Animefest 2018 - sobota [Report]

14:00 | 03.06.2018 jiry 0
Zážitky redaktorů AsianStyle z druhého dne letošního brněnského Animefestu a jejich pohled na samotný průběh.
Animefest 2018
Animefest 2018 FOTO: animefest.cz

jiry

Sobotní program byl zahájen v 8 hodin soutěžními AMV pro letošní rok na velkém plátně hlavního sálu Rotunda. Od 9 hodin se již naplno rozjel program napříč celým výstavištěm. V sobotu se mohli diváci zúčastnit všemožných workshopů. Ke krátkému zapůjčení byly dostupná kimona a yukaty ze stánku slečny Kláry „Calime“ Májové. Pro fanoušky bojových umění a sportů bylo možno vyzkoušet aikido, kendo nebo dalších chladných zbraní. V rámci umění šlo vyzkoušet a něco nového se dozvědět o Cellshadingu, kaligrafii, úpravě fotografií, ikebaně či výrobě různých doplňků nebo česání (zpoplatněno s komentovaným postupem prováděným přímo na vás). Během nedělního dopoledne pak byla možnost se zúčastnit po přihlášení workshopu, jak si doma připravit vlastní kimčchi.

Cosplay1


Za sebe jsem odstartoval program multimediální přednáškou od dlouholeté stálice československých conů a úspěšné grafičky Jany „Yuffie“ Kilianové s názvem „Herní urban legends“. Prezentace začínala úvodním příběhovým videem na motivy Indiana Jonese. Samotná prezentace se pak odvíjela na styl televizního pořadu „Věřte nevěřte“, kdy bylo představeno několik legend z herního průmyslu a po představení legendy a odhlasování publikem, jestli jde o fámu nebo pravdu, bylo osvětleno, jaká je skutečnost.



Po obědové pauze byla naučná přednáška o japonském psím plemenu Akita Inu. Přednášející byly Lucie „Fumikawa“ Sušilová, Martin „Kuma-san“ Bohatý a jejich dvouletá fena. Přednáška obsahovala jak historii a vývoj tohoto plemene, tak i důležité rozdíly oproti známějšímu plemenu Shiba Inu. Druhá půle byla vzdělávací pro případné zájemce nebo budoucí majitele, kde přednášející sdělili svoje osobní rady a zkušenosti nasbírané za 2 roky výchovy. Samotná hlavní hvězda prezentace pobíhala po podiu po celou hodinu jen s chvilkovými pauzami na snědení odměny.


foto Akiiti

Od 2 hodin začala nejlepší přednáška z celého letošního Animefestu, aspoň za mě osobně. Pierre-Alexandre "Papa cosplay" Geraert si do Brna přinesl základní sadu nástrojů pro práci s kůží, aby prošel během hodiny alespoň úplné základy práce s kůží a jednotlivé fáze. Představil okruhy nástrojů, které je potřeba mít pro správné opracování, a současně prováděl pro jednotlivé činnosti i živou ukázku. Do publika dal poté kolovat několik jeho výtvorů a částí cosplaye a musím potvrdit, že jeho úroveň zpracování a smysl pro detail byly dech beroucí, hlavně když všichni diváci měli možnost si to prohlédnout na vlastní oči ve vlastních rukách.



Bylo ale bohužel vidět, že by spíše potřeboval alespoň 2 hodiny, aby mohl ukázat vše do detailu a projít jeho prezentaci celou. Stage byla trochu improvizovaná a kameramani se snažili zabírat jeho ukázky, ale v ideálním případě to chtělo kameru přímo nad stolem nebo v rukách kameramana přímo na podiu, aby bylo snazší zabírat detaily v průběhu prezentace.




Na balkóně pavilónu A1 vedle módního koutku v improvizovaném prostoru s monitorem a židlemi měla přednášku kolegyně z AsianStar, Darci. Probrala nejenom základní rozdíly mezi lolitou a cosplayem a i jejich průnik, kdy se z lolity stává cosplay, ale i druhý směr, kdy můžete "lolifikovat" takřka každý cosplay a co je potřeba neopomenout. Buhužel (a současně bohudík :)) konce přednášky, kdy se lolifikoval marvelovský Thor, jsem se již neúčastnil.



Díky rostoucí popularitě cosplaye v celém světě narůstá bohužel i všeobecný internetový hate, kterému se nevyhne v podstatě nikdo a nic, co vstoupí do vod internetu. Otázkou, jestli se cosplay a jeho komunita stává toxickou, se zamýšlel litevský cosplayer Egidijus “T-oku” Balukevičius. Nezazněly jenom jeho vlastní zkušenosti, ale současně i názory a zkušenosti cosplayerů z řad diváků. Prezentaci bych shrnul jako motivační hodinku pro všechny co se musejí potýkat s nepochopením a ignorací široké veřejnosti. Už jenom z toho pohledu, že žádný cosplay není levná záležitost a nevadí, když se vám vaše starší cosplaye nelíbí, protože nyní víte, jak je udělat lepšími, a to vás posouvá dále.



Mou poslední navštívenou přednáškou letošního conu byla “Jak jsem zničil českou anime komunitu”, ve které Tadeáš „Meon“ Jojko rozebral jeho příběh v událostech ohledně české fansuberské scény a stream portálu nii.sk, které použilo překlady anime sérií pro své streamy bez souhlasu jejich tvůrců a následné hry na city komunity, když si autoři překladů přáli stažení jejich práce z tohoto kanálu, který generoval příjmy z reklamy adminovi tohoto portálu.

