Lunární Nový rok započal!

16:05 | 13.02.2019 DEADiX 0
Lunární Nový rok nám nedávno začal a právě se nacházíme uprostřed patnáctidenních oslav. Nastal tak ideální čas si o tomto svátku, o kterém snad každý někdy něco slyšel, povědět něco víc.
Právě probíhají oslavy nového lunárního roku!
Právě probíhají oslavy nového lunárního roku! FOTO: flickr.com/huylytruong
Letošní lunární Nový rok připadl na datum 5. února a tímto datem skončil rok psa. Právě začínající rok se ponese v duchu zlatého vepře a více se o letošním čínském Novém roce můžete dozvědět v jednom z dřívějších článků (odkaz). My se tedy podíváme na původ tohoto Svátku jara, jak se mu také někdy v Číně říká.

Lunární Nový rok se slaví v několika zemích východní a jihovýchodní Asie a nejznámější
je pravděpodobně ten čínský. Proto se také často používá termínu čínský Nový rok. Další známé formy jsou ve Vietnamu (Tet), Japonsku (Shogatsu), Koreji (Seolnal), Mongolsku (Tsagaan Sar) a Tibetu (Losar). Doba trvání Lunárního Nového roku je patnáct dní a končí tzv. Svátkem lampionů. Datum však není pevně dáno. Je pohyblivé a kolísá mezi 21. lednem a 20. únorem. Je totiž určeno astronomicky – nový rok nastává s druhým novým měsícem po zimním slunovratu (třetím, obsahuje-li končící rok vložený třináctý měsíc). Jak už jste určitě zaregistrovali, tak čínský kalendář využívá pro svá léta názvy některých zvířat a mýtických bytostí jako např. pes, had nebo drak.



Tak a teď k mytologii, která je s čínským Novým rokem úzce spjata. V dávných dobách přežívala na dně moří mystická příšera jménem Nián (年). Pokaždé se jednou za rok vynořila a vybírala si své oběti mezi lidmi a zvířaty. Právě v tento den se lidé chodili schovávat na hory s nadějí, že bude jejich vesnice po útoku příšery další den stát.

Jednoho roku se ve vesnici objevil žebrák, který se při pohledu na utíkající občany rozhodl, že příšeru jednou provždy vyžene. Nastala půlnoc a příšera vylezla, ale zastavila se ve svých stopách hned, jak uviděla červené stuhy na dveřích domů. Příšera naštvaně burácela, zanedlouho vesničkou otřásl hlasitý zvuk petard a příšera už se jen zachvěla strachy a stáhla se. Když pak spatřila žebráka, který byl celý oděn jen v červených šatech, příšera utekla.
Když se na druhý den občané vrátili, byli překvapeni, když viděli svou vesnici v pořádku. Došlo jim, že kryptonitem příšery jsou právě hlasité zvuky a červená barva, což se stalo součástí zvyků a pověr.



Lunární Nový rok v podstatě vypadá, jako by se celá země rozhodla uspořádat rodinné setkání - a všichni najednou. Ve finále tak dochází k hodování, zdobení, průvodům, ohňostrojům po celé zemi. Pokud jste někdy viděli tzv. dračí tanec, pravděpodobně se jednalo o oslavu nového roku. Všechny tyhle akce a rychlé přesuny za rodinou občas ale způsobí dopravní kolaps. A tak dovolená v zemích, kde se Lunární Nový rok slaví ve velkém, se v této době příliš nedoporučuje.


O tradicích a průběhu oslav jste mohli dočíst už před pár lety v jednom z našich článků a pro ty, co tak ještě neučinili, nebo si chtějí osvěžit paměť, přikládám odkaz na onen článek (odkaz).



Na závěr je ještě nutno zmínit, že v Olomouci je na počest začátku lunárního Nového roku pořádána párty, která se koná ve čtvrtek 14. února 2019. Tato párty si už vytvořila jakousi tradici a během akce se budete moci těšit na taneční a pěvecká vystoupení. Pozvánka zde.

FOTO: flickr.com/andrewmilling, flickr.com/pervezkaz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9