Kurzy thajštiny a barmštiny na Univerzitě Karlově

07:25 | 28.09.2017 ilonad 0
Propadli jste kouzlu Thajska nebo se zajímáte o Barmu? Nyní máte možnost na Karlově univerzitě studovat thajštinu a barmštinu spolu s reáliemi zemí, v kterých se těmito jazyky hovoří.
ilustrační foto
ilustrační foto FOTO: commons.wikimedia.org

Barmština a reálie

Kurzy barmštiny povede na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy česká barmanistka Mgr. Dagmar Bečková, která se věnovala dlouhou dobu překladům, publikování článků a studiu barmské literatury či historie pod hlavičkou Orientálního ústavu AV ČR. Nově vypsaný kurz "Barmština I"  (ATJ100209), který je určen začátečníkům, navazuje na kurzy barmštiny také z 60. let minulého století, kdy "barmská studia", vedená barmským lingvistou Min Latt Yekhaunem, byla ještě součástí nabídky studijních oborů na FFUK.

V rámci tohoto kurzu se studenti seznámí s barmštinou, která je tónovým jazykem tibeto-čínské jazykové skupiny, jež však používá písmo s kořeny v Indii, a také s barmskou kulturou, která vychází z buddhismu a sdružuje v sobě odkaz místního etnika a prvky čínské a indické kultury. V pokročilejší fázi kurzu budou studenti mít také možnost setkat se s rodilou mluvčí, Sabe A. Soe, která nyní působí jako ředitelka Barmského centra Praha.
 

Thajština a reálie

Thajský jazyk, který patří k relativně snáze osvojitelným asijským jazykům, bude na FFUK vyučovat rodilá mluvčí Pattarawan Youyen, Ph.D., která thajské jazykové kurzy vedla již na několika univerzitách a jazykových školách. Kurz Thajština I. (ATJ100159určený začátečníkům a kurz Thajština II: pro mírně pokročilé je branou po poznání jazyka a kultury Thajska, které je důležitým členem sdružení ASEAN, a je tudíž důležitým hráčem v oblasti politiky a ekonomiky. 

Thajština je tónovým jazykem a pro komunikaci je nutné rozlišit a umět použít 5 odlišných intonací. Pro zápis se používá specifické písmo, které při svém zrodu mohlo být inspirováno písmem Khmérů a písmem z jižní Indie a které se skládá z 44 souhlásek a 48 samohlásek. Nenechte se však tímto zjištěním odradit, protože začátky mohou být těžké, ale když budete aspoň trochu trpěliví, tak si studium tohoto jazyka velmi oblíbíte.

 

ZDROJ: udlv.ff.cuni.cz, thajsko.com
FOTO: Preecha MJ / commons.wikimedia.org
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9