I letos se nejenom streamoval vybraný program, ale současně se pořizovaly záznamy vybraných přednášek a soutěží v hlavních sálech, takže v nadcházejících týdnech se budou přidávat na YouTube kanál Animefestu jednotlivá videa potom co projdou řádnou editací do vhodného formátu.

SHIO

Existují dva druhy cosplayerů. První druh je ten, který se na festivalech začne objevovat nejdřív kolem jedenácté dopoledne, protože jeho příslušníci chtějí aspoň trošku dohnat spánkový deficit a ještě si vyhradit čas na přípravu cosplaye do jisté reprezentativní podoby. Ti druzí cosplayeři jsou naprostí šílenci, kteří spánkový deficit naopak ještě navyšují a do poslední chvíle dokončují kostým na soutěž - a to vše proto, aby mohli v sobotu brzo ráno naklusat před hladovou porotu.

Já jsem však třetí, mysteriózní typ cosplayera. Jsem ten blázen, který by mohl dohánět spánkový deficit, protože nesoutěží, ale i tak se rozhodne vstávat v šest hodin ráno, aby byl v osm na plánovaném focení. Na druhou stranu to ranní utrpení mělo dvě výhody - na fotkách mám ještě zachovalý makeup a také jsem si tím sobotní den na AFku prodloužila o pár hodin.

Když jsme v devět focení odpískali, zašla jsem si ještě na cosplay stánek, kde jsem si aspoň sedla a na chvilku oddechla. Letos cosplay stánky přesunuli z haly A1 do A2, kde to bylo více zaměřené právě na cosplay. Stoly byly super, měly jsme tam i parádní animefestí ubrusy, ale do té haly chodilo tak málo lidí, že si nás tam skoro nikdo nevšimnul. Do příštího roku by bylo super do haly A2 ty lidi nějak dostat a nebo cosplay stánky posunout na více frekventované místo.

FOTO: Alice S. Photography

Jako první sobotní část programu jsem si vybrala Cosplay debut. Vždycky ráda vidím nové tváře a talenty a letos se bylo opravdu na co dívat. Při představě, že jsou to pouze začátečníci a už mají tak propracované kostýmy, se mi chce pálit svoje staré fotky. Letos se nám v soutěži představilo třináct nadějných nováčků a všechny je hodnotila odborná porota ve složení: Leobane, Santatory a Kicking-Machine. Další novinkou v debutu byla i změna moderátora. Tentokrát se mikrofonu ujala cosplayerka Arashi a musím říct, že i přes pár zádrhelů odvedla naprosto skvělý výkon.

Později odpoledne se na pódiu předvedla ranní ptáčata, která úspěšně prolétla prvním kolem cosplay soutěže. V rámci druhého kola museli soutěžící završit svou účast v soutěži scénkou. Každý rok postupuje do veřejného kola soutěže patnáct soutěžících - s přítomností skupin se to změnilo na patnáct vystoupení, protože skupinky se počítají jako jednotlivec. A kdo rozhodnul o tom, kdo postoupí? Přece zkušená porota plná světoznámých cosplayerů: Reika, Papa Cosplay, Nikita a EyeofSauron. Celou soutěží nás opět provázel moderátor Trpaslík. Ten také poukázal na fakt, že oproti loňsku se v druhém kole zvýšil počet cosplay skupin z jedné na celé čtyři - takže letos už tam byl i nějaký ten konkurenční prvek.



Když jsem se pak večer vracela v civilu zpátky na Animefest, stihla jsem posledních pár minut workshopu talentované švadlenky Tawii Szöllösy. Opravdu hodně se mi líbil nový koncept a stage podobných částí programu (můžete si těch prostorů všimnout výše na fotkách). Vedoucí workshopu měl kolem sebe všechny možné nástroje ke své práci a kamera zobrazovala detail pracovního postupu na velké obrazovce. Bylo to opravdu super a všechno jsme dokonale viděli i ze zadních řad. Jinak Tawii předváděla cosplayerům, jak by se správně měly šít sailor uniformy, jež jsou součástí skoro všech anime ze školního prostředí. Už jen při letmém poslechu bylo jasné, že je slečna profesionálka a všemu skvěle rozumí a dokáže práci jednoduše vysvětlit.

Sobotní třešničkou na dortu byla přednáška od Clover a Myry ze skupiny AAA and Girls, ve které se zaměřily na to, jak šel čas s českou cosplay komunitou. Obě přednášející ještě před Animefestem rozeslaly dotazník do nejrůznějších zákoutí internetů a právě v této přednášce tyto výsledky sepsaly. Vzhledem k obsáhlosti celého tématu se však zaměřily jenom na Otaku komunitu - takže hlavně cosplaye z anime. Hned od začátku nás slečny uklidnily, že se nejedná o nějaké veřejné pohoršování cosplayerů, takže do prezentace dávaly především svoje fotky a fotky těch, kteří je sami zaslali. Bylo opravdu zajímavé sledovat postupný rozvoj české cosplay komunity, kde vše začalo maid uniformami a končilo Germiou, která má 60 tisíc fanoušků na facebooku. Teď se jen naskýtá otázka, co se s cosplay komunitou u nás stane v následujících letech. Možná se tu všichni pohejtíme navzájem a začneme fušovat do něčeho jiného - kdo ví.

FOTO: jiry; SHIO; Alice S. Photography

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9