hlav.

Jmenovitě jde o krysu, buvola, tygra, králíka, koně, opici a prase. Většinou byly odkoupeny na aukcích čínskými či hongkongskými filantropy a následně věnovány státu. Nejvyšší suma byla zaplacena za hlavu tygra a činila téměř 80 milionů amerických dolarů. Osudy zbylých hlav draka, hada, kozy, kohouta a psa nejsou známy a v současnosti není známa žádná stopa, která by k nim vedla.


Repliky soch ze zvířetníkové fontány

Zbývá jen doufat, že nebyly v průběhu století a půl zcela zničeny a jednoho dne se vrátí zpět na původní místo. Možná v replice původní fontány. Také doufám, že nejen čínské, ale i třeba indické, řecké, egyptské, ruské památky a sbírky si najdou svou cestu domů.


FOTO: english.sina.com, wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9