Studentky vyvinuly bakterii, která "pojídá" plast

14:00 | 24.06.2019 Sachi 0
Není žádným tajemstvím, že naši planetu trápí nadbytek plastů, který znečišťuje životní prostředí. Zejména naše oceány.
Znečištěné oceány patří mezi hlavní problém naší doby.
Znečištěné oceány patří mezi hlavní problém naší doby. FOTO: unsplash.com/@brian_yuri

Vysoké znečištění oceánů je na planetě velký problém. Podle posledních výzkumů je pravděpodobné, že v roce 2050 najdeme ve vodách více plastů než ryb. Z tohoto důvodu pracuje mnoho lidí na nalezení řešení tohoto problému, někteří velmi nápaditě, aby tuto situaci zvrátili.


Aktuálně je novinkou bakterie, kterou vyvinuly studentky Jeanny Yao a Miranda Wang, které tento projekt vyvíjejí od svých školních let, a dnes z něj sklízejí plody. Nyní mají patenty a získaly finanční dotaci okolo 400 tisíc dolarů, aby mohly začít svůj produkt vyvíjet. To vše stihly ve svých pouhých 23 a 24 let.


Díky tomuto projektu už získaly 5 cen a staly se populárními, neboť jsou nejmladšími osobnostmi, které získaly Perlmanovu vědeckou cenu (Perelman's science prize). To vše díky svým drobným bakteriím schopným přeměnit plast na CO2 a vodu.


"Je prakticky nemožné, aby lidé přestali používat plasty. Potřebujeme technologii, která materiál rozbije, a vše se tak stane biologicky rozložitelným," říká Miranda Wang.


Vývoj této technologie je rozdělen na dvě části: nejprve se plast rozpustí a enzymy se katalyzují tak, aby se z plastů staly vysoce tvárné frakce. Tyto komponenty jsou umístěny v biodigesterské stanici, kde se chovají, jako by to byly zbytky jídla. Akce proběhne za pouhých 24 hodin.

Nápad vypadá slibně, slečnám držíme palce. Vzniká nám však zásadní otázka. Pokud dojde k možnému vyčistění vod, jaký bude mít dopad bakterie v životním prostředí, pokud nebude mít co přetvářet?


Více o projektu zde:
twitter.com/BioCellection
twitter.com/mirandaywwang
twitter.com/JeannyYao


ZDROJ: fastcompany.com, thescienceandspace.com
FOTO: twitter.com/mirandaywwang


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9