Taiwan zlegalizoval sňatky stejnopohlavních párů!

15:00 | 21.05.2019 TerkaS 0
Nedávno jsme vás informovali, že taiwanské úřady projednávají legalizaci sňatků pro stejnopohlavní páry. Uběhlo pár týdnů a Taiwan se stal první asijskou zemí povolující sňatky všech párů, ať heterosexuálních, či homosexuálních.
I v Taiwanu si nyní mohou říct všichni oprávněné ano
I v Taiwanu si nyní mohou říct všichni oprávněné ano FOTO: Shih-Shiuan Kao/flickr.com
Zákonodárci na Taiwanu volili v prospěch návrhu zlegalizovat sňatky stejnopohlavních párů v pátek 17. května, čímž se stal autonomní ostrov první asijskou zemí, která přistoupila k tomuto kroku. Desetitisíce demonstrantů, podpůrců práv gayů a protestantů zaplnilo ulice před vládní budovou v Taipei během deštivých ranních hodin, čekajíc na verdikt. Taiwanský ústavní soud v roce 2017 rozhodl, že stejnopohlavní páry mají právo k sezdání a dal vládě dvouletou lhůtu, aby doplnila ústavu o nový zákon, který to zaručí.

Tento zákon je výsledkem čtyřletého boje vedeného zastáncem práv homosexuálů Chi Chia-weiem, který poprvé žádal soud v roce 2015. Úředníci Taipeie zastupující tři gay páry, které zažalovaly vládu za odmítnutí registrace jejich sňatků, podali podobnou petici ve stejný rok.

Spád celé situace se posunul o krok zpět, když v listopadu minulého roku 67 % taiwanských voličů odmítlo návrh, aby byl taiwanský občanský zákoník použit ke garanci práva na sezdání pro stejnopohlavní páry, což poukázalo na přetrvávající pojetí tradičních hodnot obyvateli Taiwanu, i když se o zemi tvrdí, že je pokroková co se týče práv gayů. Oponenti tohoto kroku začali lamentovat a omezili politickou moc některých zákonodárců, protože se báli dopadů na volby probíhající příští rok.

Taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen, která čelí tvrdému předvolebnímu boji, rozhodla tlačit kupředu sňatky homosexuálů, což veřejně podpořila během své kampaně v roce 2016. Zákonodárci hlasovali nepřekonatelně 66 proti 27 ve prospěch článku, který by umožnil těmto párům registrovat své sňatky s vládními organizacemi, zavedla jej tak do zákona.

"Dne 17. května 2019 na #Taiwanu #ZvítězilaLáska," tweetnula taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen po hlasování. "Učinili jsme velký krok vstříc pravé rovnosti a učinili Taiwan lepší zemí."

Tisíce podpůrců práv gayů se shromáždily před budovou vlády, aby tuto událost oslavily. Nový zákon vejde v platnost tento pátek. 

ZDROJ: ​abcnews.go.com, forbes.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9