Taiwan navrhnul 1. zákon umožňující sňatky homosexuálů v Asii

13:00 | 02.05.2019 TerkaS 0
Jedni jsou pro legalizaci sňatků homosexuálních párů, druzí tento krok ostře kritizují. O možném svítání pro lepší zítřky gay párů v Taiwanu se dočtete v našem článku.
Taiwanská společnost se rozdělila na dva tábory
Taiwanská společnost se rozdělila na dva tábory FOTO: Shih-Shiuan Kao/flickr.com
Taiwanská demokraticky progresivní strana na poslední chvíli posunula vpřed dlouho očekávaný koncept zákona povolujícího sňatky stejnopohlavných párů na tomto ostrově v historickém proslovu, který působí, jako by se snažil usmířit obě strany účastnící se debaty ohledně rovnosti sňatků. V květnu 2017 Rada ústavního soudu v Taipei rozhodla, že neposkytování práva na sňatek stejnopohlavných párů je proti ústavě, a nařídila změnu ústavy v následujících dvou letech, aby byla v zákonu uchována rovnost sňatků, ale neupřesnila, jak by konkrétně měla proběhnout. Zatímco demokraticky progresivní strana táhla vpřed, konzervativní strany odmítly vzdát boj, což vedlo k tomu, že voliči svolili k nezávaznému referendu, které oponovalo změně formulace v taiwanském občanském zákoníku, že sňatek je mezi mužem a ženou.

Koncept předloženého zákona se snaží vyhovět oběma stranám, jak rozhodnutí soudu, tak referendu, tím, že nebude pozměněn občanský zákoník, ale místo toho představí nový zákon, jenž by dovoloval dvěma osobám stejného pohlaví sňatek a užívání si stejných práv, jaká mají heterosexuální páry. Tato práva by zahrnovala dědická a zdravotní práva, nicméně, ta nejvíce důležitá, adopční práva, by byla možná jen pro biologické děti jednoho z partnerů. Dále není žádná zmínka o cestě k občanství pro cizince, kteří uzavřou sňatek se svou drahou polovičkou z Taiwanu. I když někteří namítají, že návrh postrádá úplnou rovnost, většina aktivistů pro stejnopohlavné sňatky je z tohoto konceptu zákona v úplné extázi.

"Je to velký krok kupředu pro sňatky homosexuálů na Taiwanu," řekla Annie Huang, taiwanská ředitelka hnutí Amnesty International. "Návrh zákona je prvním svého v druhu v Asii, který by dovoloval stejnopohlavní svazky. Posílá to silnou zprávu Taiwancům a světu, že Taiwan volí lásku před nenávistí a rovnost před diskriminací."

Zatímco konzervativní strany rychle zakročily proti návrhu s tím, že to vzdoruje přáním lidí podle referenda z minulého roku. "Jestliže budou sňatky homosexuálů legalizovány, tak by měl být legalizován i skupinový sňatek, bigamie, fetišismus, pedofilie a incest," pronesla Rodinná aliance.

Aby mohl zákon vejít v platnost, musí projít taiwanským parlamentem, kde demokratická strana stále zaujímá pozici většiny. Bereme-li v potaz tempo událostí, je pravděpodobné, že toto hlasování neproběhne dříve než před deadlinem stanoveným soudem, a to 24. května.

Těší vás tato zpráva? Jaký máte na legalizaci sňatků homosexuálů názor vy?

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9