Veteráni z Vietnamu až nyní zaznamenali účinek jedu Agent Orange

14:00 | 19.05.2019 choi1taehee 0
Slovo Orange by mělo v lidech vykouzlit představu něčeho pěkného - západ slunce, mandarinky, zmrzlina. Ale pro většinu vietnamských obyvatel a amerických vojáků, sloužících ve Vietnamu, Orange znamená jed.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: wikimedia.org
Agent Orange je herbicid, který byl rozstřikován v milionech galonů po celém Vietnamu během války v letech 1961-71. Operace byla navržena tak, aby se odstranila trojitá džungle a další lesy, sloužící četě Viet Cong a dalším severo-vietnamským vojákům k úkrytu. Motto operace bylo: "Jen vy můžete zabránit lesu.“

Jed dostal své jméno podle pruhů na 55-galonových bubnech, ve kterých byl dopravován, většinou z několika významných chemických společností, včetně Dow Chemical a Monsanto.
Americké letectvo vypouštělo Agent Orange ve Vietnamu po dobu 10 let. Tato mise využila odhadem 2,8 milionu amerických vojáků k rozprášování smrtícího dioxinu. Většina z nich tím nebyla nijak ovlivněna po dobu své služby mimo Ameriku. Poté, co se vrátili domů, často o desetiletí později, zaplatily desítky tisíc z nich svým zdravím.

"Agent Orange nadále negativně ovlivňuje životy veteránů ozbrojených sil Spojených států, vietnamských lidí, vietnamských američanů a jejich dětí. Život mnoha lidí je zkrácen a jiní žijí se zdravotním postižením a bolestí, a umírají na následky často neléčitelných nebo nerozpoznaných nemocí."

Ministerstvo pro záležitosti veteránů rozpoznalo nejméně 14 druhů rakoviny a dalších nemocí souvisejících s jedem Agent Orange. Ministerstvo říká, že vietnamští veteráni mohou mít větší riziko vzniku těchto nemocí. Soudní stání a kongresové akce od roku 1979 rozhodly ve prospěch veteránů postižených herbicidy. V roce 1991 prezident George H.W. Bush podepsal Agent Orange Act, který nařídil léčbu rakoviny způsobené touto válečnou službou.

Američtí veteráni sloužící ve Vietnamu říkají, že významné množství vietnamských veteránů má děti a vnoučata s vrozenými vadami, které přímo souvisí s vystavením jedu Agent Orange. Po celá desetiletí byla americká armáda kritizována za některé z jejích akcí. Následně byla kritizována za reakce na nároky na léčbu postižení související s Agent Orange.

Našlo se však i několik vojenských veteránů, kteří si pochvalují léčbu a péči, kterou jim vláda poskytuje, nicméně plné zdraví jim to již nevrátí.

Co si o Agent Orange myslíte vy?

ZDROJ: dallasnews.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9