10 úžasných míst ve Vietnamu

13:00 | 31.05.2019 choi1taehee 1
Když mluvíme o Vietnamu, jistě uslyšíme o zátoce Ha Long, krásné sadě krasových ostrovů a útvarů u severního pobřeží. Hanoj je rušné hlavní město. V Hoi An je spousta historického dědictví. Jaká další místa jsou hodna návštěvy?
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: shutterstock.com
Dlouhá a úzká země vtlačená mezi Jihočínské moře a hranice Laosu a Kambodže. Vietnam je zemí pozoruhodných krajin, které sahají od svěžích rýžových polí k zalesněným horám na severu, malebným údolím centrální vysočiny a zakončují ji krásné pláže na jihu.

Vietnam zažil svůj spravedlivý podíl bojů. Přibližně tisíc let, do roku 938 našeho letopočtu, byl pod vládou různých čínských dynastií. Vietnam se v 19. století stal francouzským protektorátem. Po nezávislosti se zde udála Válka ve Vietnamu. Dnes je Vietnam hrdou zemí. Nejen pro to, že tvrdě brání svou nezávislost, ale také díky své neuvěřitelné krajině a historii.
 
ZDROJ: OpenStreetMap.com

10. Dalat

 
ZDROJ: flickr.com/TrainDriverYoda


Celoročně chladné počasí a idylická scenérie mlhavých údolí, svěží borovice a barevné květy jsou některé z důvodů, proč byl Dalat kdysi využíván vietnamskými císaři a francouzskými kolonisty jako místo pro ústup v letních měsících. Dnes je toto půvabné město v jižní centrální vysočině Vietnamu oblíbenou destinací pro ty, kteří hledají úlevu od tepla. Město Dalat oplývá francouzskými koloniálními architekturami uprostřed malebné krajiny.

9. My Son

 

ZDROJ: flickr.com/besarbears


Nachází se na centrálním pobřeží Vietnamu v blízkosti vesnice Duy Phú. Jedná se o důležité archeologické naleziště známé jako My Son. Je to jedno z nejpozoruhodnějších antických míst jihovýchodní Asie. My Son byl kdysi významným centrem náboženských hinduistických obřadů, kde králové z království Champa postavili mezi 4. a 14. stoletím četné chrámy věnované uctívání boha Šivy.

8. Ho Či Minovo město

 

ZDROJ: flickr.com/DennisJarvis


Ležící podél řeky Siagon nedaleko delty Mekong v jižním Vietnamu, Ho Či Minovo město bylo dříve známé jako Saigon a sloužilo jako hlavní město jižního Vietnamu během vietnamské války. Dnes je Ho Či Minovo město největší město znovu sjednocené země, a nabízí spoustu důvodů k návštěvě, od své směsi historických a moderních atrakcí, až po živé nákupy, stravování a noční život.

7. Delta Mekongu

 

ZDROJ: flickr.com/jorgecab


Barevné plovoucí trhy, ovocné sady, rýžová pole, cukrové třtiny, ptačí rezervace a kuriózní vesnice jsou to, co přitahuje mnohé turisty k deltě Mekongu v jihozápadním Vietnamu. Delta Mekongu, přezdívaná Vietnamský rýžový koš, je zemědělská oblast, která je úrodným bludištěm kanálů a potoků napájených řekou Mekong. Rozkládající se od Thajského zálivu do Ho Či Minova města, delta Mekongu krmí více než třetinu země ze svých bohatých plantáží, sadů, rýžových polí a rybích farem.

6. Nha Trang

 

ZDROJ: flickr.com/NguyenTrung


Nha Trang se nachází v jedné z nejkrásnějších zátok v Asii u pobřeží jihozápadního Vietnamu a je oblíbeným přímořským letoviskem. Malebné hory, pláže a svěží ostrovy, to činí z Nha Trang oblíbenou destinací mezi turisty, Vietnamci a potápěči. Pláž Nha Trang je vyzdobena letovisky, palmami a krásnou promenádou. Zábavní a vodní parky s horskými dráhami a tobogány poskytují zábavu pro všechny.

5. Sapa

 

ZDROJ: flickr.com/DennisJarvis


Město Sapa je obklopeno malebnými horami, rýžovými poli a rozmanitostí hřebenů kopců na odlehlém severozápadě Vietnamu. Je to klidné město, které se často využívá jako základna pro pěší turistiku v horách Hoang Lien Son a na procházky po rýžových polích a tradičních vesnicích. Z města se pořádá mnoho organizovaných výletů, které pomáhají turistům v horských túrách a poznávání nedalekých rýžových polí a vzdálených vesnic. Tyto prohlídky umožňují pohledy na krásné vodopády a příležitosti zkusit nové pokrmy, zažít nevšední zvyky a poznat způsob života mezi místními kmeny.

4. Hue

 

ZDROJ: flickr.com/archer10


Nachází se na břehu řeky Parfume ve středním Vietnamu. Hue kdysi sloužilo jako císařské hlavní město dynastie Nguyen. Dnes se pozůstatky tohoto bývalého slavného období odrážejí v městské architektuře, kultuře a kuchyni, což z něj činí jedno z nejlepších míst k návštěvě ve Vietnamu. Citadela je jedna z nejznámějších památek města. Citadela, kdysi sídlo císařů Nguyenů, je rozlehlým komplexem velkých paláců, ozdobných chrámů, hradeb a bran. Další důležitou památkou na řece je oficiální symbol města, Pagoda Thien Mu.

3. Hoi An

 

ZDROJ: flickr.com/jmhullot


Hoi An se nachází u pobřeží Jihočínského moře v jihozápadním Vietnamu. Je to krásné staré město, které se datuje 2000 let zpět do království Champa. Historická architektura města, tradiční kultura a textilie z něj činí oblíbenou destinaci ve Vietnamu. V srdci Hoi An je jeho atmosférické Staré město, které je malé, aby se zde dalo příjemně procházet. Úzké a klikaté uličky Starého Města jsou lemovány krásnou starou architekturou, tradičními dřevěnými domy a stovkami krejčovských obchodů prodávajících oblečení, boty, tašky, suvenýry a podobně.

2. Hanoj

 

ZDROJ: flickr.com/GregHayter


Hanoj se po indočínských a vietnamských válkách objevilo jako vzkvétající hlavní město znovu sjednoceného Vietnamu. V srdci Hanoje se nachází jeho stará čtvrť, pod širým nebem se rozkládá muzeum historické asijské a francouzské koloniální architektury, která i přes bombardování v průběhu Vietnamské války zůstala do značné míry nedotčena. Tady mezi malebnými bulváry lemovanými stromy mohou turisté procházet rušnými trhy, popíjet kávu v příjemných kavárnách a navštívit prominentní místa, jako je Velká opera, Prezidentský palác a Katedrála svatého Josefa.

1. Zátoka Ha Long

 

ZDROJ: flickr.com/GregHayter


Zátoka Ha Long se svou modrozelenou hladinou a shlukem vápencových skalních výchozů vystupujících z vody jako mořští draci, připomíná scénu z fantasy příběhu. Nachází se asi 130 km východně od Hanoje v severním Vietnamu. Tato zátoka nabízí více než 2000 džunglí pokrytých ostrovů se zajímavými jeskyněmi a jezery. Mnohé z ostrovů byly v průběhu staletí vytvarovány přirozenými procesy do fantastických útvarů.


ZDROJ: touropia.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9