Japonsko a Jižní Korea již nejsou obchodními partnery

13:00 | 07.08.2019 TerkaS 1
Jižní Korea a Japonsko se rozhodly, že obě země odeberou svůj protějšek ze seznamu obchodních partnerů, čímž vystupňovaly svou obchodní a diplomatickou při v ekonomickou válku, a to proto, že Tokio odmítlo opakované pokusy Soulu o sjednání řešení.
Napětí mezi Japonskem a Jižní Koreou by se dalo krájet
Napětí mezi Japonskem a Jižní Koreou by se dalo krájet FOTO: pexels.com
Japonsko jako první odebralo Jižní Koreu ze své bílé listiny důvěryhodných zemí během svého druhého odvetného kroku kvůli sporu týkajícího se nucené práce za války. Reagovalo tak na opatření z 4. července, které omezilo vývoz klíčových materiálů používaných ve výrobě polovodičů a displejů. Jihokorejský prezident Moon Jae-in označil krok Japonska za velmi unáhlené rozhodnutí a vyjádřil velkou lítost, varujíc, že Jižní Korea přijme opatření a Japonsko ponese veškerou odpovědnost za následky.

"Jelikož vyšlo najevo, že odpovědnost za zhoršující se situaci náleží Japonsku, zřetelně varuji, že japonská vláda bude plně odpovědná za následující dění," řekl Moon během mezinárodně vysílaného nouzového meetingu rady. "Japonské opatření naší ekonomice postavilo mnoho překážek... ale znovu s Japonskem neprohrajeme," dodal.

Moonův ministr financí, Hong Nam-ki, později oznámil, že Jižní Korea vyřadí Japonsko ze své vlastní bílé listiny, označujíc rozhodnutí Japonska za "čin, který zásadně poškozuje vazby spolupráce a důvěry, které obě země těžce vybudovaly". Hong také řekl, že Jižní Korea zvýší snahy podat stížnost Světové obchodní organizaci na omezení vývozu uvalená Japonskem, zatímco slíbil plnou státní podporu firmám ovlivněným Japonským opatřením. Kim Hyun-chong, zástupce bezpečnostního poradce Moona, také oznámil, že vláda bude jednat o pokračování vzájemného armádního paktu týkajícího se sdílení informací, který podepsala Korea s Japonskem v roce 2016 s účelem lépe se vyrovnat s výhružkami Severní Koreje.

"V reakci na tuto situaci podstoupíme obsáhlá opatření, zahrnujíc (určujíc), jestli je správné pokračovat v poskytování citlivých armádních informací se zemí, které chybí důvěra v nás a zvyšuje bezpečnostní problémy s naší zemí," řekl.

Pakt by se měl automaticky obnovit každý rok, ale může být zrušen, pokud jedna ze zemí informuje druhou o záměru jeho zrušení. Deadline pro letošní oznámení je 24. srpna. Náměstek ministra zahraničí Cho Sei-young svolal japonského velvyslance Yasumasa Nagamina a vznesl stížnost, že Jižní Korea již nadále nemůže považovat Japonsko za přátelskou zemi. Cho také nabádal Japonsko, aby okamžitě odstoupilo od odvetných kroků. Páteční rozhodnutí Japonska, které bylo široce očekáváno, následovalo první omezení uložené Tokiem 4. července, jež uvádí v chod tvrdší schvalovací proces pro vývoz tří klíčových chemikálií používaných ve výrobě polovodičů a displejů v Jižní Koreji. Japonský ministr obchodu Hiroshige Seko řekl, že nové opatření vejde v platnost 28. srpna. 

Spor začal poté, co jihokorejský nejvyšší soud minulý rok vydal rozhodnutí, že japonské firmy by měly odškodnit oběti nucené práce. Japonsko však tato rozhodnutí vehementně odmítá, protože podle něj byly všechny nápravné problémy pramenící z dob koloniální vlády nad Koreou v letech 1910-45 vyřešeny dohodou z roku 1965, která normalizovala mezistátní vazby. Japonsko tvrdí, že omezení exportu nesouvisí s problémem nucené práce, ale tomuo tvrzení skoro nikdo nevěří. Pokud začne rozhodnutí Japonska platit, vyškrtne Jižní Koreu z bílé listiny 27 zemí, zahrnujíc Argentinu, Velkou Británii, Nový Zéland a Austrálii, zajišťujíc zjednodušené nakupování citlivého zboží, které lze odklonit pro vojenské potřeby. Jižní Korea byla na listinu přidána v roce 2004 a je první zemí, která z ní bude odebrána.

V Bangkoku si ministři zahraničí obou zemí vyměnili názory. "Jsem nucena zaměřit vaši pozornost na rozhodnutí Japonska z dnešního rána, aby byla má země odebrána z listiny obchodních partnerů Japonska, kteří dostávají komplexní vývozní zacházení. A toto bylo provedeno velmi jednostranným svévolným způsobem," řekla Kang Kyung-wha, ministryně zahraničí, během pravidelného setkání zahrnujícího Asociaci jihovýchodních asijských států (ASEAN). "Jsme vážně znepokojeni tímto rozhodnutím, přinejmenším proto, že jde ve stopách předchozího rozhodnutí, které omezuje vývoz některých klíčových položek do Koreje," dodala. Japonský ministr zahraničí Taro Kono vrátil útok zpět, nazval poznámky Kangové jako stížnost a tvrdil, že opatření země jsou v souladu s režimem volného obchodu, zahrnujíc souhlas Světové obchodní organizace. V rámci tohoto opatření budou japonští vývozci místo rychlého souhlasu potřebovat individuální ověření pro vývoz cca 1120 položek zboží dvojího použití do Jižní Koreje.

Jsou obavy, že omezení způsobí znatelná prodlení a přerušení dodávky zboží z Japonska. Soulští úředníci řekli, že 159 položek z celkového objemu zboží dvojího použití bude s vysokou pravděpodobností ovlivněno a bude čelit nedostatkům v dodávce. Vláda plánuje určit toto zboží jako podřízené speciální inspekci, aby poskytla detailní podporu. Analitici spekulují, že sektory s velkým potenciálem růstu, zahrnující lithium-iontové baterie, uhlíková vlákna a strojní zařízení, by mohly být cílem přísných vývozních kontrol Japonska. Ale posílení omezení by mohlo negativně ovlivnit i japonské společnosti, jelikože by mohly ztratit příjmy od korejských kupců. Korea pobídla Japonsku odvolat svou ekonomickou odplatu a řekla, že opatření jsou nefér a jdou proti zásadám mezinárodního trhu.

Soul volá po řešení problému spíše diplomaticky než procesem urovnávání sporů. Jako řešení případu nucené práce navrhla Korea v červnu, aby společnosti obou zemí založily společný fond pro kompenzaci obětí, ale Tokio ihned nabídku odmítlo. Zástupce státního bezpečnostního poradce Kim prozradil, že Soul tajně poslal dvakrát za minulý měsíc vysoce postavené úředníky, aby se pokusily najít řešení. Kim také řekl, že Soul minulý týden nabídl uspořádat hovory vysoce postavených úředníků znovu, ale Japonsko tuto nabídku také odmítlo. Soul požádal Washington, aby pomohl v řešení sporu. Spojené státy údajně požádaly své dva asijské spojence, aby zvážili podepsání "klidové" dohody, aby si koupilo čas pro vyjednání řešení. Japonsko ale popřelo, že by takový návrh od Washingtonu dostalo. 

Jaký názor máte na celou situaci vy? Stojíte na straně Japonska či Koreje? Zapojte se do diskuze.

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9