Novoroční pozdravy z Číny od dětí i dospělých

19:00 | 01.01.2014 Erik 9
Jak probíhaly oslavy příchodu nového roku 2014 v Číně? To vám přiblíží novoroční pozdravy z mnoha jejích měst a provincií, v tradičním i bláznivém duchu, v záplavě barev i jemné kráse kaligrafie.
Vítání nového roku 2014 na Velké čínské zdi
Vítání nového roku 2014 na Velké čínské zdi FOTO: chinadaily.com.cn
Rozhodně se s oslavami nečekalo až na odbití půlnoci a gigantické ohňostroje, které pak následovaly. Obzvláště ti nejmenší začali hned odpoledne - tak jako na snímku ze školky ve vesnici Shuikou v provincii Jiangxi, kde nechybí tradiční oblečení, červené lampiony a uzly pro štěstí.



Na dálku jim při tom asistovali žáci základní školy ve městě Jiujiang nacházející se ve stejné provincii. Ačkoliv lunární rok ve znamení koně začne až za měsíc, prostupovala jeho symbolika a znak "ma" i nový rok kalendářní. Byla to vlastně taková generálka na oslavy ještě větší.



A tady je ten koňský rok 2014 pěkně ve velkém od dětí ze školky ve městě Huai'an v provincii Jiangsu. Za nimi můžete vidět další dětské výtvory zpodobňující koně a koníky.



Zůstaneme ve stejné provincii,ale přesuneme se do města Wuxi, kde se na červený papír psaly štětcem krátké žertovné básně - kuplety a malovaly se obrázky v tradičním stylu. Nevím jak vy, ale já bych jakýkoli z nich považoval za maličký
poklad.



Studenti Liaocheng University v provincii Shandong se inspirovali čínskou operou a v tradičních maskách zdraví nadcházející rok pomocí znaků nakreslených na žlutých čtvrtkách. Takže tedy - Ni hao 2014.

 
Žáci ze školy v Shenyangu v provincii Liaoning vám zase posílají PF 2014 doprovázené voláním a máváním rukou ze svého školního hřiště. Nevím jestlito byl záměr nebo náhoda, ale ten vykřičník vpravo to celé jen podtrhl.



Oslav se ovšem účastnili nejen lidé - tak třeba ve městě Kunming v provincii Yunnan se k nim nachomýtl jeden nenechavý psík mývalovitý a rozhodl se, že hostině v podobě novoročních vajec se prostě nedá odolat.



Mezitím se setmělo a slovo dostala i moderní technika, která například v centru Šanghaje proměnila budovy nejen v záplavu světel, ale i v promítací plátno. Tady jsou to například tváře dětí (které tak alespoň mohly být virtuálně přítomné i v tak pozdních hodinách).



Velká čínská zeď v úseku Badaling poblíž Pekingu byla po setmění doslova nabita k prasknutí atrakcemi - od laserové show k nadšenému víření bubnů a tradičních kostýmů.




A zbývají poslední minuty do půlnoci - tady na fotografii strávené společně s veselým a rozpustilým davem lidí v Hongkongu.



...a ještě jedna šanghajská.



Končí noc a nadchází úsvit prvního dne nového roku. Ten ve městě Zhengzhou v provincii Henan uvítali údery na zvon v místním Konfuciově chrámu. Vzhledem k časovému posunu sedmi hodin to mohlo být zrovna v době, kdy jsme my v Evropě otevírali šampaňské k přípitku.



FOTO: xinhuanet.com, chinadaily.com.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9