Filmasia 2017 se ponese v duchu hongkongských a korejských filmů

16:00 | 09.11.2017 starfishzs 0
Festival asijských filmů oslaví kulaté výročí dvou dekád hongkongské kinematografie. Nebude chybět ani to nejlepší z Jižní Koreje za uplynulý rok. Promítá se v kinech Lucerna a Ponrepo od 6. do 12. prosince.
Plakát k 13. Filmasii
Plakát k 13. Filmasii FOTO: Filmasia.cz
Ku příležitosti oslav 20 let hongkongské kinematografie od předání bývalé kolonie Číně přivítá Filmasia světové hosty, kteří se navíc postarají o bohatý doprovodný program. Režiséři Derek Kwok a Clement Cheng přivezou svůj snímek Chrabří bojovníci a spolu s představitelem hlavní role Teddym Robinem snímek uvedou a také v pátek zrealizují společnou masterclass. V druhé polovině festivalu na FAMU proběhne seminář o hongkongském filmu pod taktovkou světové kapacity na asijskou kinematografii, filmového kritika a výkonného ředitele Hongkongského filmového festivalu Rogera Garcii. Závěrečný film Made in Hong Kong doplní v kině Ponrepo masterclass producenta filmu Daniela Yu.

Vstupné na přehlídku filmů Hvězdy Hongkongu a doprovodný program je zdarma!
 

Korejské hity posledního roku

Festival zahájí ve středu 6. prosince korejským programem s nejvýdělečnějším filmem letošního roku v Jižní Koreji Taxikář ze Soulu. Na motivy skutečných událostí vypráví o cestě soulského taxikáře a německého reportéra zmapovat studentské povstání a následný masakr civilistů v Kwangdžu odehrávající se v květnu roku 1980. Film naprosto uchvátil korejské publikum a bude reprezentovat Jižní Koreu v kategorii Nejlepší cizojazyčný film na letošních Oscarech.
 
Silnějším povahám je věnován program ve čtvrtek 7. prosince, kdy kino Lucerna promítne historické drama Pevnost o čchingské invazi, kde se hlavní role ujal Lee Byung Hun, známý i z hollywoodských velkofilmů G.I. Joe (2013) nebo Sedm statečných (2016). Sériový vrah se ukáže jako V.I.P v režii Park Hoon Junga, který se již na Filmasii představil svým scenáristickým debutem Viděl jsem ďábla (2010).

Páteční večer 8. prosince patří Nelítostné nájemné vražedkyni, která měla mezinárodní premiéru v půlnoční sekci festivalu v Cannes. Kouzlo tohoto města a jeho světoznámého festivalu představí v sobotu 9. prosince známý režisér Hong Sang Soo skrz Claiřin fotoaparát.
 
Korejskou část pořadatelé zakončí vizuálně velkolepým Útěkem z Hašimy. Příběh o útěku Japonci vykořisťovaných korejských horníků navštívil v první den uvedení v jeho domovině rekordní milion diváků. Nemalý podíl na tom má smysl pro špičkovou akci režiséra Ryoo Seung Wana, jenž se českému publiku představil již Veteránem (2015) či Berlínskou misí (2013), a ansámbl největších korejských hereckých hvězd současnosti, jako jsou Song Joong Ki, So Ji Sub nebo Hwang Jung Min.
 

Hvězdy Hongkongu: 20 let hongkongské kinematografie v 10 různorodých filmech

Přehlídku filmů Hvězdy Hongkongu, Creative Visions: Hong Kong Cinema 1997-2017, zahájí v pátek 8. prosince v kině Lucerna režiséři Derek Kwok a Clement Cheng filmem Chrabří bojovníci, svou vzrušující poctou hongkongským bojovým filmům z 60. a 70. let.
 
Hvězdy Hongkongu se s Volavkou přesunou v sobotu 9. prosince do kina Ponrepo. Jeden z nejvýdělečnějších hongkongských filmů všech dob posloužil i jako předloha oscarové Skryté identity (2006) Martina Scorseseho. Své Bdělé sny v Praze osobně uvede režisér a populární čínský zpěvák Teddy Robin. Večer uzavře Policejní hlídka PTU od mistra stylových thrillerů Johnnieho Toa.
 
Neděli 10. prosince odlehčí V prázdném slunci, chytrý, zábavný a nazlobený příběh o dospívání studentů, kteří se připravují na maturitní zkoušku. Následně dostane prostor mistr melancholických romancí a výtvarně strhujících obrazů Wong Kar-Wai se svým nejnovějším snímkem Velmistr.
 
V pondělí 11. prosince můžete zhlédnout decentní drama Dny a noci v Tin Shui Wai, jedné z hlavních představitelek hongkongské nové vlny Ann Hui. Film podává optimistický pohled na každodenní život vdovy a jejího dospívajícího syna, kteří bydlí v části Hongkongu přezdívané "Město smutku". Druhým filmem pondělního večera bude thriller Paradox ze série SPL, k němuž si režisér Wilson Yip na choreografii akčních scén přizval legendárního Sammo Hunga. V hlavních rolích účinkují hongkongští herci Louis Koo a Gordon Lam spolu s thajskou superstar Tonym Jaa.
 
Poslední festivalový den, úterý 12. prosince, začne milým příběhem lásky v současném Hongkongu, která rozkvétá během přestávek na cigaretu ve filmu Láska na dva prásky.
 
"Jsme velice potěšeni že je v programu restaurovaná 4K verze průkopnického nezávislého filmu Made In Hong Kong režiséra Fruit Chana. Je nasnadě, že právě tento stěžejní film, jenž vznikl v roce 1997, spatřil obnovené světlo světa digitálních projekcí v roce 2017,“ říká na adresu závěrečného filmu přehlídky hongkongský filmový kritik a host festivalu Roger Garcia.
 
Více k hongkongské části festivalu Vám přineseme již pozítří!


Kompletní program najdete na www.filmasia.cz.

Festival pořádá společnost Axman Production za podpory Ministerstva kultury, Velvyslanectví Korejské republiky v České republice a ve spolupráci s Creative Visions: Hong Kong Cinema 1997-2017 (pořadatel Create Hong Kong, za podpory Hongkongské hospodářské a obchodní kanceláře v Berlíně (HKETO Berlin) a The Hong Kong International Film Festival Society (HKIFFS).

13. Filmasia: 6. – 12. prosince 2017, kina Lucerna a Ponrepo
www.filmasia.cz
www.facebook.com/filmasia.prague

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9