Komplikovaná vláda Thajska

15:00 | 31.07.2017 Filip Tran 0
Ačkoliv v Thajsku v posledním století nezuřilo mnoho válek, politická situace v regionu je jedna z nejsložitějších na světě. Moderní historie této země přetéká převraty, korupčními skandály a intrikami, které utvořily momentální vedení země.
Král, formální vůdce Thajska
Král, formální vůdce Thajska FOTO: Jom Thai / flickr.com

Král
I přes neustále se měnící zřízení jedna pozice v Thajském království přetrvává již přes 700 let. Je jí pozice krále. Momentálně je vládnoucím monarchou Král Vajiralongkorn (pod jménem Ráma X), který roku 2016 vystřídal svého otce, zesnulého Krále Bhumibola. Stejně jako ve většině království funguje i zde systém konstituční monarchie. Král tedy nemá politickou moc, slouží pouze jako reprezentační figura. Král Vajiralongkorn však není všedním králem a jeho nástup na trůn doprovázela spousta kontroverzí a pomluv. Ve věku 64 let je nejstarším nastupujícím thajským králem. Největší kontroverzí byl jeho pochybný způsob života před smrtí předchozího krále. Vajiralongkorn, tehdy korunní princ, trávil většinu času v Německu. Tam utrácel peníze královské rodiny za velké oslavy a sportovní auta. Šokem pro svět byla fotka prince, která ukazovala jeho potetované tělo. Mnozí tvrdili, že Vajiralongkorn není vhodným nástupcem na thajský trůn. Momentální král je však jediným synem svého předchůdce. Král Ráma X je mimo jiné znám svými neúspěšnými manželstvími, která měl již tři, každé s kontroverzním koncem. V Thajsku však platí zákon lèse-majesté, který umožňuje trestat kohokoliv, kdo urazí krále. Tisk tudíž nemá moc špinit pověst krále.


Král Bhumibol, Královna Sirikit a korunní princ Vajiralongkorn, 2007
 

Předseda vlády
Pravým politickým vůdcem Thajska je předseda vlády. Tato pozice byla vytvořena roku 1932, kdy byl král zbaven absolutní moci. Až do nedávna byla tato pozice volena a Thajsko tak bylo, stejně jako Spojené království či Dánsko, monarchií s demokratickou vládou. Na přelomu let 2013 a 2014 však vznikla politická krize, způsobena korupčním skandálem tehdejší předsedkyně vlády. Ta byla ze své funkce odvolána ve snaze justice uklidnit situaci. V květnu 2014 generál Prayuth Chan-o-cha, velitel armády, v reakci na krizi započal vojenský převrat s cílem převzít vládu. Převrat byl úspěšný a generál Chan-o-cha se stal předsedou vlády. Místo demokratické vlády nastolil vojenskou juntu přirovnatelnou k diktatuře a eliminoval aktivní politickou opozici. Tento převrat však nebyl prvním v historii země. Thajsko se ocitlo ve více politických převratech než kterákoliv jiná země v moderní historii. V posledních sto letech země zažila 12 úspěšných a 7 neúspěšných převratů.


Generál Chan-o-cha nahradil demokraticky zvolenou vládu vojenskou diktaturou

Toto bylo rozhodnutí mé a nikoho jiného,“ dodal generál Chan-o-cha k rozhodnutí o převratu.

ZDROJ: aljazeera.com, theguardian.com, wikipedia.org
FOTO: manhhai / flickr.com, World Travel & Tourism Council / wikimedia.org


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9