Deset nejkrásnějších čínských univerzit

12:00 | 23.09.2018 Erik 7
Ačkoli jsou univerzity především místem pro získání vyššího vzdělání a vědecký výzkum, mohou být zároveň i příjemným místem se zajímavou architekturou. Pojďme se proto podívat na deset nejkrásnějších čínských univerzitních areálů.
Pekingská universita
Pekingská universita FOTO: cermba.com
1. Xiamen University (厦门大学)

Nachází se v provincii Fujian a je postavena v těsném sousedství nádherné mořské pláže. To jí společně s elegantními budovami dodává zcela svébytný ráz, který podtrhuje příjemné počasí a svěží mořský vánek. No řekněte, není tohle jako studium na dovolené? Tedy alespoň pro nás, kteří žijeme ve vnitrozemí Evropy.



2. Peking University (北京大学)

Jedna z nejprestižnějších čínských univerzit se nachází v bývalém areálu císařských zahrad. Není proto divu, že tu najdeme spousty tradičně laděných zákoutí se starobylými budovami. Dominantou je vysoká pagoda stojící v severní části areálu na břehu jezera Weiming. Krom studentů přiláká také ročně tisíce turistů a návštěvníků.



3. Sichuan University (四川大学)

Je jednou z nejstarších čínských univerzit vůbec (úplně nejpůvodnější předchůdce tu stál od roku 1740) a její areál se rozkládá na 470 hektarech, kde se historické budovy navzájem doplňují s moderními. Charakteristická je pro ni nádherná zvonice s hodinami a záplavy rozkvetlých leknínů, které každý rok ozdobí místní jezírko. Není myslím třeba dodávat, že v Chengdu jsou pandy doslova za rohem.



4. Wuhan University (武汉大学)

Areál této univerzity je zcela ve znamení záplavy stromů a vonících květin, které tu můžete obdivovat v průběhu celého roku. Ale pokud si můžete vybrat čas návštěvy, zvolte jednoznačně jaro. Rozkvetlé třešňové květy tu vytvářejí fantastické scenérie, které přichází obdivovat davy lidí z okolí města.



5. Sun-Yat-Sen University (中山大学)

Je celkem rozdělena na čtyři areály, z nichž tři se nacházejí v Kantonu a poslední pak na mořském pobřeží ve městě Zhuhai. Nejkrásnější z nich je jednoznačně ten severní kantonský a vzhledem k jižnímu klimatu je to ideální místo pro teplomilné tvory, kteří nejraději studují nalehko ve stínu tropických stromů.



6. Soochow university (苏州大学)

V tomhle případě se domovské město, starobylé Suzhou opravdu nezapře. Kouzlo zdejšího areálu tkví v začlenění prvků tradičních čínských zahrad napodobující přírodní scenérie. Najdete tu tak jezírka, úzké říčky, drobné kopce, zvláštně tvarované kameny i malé pavilóny. Ale ani budovy samotné se nemusí stydět.



7. Nanjing Normal University (南京师范大学)

Postavená ve 20. letech 19. století jako univerzita pro ženy a dívky, se může pyšnit směsicí tradiční a západní architektury, která je pro toto období zcela typická. Navíc má skutečně strategickou polohu a snadno se z ní dostanete kamkoli v Nanjingu - ať už je vaším cílem dobrá restaurace, nákupní zóna nebo zástup historických památek.



8. Tsinghua University (清华大学)

A jsme zpět v hlavním městě Pekingu. Opět se jedná o akademicky elitní školu. Stejně jako její rival zmíněný výše je postavena na místě bývalých císařských zahrad. Zde se však tradiční čínská architektura mísí s historickým americkým stylem a modernistickými budovami a vytváří skutečně kosmopolitní atmosféru. A nejen to. Zkuste přijít po setmění k západní bráně obklopené obřími sochami a osvětlené lucernami. Bude vás pak příjemně mrazit v zádech.



9. Shenzhen University ( 深圳大学)

Má poměrně krátkou historii (založena v roce 1983), ale o to působivější areál. Je nazývána Zahradou liči, protože většinu stromů zde tvoří právě toto chutné ovoce. Najdete tu i pět set metrů dlouhé jezírko obklopené kopcovitou krajinou. Celá scenérie dostala poetický název "Orel dotýkající se vody".



10. Ocean University of China (中国海洋大学)

Tato univerzita je vybudována ve starobylém německém stylu a hrdě shlíží z vrcholku kopce na město Qingdao a přilehlé okolí. Jde o turisticky velmi oblíbené místo, takže to přímo svádí k průzkumným výpravám - a najdete tu opravdu povedený historický mix včetně několika kostelů. Opět je k moři co by kamenem dohodil a studovat pod širým nebem se tu těší velké oblibě.



Která z těchto univerzit se vám líbila nejvíce? Chtěli byste na některé z nich studovat? Rozhodně by to nepatřilo mezi nesplnitelná přání - výměnných pobytů je k dispozici rok od roku víc a víc.


FOTO: special.univs.cn, fu-berlin.de, szu.edu.cn, sc.sina.com.cn, whatsonxiamen.com, eqgz.com, tsinghua.edu.cn, wuhansummer.com, uco.edu, thiswasforever.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9