Huashan – nebezpečná krása pro odvážné

10:00 | 15.08.2018 Erik 5
Představte si skalní labyrint, ve kterém mají hlavní slovo křivolaké cesty, úzké římsy a bezedné propasti. Po jeho překonání však budete odměněni scenériemi, které vám zůstanou v paměti do konce života.
Šachový pavilón, Huashan
Šachový pavilón, Huashan FOTO: exotissimo.com
Huashan (华山) najdete v provincii Shaanxi, asi 120 kilometrů na východ od Xi´anu a svým umístěním rozděluje na severní a jižní část nejen provincii, ale i samotnou Čínu. Patří k jedné z pěti čínských posvátných hor, a proto se jí také říká Xiyue (西岳) neboli Velká západní hora.  Taoisté věří, že v ní přebývá bůh ovládající podsvětí a není tedy žádným překvapením, že je domovem několika vlivných taoistických chrámů a svatyní. Nejznámější z nich bude patrně Chrám nefritového jara stojící na úpatí a představující jakousi první bránu Huashanu. Přesto kvůli obtížné přístupnosti nebyl během staletí počet poutníků tak velký jako třeba v případě hory Taishan. Lákala ovšem mnichy usilující o naprosté odloučení a hledače nesmrtelnosti, protože na jejich svazích rostly mnohé vzácné rostliny užívané v tradičních postupech čínské vnitřní alchymie.



V posledních třiceti letech se hora stala (obzvláště pro studenty) místem, kam si lidé jezdí otestovat svou odvahu a fyzickou zdatnost a získat posléze i to uznalé zamručení od spolužáků. Postupně došlo k úpravě používaných tras (rozšíření cest, vybudování schodů, zábradlí a upnutí řetězů kolem útesů, zavedení jednosměrných tras) a některá opravdu riskantní místa byla uzavřena. Přesto je třeba mít na paměti, že na svazích Huashanu dochází každý rok k úmrtím.



Ale pojďme se podívat na jednotlivé vrcholky trochu zblízka. Podle současné klasifikace má pět oddělených vrcholů, ačkoli podle tradičního pojetí byl jejich počet o dva menší. Začneme tím Východním, vysokým 2090 metrů, ze kterého je nádherné sledovat východ slunce (mimochodem je zde nainstalován i hvězdářský dalekohled). Tradiční cestu vedoucí vzhůru provázejí kouzelně nazvaná místa – Most pěti draků, Rybí kámen, Soutěska černého draka, Mysl měnící kámen, Jeskyně vítání slunce. Obzvláštní oblibě se těší Dlaň nesmrtelného, což je přírodními procesy vzniklý útvar připomínající obří otisk dlaně do skály. Je tu však také Tisícistopý sráz, který je považován za vůbec nejnebezpečnější cestu světa.



Jižní vrcholek měří 2160 metrů a je považován za vládce hor. Není jen nejvyšším místem Huashanu, ale všech Pěti posvátných hor Číny. Jeho návštěvníci se mohou považovat za skutečné vítěze. Jejich odměnou je pohled, v němž se nádherně zelené okolí střetává s klikatící se Žlutou řekou a vše se zdá malé. Jako by se v tu chvíli zastavil čas. Podle legend zde na cestě z jihu často zastavovaly divoké husy a vrcholek je proto pojmenován podle nich.
 
Západní vrcholek vysoký 2086 metrů je místem, kde stojí taoistický chrám nazývaný Palác Cuiyun, před nímž naleznete obří kámen ve tvaru lotosového květu. Poblíž je dalších sedm kamenů, které jsou místem, kde Chenxiang podle pověsti roztrhl horu, aby zachránil svou matku, bohyni San Sheng Mu.



Střední vrchol a chrám, který se na něm nachází, je nazván poeticky po Nefritové panně. Tou měla být královská dcera, jež milovala hru na flétnu (a jednoho hráče na ni) a která se posléze vzdala palácového života a stala se poustevnicí hledající zde smysl bytí. Pocit nadpřirozena tu doplňují místa jako Strom bez kořenů.

Severní vrchol je vysoký 1614 metrů a se svými příkrými srázy a plošinkou na vršku dostal přiléhavý název Terasa mraků. Přístupný je jen z jedné strany po překonání Útesu, jenž se dotýká ucha. Jde o krásný příklad černého humoru – až se budete plížit po jeho úzké cestě, tak vaše ucho bude o skálu skutečně drhnout.



Ale naštěstí ani lidé, jež by jinak nebyli schopni překonat úskalí cesty na Huashan, nemusejí být smutní. V devadesátých letech minulého století zde byly vybudovány dvě lanové dráhy, které umožňují rychle a bez rizika vyjet na Severní (8 minut) a Západní (20 minut) vrcholek hory. Není se vůbec za co stydět – ne každý má v genech uloženého po předcích kamzíka. Lanovku využívají ostatně k návratu dolů velmi často i ti, kteří zdolali Huashan vlastními silami.

A jak nebezpečná nádhera Velké západní hory zapůsobila na vás? Chtěli byste ji někdy v budoucnu navštívit?

A propos - na Huashanu můžete potkat i nefalšovaného taoistického kocoura.




ZDROJ : travelchinaguide.com
FOTO : xaxor.com, suzhoupengyou.com, flickr.com, tumblr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9