Jak se slaví Mezinárodní den dětí v Číně

18:27 | 01.06.2013 Erik 1
Každoročně se 1. června slaví v mnoha desítkách zemí světa Mezinárodní den dětí. Jak vypadají jeho oslavy a vystoupení, v nichž děti i přímo účinkují na různých místech Číny, se dočtete v následující obrazové reportáži.
Děti na oslavách MDD v Pekingu
Děti na oslavách MDD v Pekingu FOTO: chinadaily.cn
O tom, že jinak vypadají oslavy MDD ve městech a na venkově, nemůže být pochyb. A protože i každá světová strana v Říši středu v sobě ukrývá jiné poklady, nemůžeme ani jednu vynechat. Jedno ale mají fotografie společné. Úsměv. A nejlépe ten společný - dětí i dospělých. Kéž by to bylo inspirací i pro další dny roku na celém světě.

A proč nezačít v hlavním městě Pekingu...


Zde pěvecký sbor malých žáků ze základní školy Zhongguancun 1 zazpíval rodičům mix několika písniček. Těžko říct, jestli to bylo přivoláno těmi malými sluníčky, ale na obloze nebyl ani mrak.


...a o malou chvíli později přišla na řadu tradiční divadelní hra v podání jejich starších spolužáků.


V Sichuanu to vzaly děti za adrenalinový konec a naučily se základům kormidlování na velké lodi. Stejně tak už ví, k čemu jsou ty páčky vedle kormidla. A to nejdůležitější - kde je siréna.


V Hefei v provincii Anhui byly v kurzu růžové kostýmy a deštníky. Venku bylo sice deštivo a oslava musela být narychlo přesunuta dovnitř školní budovy - ale nikomu to náladu nezkazilo.


To v Yunchengu v provincii Shanxi byla pro ty úplně nejmenší z místní školky přichystána módní přehlídka.


Nanjing šel zase cestou té opravdu klasické klasiky a bylo k vidění vystoupení v baletním duchu. Škoda jen, že někomu za nehtem kamery neuvízlo i krátké video.


Samozřejmě nesmějí chybět ani drobné dárky. Na obrázku z Tanchengu jimi chtěli místní udělat radost dětem, jejichž rodiče pracují v jiných provinciích a nemohli se na oslavy vrátit. Myslím, že se jim to povedlo...


Přehlídka vlastních výtvorů a kostýmů zase probíhala v Qinzhou v autonomní oblasti Guangxi Zhuang. Neděste, že jsou tak nalehko. Na jihu už je tepla dost.


I během Dne dětí neuškodí trochu potrénovat fyzičku. V Qingyangu v provincii Gansu si to mohly zdejší děti vyzkoušet pod vedením místních policejních instruktorů.


A jak slavily děti ve Lhase v provincii Tibet? Inu, jak jinak než podle staleté tradice. V tomhle případě šlo o pořádně kvapný tanec.


...a ještě dvě tibetské momentky pro ty, co mají místní tradiční kulturu rádi...




A na závěr sedmiletý Hu Xinyu v Shenyangu v kostýmu jedné z forem čínské opery - Bian Lian. V překladu to znamená "změna tváře" a herci při takových představeních bleskově měnili masky při mávnutí rukou přes obličej nebo rychlé otočce.

A i když je venku poslední dny deštivo až hanba - doporučuji sundat jakoukoli zachmuřenou masku z tváře a nechat tam jen ten úsměv.


ZDROJ & FOTO : chinadaily.cn, weibo.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9