Kim se s Trumpem sejde za měsíc v Singapuru!

08:30 | 13.05.2018 DEADiX 0
Severekorejský vůdce Kim Jong-un se sejde s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Singapuru, a to už 12. června. Čtěte více!
Kim Jong-un
Kim Jong-un FOTO: pixabay.com/VABo2040
Americký prezident potvrdil, že se sejde s Kim Jong-unem 12. června v Singapuru. To je po setkání jihokorejského prezidenta Moon Jae-ina se severokorejským protějškem další důležitý krok ke stabilizaci Korejského poloostrova (odkaz). Americký prezident tak reagoval na propuštění tří Američanů, které věznil severokorejský režim. Byť se sice na toto téma vedou různé kontroverzní debaty, tak to prezident Trump bere jako velký úspěch a projev dobré vůle. K propuštění proběhlo během návštevy státního tajemníka Mika Pompea v Pyongyangu.

Doposud se žádný vůdce KLDR nesetkal s americkým prezidentem, a tudíž si od toho Donald Trump slibuje veliký úspěch. Avšak exitují i názory, že jednání může skončit i totálním fiaskem. Ale já si myslím, že už samotné dohodnutí summitu je veliký úspěch pro obě strany.

Ještě nedávno si však prezident Trump s Kimem vyměňovali urážky a výhružky. Co si oba myslí asi nikdo moc netuší. Severokorejský režim chce přestat vyvíjet nukleární střely a to samé si přejí i Američané. Tudíž se na setkání dvou hlav států bude jednat převážně o tomto problému. Nedávno KLDR ještě prováděla testy a nyní chce ukončit vývoj raket. Je tak proto, že rakety už jsou schopné plného nasazení a dále už testy nepotřebují nebo je problém někde jinde? Čínská strana dokonce přišla s důkazy kolapsu půdy na střelnici těchto raket, tudíž je možné, že došlo k velkému uvolnění radiace do vzduchu. Kim se možná tak snaží vyžehlit si reputaci a celou situaci  tímto zakrýt. To vše jsou ale jen spekulace...

A proč právě Singapur? Protože se jeví jako ideální neutrální místo pro setkání takto důležitých osob. Ostatně před třemi lety se zde po 60 letech sešli zástupci Čínské lidové republiky a Čínské republiky (Taiwan) a vedli zde svá jednání.


ZDROJ: bbc.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9