Jiufen – Zlaté město Asie

21:43 | 31.10.2017 Mei 0
Malé městečko Jiufen (九份) bylo založeno během dynastie Qing. Nachází se v okrese Ruifang v Nové Taipeii. Město Ruifang je skvělým místem pro začátek vašeho dobrodružství v malebném severním Taiwanu.
Jiufen
Jiufen FOTO: Shutterstock
Název města může být přepsán několika způsoby a to jako Jiufen, Jioufen, Chiufen nebo Jiu Fen. Říká se, že v Jiufen kdysi žilo jen devět rodin, proto bylo místo nazváno Jiufen, což v překladu znamená „devět částí“.
 
Jiufen býval centrem těžby zlata. Nachází se v kopcích v severovýchodní části Taiwanu hned vedle hory s výhledem na moře. V roce 1893, během japonské okupace, zde někdo narazil na zlato a chudá a doposud izolovaná vesnice s 9 rodinami brzy přilákala prospektory ze 4000 rodin. V důsledku zlaté horečky následoval v městečku rychlý rozvoj. Vesnice byla kdysi nazývána zlatým městem Asie a takzvanou malou Šanghají nebo malým Hongkongem. Mnoho budov, které se zde nacházejí, nezůstalo až do dnešního dne pozměněno.
 
Během druhé světové války zde sídlil japonský tábor pro válečné zajatce, kde byli zajatí vojáci spojeneckých sil, hlavně britští. Ti byli nuceni pracovat ve zlatých dolech. Po válce zde hornická činnost klesla a město dnes existuje už jen spíše jako turistická destinace, která připomíná taiwanskou historii a kulturu.
 
Počátkem roku 1990 zažilo městečko turistický boom. Jiufen se stal turistickou atrakcí dobře přístupnou z hlavního města Taiwanu, Taipei. Odtud se do Jiufen dostanete cca za 2 hodiny městskou hromadnou dopravou.
 
Bylo zde také natočeno několik filmů, které získaly mezinárodní uznání. Jedním z nich je například A City of Sadness (Město smutku). Tento film získal první cenu na filmovém festivalu v Benátkách a probudil vzpomínku na Jiufen. Unikátní architektura v centru městečka byla použita jako model pro japonský animovaný film Spirited Away (Cesta do fantazie).
 
V Jiufen nyní naleznete mnoho jedinečných čajoven, které jsou při zastávce v této horské vesnici tím nejlepším. Nalezneme zde také mnoho retro japonských kaváren a obchůdků se suvenýry. Další věc, kvůli které stojí za to se sem podívat, je nádherný výhled na Tichý oceán.

Mezi nejčastější aktivity v Jiufen patří například pěší turistika na Mt. Keelung (基隆山), pití čínského čaje v restauraci pojmenované po již zmiňovaném filmu City of Sadness (悲情城市小上海茶樓), návštěva Muzea zlata (新北市立黃金博物館) nebo procházka po nově otevřeném parku Jinguashi (金瓜石).
 
Zapomenout by se nemělo ani na divadlo Shengping (昇平劇院), prominentní kulturní památku, která se nachází v ulici Qingbian, jež byla postavena během japonské okupace. Divadlo i okolní budovy mají architektonické prvky z let 1930 až 1940.
 
Dalším místem, které jistě stojí za zmínku, je Jiufenské muzeum draků (九份風箏博物館). Ke zhlédnutí jsou zde barevní draci všech možných tvarů a velikostí z celého světa. Pro návštěvníky nabízí muzeum kurzy výroby těchto draků, aby si s sebou mohli odnést svého vlastního domů.
 
V Jiufen najdeme také Starou čtvrť, která je zde tou nejvíce prosperující. Podél ulice jsou obchůdky, ve kterých mimo jiného najdeme i mnoho zdejších pochutin a pokrmů. Díky místním obyvatelům je zde snadné i ubytování. Nabízejí opravdu mnoho ubytovacích míst. Není pak nic krásnějšího, než zde zůstat přes nos a užít si zdejší večerní atmosféru, která vás rozhodně okouzlí, jako byste se na chvíli ocitli v jiném světě.
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9