Jaké problémy skrývá země snů a ideálů?

11:29 | 02.12.2017 Zita 3
Země známá pro svou raketovou ekonomiku, země mnohých nej a země zoufale se snažící o zachování vlastní kultury. Jak se podepsaly roky ekonomického tornáda, události nejen 20. století a co tvoří největší obavy zasvěcených?
Co nám ta ústa chtějí asi říci?
Co nám ta ústa chtějí asi říci? FOTO: Flickr.com
Ačkoliv si celosvětově nese nálepku státu s největší dlouhověkostí a na recept, jak jí dosáhnout, se hlasitě ptají lidé po celém světě, na celkovou situaci je nezbytné podívat se i ze zcela jiného úhlu. Samozřejmě si uvědomuji, že konečné vyznění patrně nebude nejveselejší část Vašeho dne, přesto je však nutné o takovýchto tématech mluvit.

Japonsko nyní více než kdy jindy zaznamenává nárůst "lonely death", což by se do češtiny dalo přeložit jako osamělá smrt. Nejedná se o nic jiného než o skutečnost, že 4 000 lidí týdně zemře zakonzervováno ve svém malém bytečku a to bez povšimnutí kohokoliv okolo. Přátelé odešli, účty se automaticky platí dál a život plyne do té doby, než sousedy do nosu udeří nepříjemný zápach.
 

“Způsob, jakým umřeme, není nic víc než zrcadlo života, jaký jsme žili."


"Způsob, jakým umřeme, není nic víc než zrcadlo života, jaký jsme žili," říká třiaosmdesátiletý Takumi Nakazawa. Znamená to tedy, že tento faktor poukazuje na tisíce životů v osamění, alarmující počet lidí, u nichž se neví, kam s nimi? Představená problematika však zasahuje ještě dál. Stále stoupající počty důchodců, vzhledem ke své provázanosti se vším, představují patrně vůbec největší otázku 21. století, s níž se Japonsko bude muset vypořádat. Vzhledem k vysoké úctě a zaběhnutému pracovnímu systému platí, že čím jste starší, tím výhodnější pozici máte. Z toho vyplývá, že největší práce logicky připadá mladým lidem, což je v kombinaci s téměř každodenními přesčasy pouze jeden z dalších problémů. Japonsko se totiž s 1.3 dítětem per capita řadí mezi země s nejnižší porodností vůbec. 

Pokud se však zadaří, stejně nově založená rodina nemá ještě zcela vyhráno. S typickým pracovním nasazením se po práci otec místo domů často odebírá na večeři se svými kolegy, což se bere jako velmi žádoucí pro zlepšení vztahů a nabízí to pro zaměstnance prostor k výměně názorů, o kterých by se přímo v práci nikdy nemluvilo. Bereme-li v potaz doma čekající manželku s dětmi, dalo by se říci, že rodinný život se odvíjí od stupně pracovní závislosti otce.


Prostituce nedospělých dívek je jen dalším častým problémem

Nutno podotknout, že tuto situaci si uvědomuje i sama japonská vláda. Jestliže jste slyšeli o nedávno velmi probíraných "Premium Fridays" (článek zde), jistě Vám došlo, že se v podstatě nejedná o nic jiného než zoufalý pokus vlády o rozproudění ekonomiky, poskytnutí prostoru k plození dětí a odreagování od psychicky i fyzicky náročných přesčasů v jednom.

Hovoříme-li však o japonské vládě, musíme nutně zmínit i problematickou politickou situaci, která v Japonsku nyní panuje. Médii probíhají zprávy o abdikaci, demonstracích proti Trumpovi (zde) a plně se nevyřešila ani otázka nejrůznějších menšin. Země vycházejícího slunce se však musí držet na pozoru i před situací a výhrůžkami Severní Koreje.

Posledním problémem, který uzavírá tento značně pesimistický výčet, jsou stoupající počty sebevražd, které se čím dál častěji dějí i mezi velice mladými lidmi. Na odpověď na otázku, jak si s danou situací Japonsko poradí a kdo odpoví na pomyslné otazníky v hlavách mnohých, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat, je však nezbytné o nastíněných problémech mluvit, nezametávat je pod koberec a hlavně nečekat, že se za nás vyřeší samy.

Pokud byste se k dané situaci rádi vyjádřili či článek o něco rádi doplnili (bohužel kvůli snesitelné délce nešlo zmínit vše), využijte prosím prostoru dole v komentářích.

ZDROJE: https://www.nytimes.com/2017/11/30/world/asia/japan-lonely-deaths-the-end.html

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9