14. ročník Filmasie potěší milovníky klasiky i Haruki Murakamiho

15:47 | 05.11.2018 Zita 1
Přesně za měsíc bude touto dobou probíhat další ročník asijského filmového festivalu Filmasia. Jaké je jeho hlavní téma? Jaké filmy si pro nás připravil, kdy a kde budete moci zhlédnout premiéru a další užitečné informace zde.
Letos proběhne již 14. ročník
Letos proběhne již 14. ročník FOTO: Filmasia.cz
Již informace, že slavnostní zahájení, které proběhne 6.12. v kině Lucerna, začne adaptací čínské novely Dva liangy rýžového vína pod názvem Kronika obchodníka s krví, by mohlo některým napovědět i to, jaké vlastně bude téma celého festivalu. Těm, co ještě váhají, snad pomůžou motiv odkrýt filmy další, které budou ke zhlédnutí v prostředí pražského kina Ponrepa až do 9. prosince. Konkrétně se jedná například o kultovní snímek Zavěste červené lucerny od režiséra Zhang Yimoua, který byl v roce 1994 nominován na Oscara ze nejlepší cizojazyčný film, méně známý film Vegetariánka či nejnovější dílo s názvem Vzplanutí

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že mimo to, že jejich kořeny sahají do nejrůznějších koutů Asie, je spojuje již jen málo, neměli bychom se nijak unáhlit. Po detailnějším prozkoumání totiž zjistíme, že všechny tyto filmy vznikly na základě knižní předlohy, čímž se stává lehce pochopitelné i téma letošního festivalu- "Film a kniha". 
Každému snímku bude předcházet odborný úvod a těšit se můžeme i na tematickou diskuzi s jejich překladatelkami Petrou Ben Ari a Zuzanou Li.

Mimo Totem vlka a Touha, opatrnost se pozornost mnohých ubírá i k dlouho očekávanému Vzplanutí, kterým filmový festival končí. Nebude to však konec ledajaký, pořadatelé totiž vybrali adaptaci povídky Barn Burning od Haruki Murakamiho, jež nejenže ovládla festival v Cannes, kde si vysloužila cenu kritiky FIPRESCI, ale zároveň tam vybojovala i nejvyšší kritické skóre v historii.

Pokud vás nějaký film zaujal, neváhejte a přečtěte si ještě o něco víc na oficiálních stránkách Filmasie 2018.

Přejeme příjemný filmový zážitek!

 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9