Animefest 2018 - neděle [Report]

15:00 | 08.06.2018 Shio 0
Zážitek redaktorky AsianStyle z posledního dne letošního brněnského Animefestu a její pohled na samotný průběh.
Animefest 2018
Animefest 2018 FOTO: animefest.cz
Letošní Animefest mi utekl jako voda, a tak se není čemu divit, že než jsem si uvědomila, že na AFku vůbec jsem, tak už jsem pomalu jela zase domů. Neděle na festivalech je jedno velké loučení, nakupování zlevněného merchandise a odhalování letošních vítězů soutěží. Pro cosplayery je neděle většinou v podobě žádného či velmi jednoduchého kostýmu, protože po dvou dnech už jsou tak kulturně a fyzicky unavení, že na cokoliv náročnějšího nemají energii (ale i zde se najdou hyperaktivní výjimky).

Jelikož jsem strávila celé dopoledne focením s naší cosplay skupinkou, dostala jsem se na program až potom. V programu jsem si tedy zakroužkovala vyhlášení soutěží a poté navazující zakončení festivalu.

Celé vyhlášení výsledků začalo Cosplay videem, kde první místo poroty vyhrála skupinka Scalliot Production, kteří natočili krátký film na motiv oblíbeného seriálu Stranger Things. U diváků vyhrál tým Cynické svině - ti vytvořili parodický trailer na film Avengers: Infinity War.




Účastníci cosplay debutu si mohli odnést spoustu cen, protože oceňovaných míst bylo opravdu dost. Každý ze tří porotců si vybral svého favorita, porota se pak jednohlasně shodla na vítězovi soutěže a nakonec se ještě vyhlašuje cena diváků. Největší počet bodů a zasloužené první místo získala Minami (Senua - Hellblade: Senua's Sacrifice). Tahle slečna byla osobně i mojí favoritkou, takže jsem neskutečně ráda, že podobně zaujala i porotu. Leobane si jako svého favorita zvolil Nešikovného Jakuba (Rost - Horizon Zero Dawn), Santatory odměnila zahraniční cosplayerku Moon-ku (Brigitte Lindholm - Overwatch) a Kicking-Machine se nejvíc líbila Elda (Nozomi Toujou - Love Live! School festival idol). Detailnější skóre a umístění najdete níže. Všichni výherci si odnesli domů lákavé ceny, nové zkušenosti a snad i chuť se příští rok přihlásit do oficiální soutěže.

FOTO: animefest.cz

V cosplay soutěži se nám opět sešlo obrovské množství talentovaných lidí s kostýmy z rozličných fandomů a výrobních materiálů. Tento rok se objevila další novinka v podobě možnosti postupu na European Coslay Gathering - takže v součtu s Clara Cow's Cosplay Cup se jedná hned o tři reprezentativní sloty. Výherci v kategorii jednotlivců a skupin pojedou soutěžit do Paříže na ECG. Skupinka, která skončí na druhém místě, postupuje na C4 do Nizozemska. O reprezentantech rozhodovala odborná porota ve složení: Reika, Papa Cosplay, EyeofSauron Designs a Nikita Cosplay.

Jako první se však vyhlašovala cena diváků, kterou si odnesla skupinka cosplayerů ze hry Smite - Ali, Germia a Ketrin. Hned na to nás moderátor seznámil s vítězi určenými porotou. Na třetím místě se umístila Rea (Sonoda Umi - Love Live!), stříbro si odnesla Mischievous Jane (Loki - Thor: Ragnarok) a na nejvyšší stupínek se dostal TanakhT (Sven - Dota 2), který nás tedy pojede reprezentovat do Francie. Tam se k němu připojí i vítězná skupinka ve složení Ali, Germia a Ketrin, jenž porotu zaujala nejvíce. Druhé místo obsadily Arisu s Toph a tím pádem nás tyto dvě talentované slečny pojedou reprezentovat do Nizozemska. Bronz si odnáší skupinka děvčat z Alice: Madness Returns - Mary Odinson a Lucy Mess.

Během vyhlašování se udělila ještě jedna speciální cena. Důvod k tomu byl docela zvláštní - vzhledem k technické závadě se cosplayerka Julianet nezobrazila na hlasovacích lístcích, a i když ji tam lidé mohli dopsat, její šance na výhru se tím dost zmenšily. Nutno dodat, že i během jejího vystoupení se objevily menší technické problémy, takže slečna si smůlu vybrala opravdu ve velké porci. Naštěstí se jí organizátoři alespoň omluvili a věnovali slečně vstup zdarma na další Animefest a také plyšového draka.

Všem výhercům gratulujeme a těšíme se na jejich reprezentační vystoupení - snad se zadaří i v zahraničí a ukážete, že Česko je v rámci cosplaye na mezinárodní úrovni.



FOTO: animefest.cz

Vyhlášení se pak vzápětí změnilo na samotné zakončení celého festivalu. Během tohoto programu byly na plátně za organizátory promítány dotazy, na které se v průběhu odpovídalo. Odtajnily se také výsledky souboje frakcí, kde na poslední chvíli převzali vedení tvůrci - takže program příští rok bude více zaměřený na tvůrčí činnost. Duel mezi MegaConem a KamarádFestem nakonec vyhrál originální Animefest, který prostě lidem přirostl k srdci nejvíc. Organizátoři ještě zmínili, že téma příštího Animefestu budou vytvářet ve spolupráci s návštěvníky, takže se máme určitě na co těšit.

Na letošní Animefest se sjelo dohromady 6 009 návštěvníků a na programu a organizaci festivalu se podílelo přes 700 lidí. Závěrem organizátoři poděkovali účastníkům za jejich návštěvu a odpověděli na pár organizačních otázek, ze kterých vyplynulo, že na příští rok mají spoustu plánů, novinek a překvapení.

Datum ani téma vyzrazeny nebyly, ale vše se určitě včas dozvíme.

Závěrem musím říct, že jsem si letošní Animefest opravdu užila. Stihla jsem zajít na zajímavé části programu a také si dosyta užila cosplay část tohoto festivalu. Příště určitě nebudu chybět a už teď se hrozně těším na všechny novinky a překvapení.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9