Jak jsme se plavili s Thajci po Vltavě [Report]

12:00 | 29.08.2017 ilonad 1
Přesně 2 týdny po oslavách narozenin Jejího Veličenstva Královny Sirikit se Česko-thajská společnost spolu se společností Theravádový buddhismus rozhodla ke konci léta uspořádat menší setkání členů s thajskými přáteli v srdci Prahy. 
Thajské tanečnice na lodi Moravia
Thajské tanečnice na lodi Moravia
Marzouki Amornjun, členka Česko-thajské společnosti, jejíž snahou je navázat těsnější vztahy s Thajci žijícími především v Praze, již v minulosti uspořádala několik akcí orientovaných na sblížení s thajskou kulturou a plavba po Vltavě byla jejím třetím projektem. Díky Tomi, jak někteří této Thajce přezdívají, a finanční pomoci společnosti Théravádový buddhismus se mohlo na lodi Moravia setkat okolo 60 Thajců ze Švýcarska nebo Thajska a 40 členů Česko-thajské společnosti.

 

Loď Moravia odrazila od břehu nábřeží Na Františku za horkého počasí úderem druhé a vydala se rozrážet klidnou hladinu Vltavy směrem k Smíchovu. Na lodi připravili thajští „přátelé“ na dlouhý stůl různé pochutiny, které si účastníci mohli brát podle vlastního uvážení. K velmi chutné rýži nebo skvěle ochuceným, nasekaným nudlím si účastníci mohli vybrat z různých druhů masa (včetně smažených krevet), pálivých krevetových placiček, osvěžujících jarních závitků a zeleniny. Jelikož u nádob s jídlem nebyly cedulky, bylo to o štěstí, co si thajských dobrot neznalý účastník naloží. Velký zájem byl především o listové „krabičky“, jejichž obsah se snažil uhádnout téměř každý český účastník. Ukázalo se, že nešlo o rybu, jak si mohli někteří myslet, ale o sladkost ve formě rýže s kokosem a zřejmě sladkými fazolkami.

 

Lidé se mohli usadit přímo v prostoru restaurace nebo se přesunout do chladnější části na přídi nebo do prvního patra s odkrytou teráskou, kde velmi příjemně foukal jemný vítr. Plavba poskytovala úchvatný pohled na pražské skvosty, které zaujaly nejen thajské hosty, a byla vyplněná přátelským hovorem, který se stočil k předchozím aktivitám spolenosti, a focením se s milými a usměvavými Thajci. Vyvrcholením dvouhodinové plavby byla ukázka thajského tance, který si užili především ti, kterým se podařilo zajistit si místo a/nebo měli výhodu vyššího vzrůstu. Do rytmické hudby, která si získala velkou pozornost přihlížejících také z nábřeží, předváděly dvě thajské tanečnice s úsměvem tanec, který dával velký důraz především na pozice a pohyby rukou. Tanečnice, které byly oděny do pestrobarevných kostýmů, si chtěl vyblýsknout téměř každý druhý návštěvník akce, což bylo dobře vidět na davu, který se vytvořil u vstupu na terasu.

 

Velkým přínosem akce bylo také setkání se se členy Česko-thajského společnosti, která je dobrovolnou, neziskovou organizací, již roku 1998 založil Mgr. Marek Němec. Velkého prostoru se nám dostalo pro rozhovor s Ivanou Lühnovou, která fotodokumentuje akce s tematikou Thajska, a Ing. Sylvou Luang-Rathovou, která nám pověděla mnoho zajímavého o jejím dvouročním pobytu v Laosu. Měly jsme také to štěstí setkat se s Mgr. Karlem Stehnem, který byl velvyslancem v Thajsku a získal cenu Friend of Thailand, nebo PhDr. Petrem Šulcem, který působí v Thajsku jako průvodce, spolupodílel se na vydání publikace Lonely Planet Thajsko a je zkušeným přednášejícím na témata spojená s Thajskem. Jeho jménem bychom vám rádi doporučili fejeton s názvem „Co je to za tvora ten farang (bílý člověk)?“, který přináší z pohledu Thajce určité odlišnosti v chování turistů ze západních zemí, kteří se rozhodli Thajsko navštívit.

 

Pokud vás zajímá, jaké akce Česko-thajská společnost bude pořádat nebo jaké kulturní aktivity zorganizovala, tak navštivte webové stránky nebo facebookovou komunitu.



FOTO: ilonad / asianstyle.cz
ZDROJ: czechthaisociety.cz, thajsko.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9