Intoxikace dioxiny ve Vietnamu

19:00 | 30.03.2014 Mei 1
Během války ve Vietnamu použila americká armáda chemickou směs Agent Orange, která obsahovala látku zvanou dioxin. Ještě nyní trpí ve Vietnamu na následky intoxikace mnoho lidí. Pomoci můžete i vy!
Agent Orange
Agent Orange FOTO: AsianStyle - Mei
Mezi lety 1961 a 1971 použila americká armáda při válce ve Vietnamu chemickou směs s kódovým označením Agent Orange, za účelem zabavit se porostů a odlistit prales, aby mohli snadno bombardovat tábory nepřátelských jednotek Viet Congu. Kromě této směsi byly použity i další chemické látky, které zničily například úrodu rýže apod. Směs látek byla rozprašována ze vzduchu i po zemi. Tato operace byla nazvána Ranch Hand. Cílovou oblastí této akce byla delta řeky Mekong.
 
Jednou ze složek sloučeniny Agent Orange byla velmi jedovatá chemická látka zvaná dioxin. Z herbicidů, které byly ve Vietnamu použity, byl podíl Agent Orange zhruba 60procentní. Během války použilo americké letectvo 72 milionů litrů herbicidů na více než 1,5 milionů hektarů, což je přibližně 13 % území jižního Vietnamu. Herbicidy zničily 5 milionů akrů horských a mangrovových lesů a asi 500 tisíc akrů plodin. Z těchto oblastí bylo 34% nastříkáno více než jedenkrát a na některé horské lesy byl postřik použit dokonce více než čtyřikrát.
 
Kromě Vietnamu byly postřikem zasaženy i oblasti Laosu a Kambodži, nacházející se v blízkosti hranic.

Postřik herbicidy zastavila americká vláda v říjnu 1971, ale Jihovietnamská armáda pokračovala v postřiku různými chemikáliemi až do roku 1972. Výroba sloučeniny Agent Orange byla zastavena už v roce 1970. Zbylé zásoby byly shromážděny a zničeny spálením.


 
Vietnamská vlád odhaduje, že existují více než 4 miliony obětí otravy dioxiny ve Vietnamu. I když se hodně diskutovalo o tom, zda použití těchto chemických látek představuje porušení zákonů války, nebyly defolianty považovány za zbraně, protože vystavení se jim nevedlo k okamžité smrti nebo nezpůsobilosti.
 
Ještě dnes mají původní i pováleční obyvatelé z Bien Hoa, kde letouny rozprašující tyto chemikálie startovaly o mnohonásobek více dioxinu v krvi, než lidé na místech, kde nebyla tato chemická sloučenina používána. Dioxiny způsobují ve Vietnamu zdravotní problémy dodnes. I nyní umírají ve Vietnamu lidé na následky této jedovaté látky a čištění postižených ploch ještě zdaleka není u konce.
 
V posledních desítkách let se ve Vietnamu narodilo více jak milión dětí s deformacemi, jež odpovídají následkům expozice dioxinům. V Ho Či Minově městě v nemocnici Tu Du se v osmdesátých letech narodilo každý den jedno dítě s vrozenou vadou a takové děti se bohužel rodí i dnes, neboť dioxiny mají dlouhodobé účinky až na tři generace.
 
V současné době existuje mnoho organizací a projektů, které se zaměřují na pomoc lidem, jejichž životy byly kontaminací dioxiny zasaženy.

 
Od roku 2004 se na snižování vlivů kontaminace na lidské zdraví a omezování následků postřiky dioxiny ve Vietnamu zaměřuje také občanské sdružení se sídlem v Praze, Development Worldwide, které dlouhodobě spolupracuje s vietnamskými úřady a nevládními partnery.

Vietnamská koordinátorka Dr. Phung Thi Phuong Hien je v kontaktu s asociací VAVA, která svým členům různými způsoby pomáhá se zvládáním jejich situace. Mezi činnosti VAVA patří například podpora na zlepšení bydlení, investice do zemědělské produkce, poskytování základních prostředků pro život, zajišťování invalidních vozíků, léků a podobně. Dále je Dr. Phung Thi Phuong Hien v kontaktu také se Zastupitelským úřadem ČR v Hanoji a provinciích a sleduje možnosti, kde mohou finanční příspěvky nejvíce přispět.
 
S Development Worldwide spolupracuje také občanské sdružení INFO-DRÁČEK, které podporuje českou vietnamskou komunitu. Cílem obou sdružení je otevřít problematiku dioxinů ve Vietnamu obyvatelům České republiky a získat od nich co největší podporu.


 
Občanské sdružení Development Worldwide uspořádalo sbírku, jejímž cílem je podpořit výstavbu, rekonstrukci a provoz rehabilitačních center a chráněných dílen pro postižené v provinciích Thai Binh a Thua Thien Hue, jelikož následky intoxikace svých rodičů dioxiny zde trpí tisíce dětí. Míra jejich postižení velmi často vyžaduje velkou péči.
 
Z první etapy veřejné sbírky, která se uskutečnila v letech 2010 až 2013 předalo o. s. DWW ve spolupráci s INFO-DRÁČEM a Svazem Vietnamců v ČR vietnamské asociaci obětí Agent Orange VAVA v provincii Thai Binh celkem 374 861 Kč. Další podporu pak získali od vietnamských úřadů, českých a vietnamských účastníků monitorovacích cest a od Zastupitelského úřadu ČR v Hanoji. Nově byla pak také navázána spolupráce s Aspen Institute, USA.
 
Tento projekt získal velkou podporu od vietnamské komunity žijící v ČR a je propojen se všemi hlavními kulturními a společenskými česko-vietnamskými aktivitami, jako jsou například Miss Vietnam nebo vietnamské kulturní akce.
 
I vy můžete pomoci! O celé sbírce se více dozvíte zde.


Trailer k dokumentárnímu filmu, který vypráví příběh o životě 20 postižených vietnamských dětí, které jsou obětmi třetí generace Agent Orange v rehabilitačním centru An Phuc se sídlem v Ho Či Minově městě.


FOTO: wikipedia.org, dww.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9