Animefest 2014 - Část 1. - Pátek 9. 5. 2014

17:00 | 15.05.2014 Tameni 11
Letošní 11. ročník brněnského Animefestu je za námi. V několika násedujících článcích se my, redaktoři AsianStyle, kteří jsme se Animefestu zúčastnili, pokusíme shrnout pro vás ty nejzásadnější momenty a změny, které se v letošním ročníku udály.
Animefest 2014
Animefest 2014 FOTO: Oficiální Facebook Animefestu
Letošní Animefest probíhal na brněnském výstavišti ve dnech 9. - 11. května 2014. I tentokrát se ho zúčastnilo opravu úctyhodné množství návštěvníků, jejichž počet s každým dalším ročníkem stoupá.

Čekala na nás jako tradičně spousta zajímavých přednášek a soutěží - některé již tradiční, jako například Cosplay soutěž či Soutěž AVM videí, některé poměrně nové jako třeba Cosplay Debut (letošní novinka) a FestDance.

Teď už se ale pojďme podívat na samotný průběh festivalu očima nás redaktorů.


Oficiální páteční video reportáž

 

Pátek očima redaktora jiry


Tak zde přichází mé zamyšlení nad letošním Animefestem 2014. Byla to má první návštěva Animefestu jako takového, takže nemohu porovnávat s předchozími ročníky, proto půjde převážně o mé dojmy nebo porovnání s pražskými cony, kde již mám pár let odchozeno.

Na samotné brněnské výstaviště jsem dorazil kolem 6 hodiny v době oficiálního zahájení Animefestu. Fronta se táhla přes celou tamní tramvajovou zastávku a tedy to znamenalo dobrých 40 minut postávání a přibližování se ke vchodu. Pořadatelé pouštěli návštěvníky dávkově k registraci a průběh odbavování u samotných registrací probíhal hladce. (poznámka 'dummy' redaktora: Pokud vám někdo 2 týdny dopředu napíše, že pro tisk a VIP návštěvníky je vyhrazen speciální boční vchod, tak si to někam napište! Ale je pravda, že tuto informaci mohli pořadatelé umístit na zábradlí oné zastávky a ne až na zeď vedle vchodu, kdy již máte 90% fronty za sebou). Musím uznat, že vnitřní nádvoří je oproti pražskému KC zahrada nesrovnatelně rozsáhlejší. Program byl rozmístěn do 5 velkých přednáškových sálů, které poskytovaly uspokojivější možnosti pro návštěvníky, oproti Modré škole nebo KC zahradě v Praze. Příjemné také bylo, že populární programy typu zahájení nebo cosplay soutěže byly přímo směřovány do další přednáškové místnosti.  

Organizace a technické pauzy v přednáškových sálech byly dobře zvládnuty jak ze strany organizátorů, tak ze strany návštěvníků, kteří se řídili pokyny samotných organizátorů. Co se týče stánků s různým tématickým zbožím, tak ty byly v podstatě po celém obvodu před kruhovým sálem Rotunda. Návštěvníci mohli vybírat takřka ze všeho možného, co vás napadne a při početnějším nákupu nebyl problém získat slevu na celkovou částku.


Cosplay skupina z anime Kuroshitsuji

Během zahájení Animefestu přišlo samotné přivítání návštěvníků, a poté následovalo představení jednotlivých významných účastníků conu mezi, které patřili Jonathan Clements (Autor knih o anime, překladatel, režisér dabingu nebo dabér) nebo porotkyně cosplay soutěží Tine Marie Riis (norská cosplayerka), Kana (slovenská cosplayerka) a Okkido (maďarská cosplayerka). Zajímavým elementem bylo i vysvětlení soutěžení mezi řádem a chaosem na samotném conu, přičemž všichni účastníci byli náhodně přiřazeni k jedné ze stran při registraci. Nešlo o soutěž o ceny, ale o podnícení aktivity návštěvníků při přednáškách, jelikož například za každou smysluplnou a zajímavou otázku při přednáškách získala daná strana tazatele bod. Vítěznou stranou letošního Animefestu byl řád s téměř 500 body, ale jen o pouhé 2 body. Asi v půlce zahájení kolem 8 hodiny bylo oznámeno, že již bylo na registraci odbaveno celkem přes 2500 návštěvníků, což je po 2 hodinách po oficiálním započetí conu úctyhodný počet. Během zahájení byl pozván na pódium i velvyslanec japonské ambasády, který představil kulturní výměnný program probíhající v tomto roce mezi Japonskem a Visegrádskou čtyřkou (V4), do kterého spadá i letošní Animefest.

Občerstvení bylo možno zakoupit ve venkovním stanu mezi jednotlivými budovami výstaviště, kde byl jediný oficiálně povolený prostor pro veřejnou konzumaci alkoholu zakoupeného na conu (V letošním případě pouze pivo Černá hora 11° 0,5 l za 25 Kč). Dalším stanovištěm občerstvení byl stánek v prostorách před hlavním přednáškovým sálem Rotunda společnosti JAPA MANIA, která nabízela balené jídlo a pití ze svého sortimentu, tak i třeba na místě připravované japonské KARÉ. Posledním stanovištěm byla 'maid/butler' kavárna v prvním patře stejné budovy v prostorách takzvané 'Craft Alley'.

Samotné přednášky jsem odstartoval v pátek přednáškou na téma „Mecha jako žánr“. Náplň přednášky byla zpočátku velmi dobrá a informativní se značným potenciálem, ale jen do doby, než autor začal vysvětlovat dějový obsah zvolených sérií. Asi chápu, že na jednotlivých sériích chtěl představit různé prvky mecha žánru jako takového, ale bohužel se to utopilo v příliš dlouhém a zbytečném mnohdy i zmatečném vykládání o samotném ději daných sérií. 

Čtyřhodinový záznam veškerého pátečního dění v sále Rotunda
 

Pátek očima redaktorky Tameni


Co se mé návštěvy Animefestu týče, festivalu jsem se letos zúčastnila podruhé. Díky velice užitečné možnosti vyzvednutí si vstupenek již ve čtvrtek jsem se elegantně vyhnula opravdu dlouhé frontě, která ihned po otevření výstaviště dosáhla délky několika desítek metrů.

Svůj program jsem zahájila divadelním představením skupiny s názvem "Malé divadlo kjógenu", jež je v současné době již nedílnou součástí programu. Bohužel jsem viděla pouze první ze dvou kjógenů, ale upřímně jsem se u něho bavila. Vyprávěl příběh muže, jehož manželka nadměrně pila a utrácela peníze, a tak se s ní rozhodl rozvést a požádat v chrámu o novou ženu. Jeho stávající manželka se však o jeho záměru dozvěděla a připravila mu ne zrovna hezkou pomstu.

Mezi tím, co jsem trávila čas focením cosplayerů (popřípadě se nechala fotit) a poznáváním nových lidí, jsem se taktéž zastavila na přednášce "Mecha jako žánr". Přednáška byla vesměs zajímavá, ale jak již bylo řečeno výše, až příliš informativní. Nemyslím si, že lidé, kteří se plánovali na hodnocená anime podívat byli nadšení z toho, že se dozvěděli průběh a hlavní události celého příběhu.


Cosplayeři zleva: Dead Master (Anime - Black Rock Shooter), Delic (Alter ego postavy Shizuo z anime Durarara! ), Haji (Anime Blood+), Psyche (Alter ego potavy Izaya z anime Durarara! ).


Navštívili jste letošní Animefest? Pokud ano, jaké byly vaše dojmy a zážitky?


VIDEO: Oficiální youtube kanály Animefestu - Animefest CZ a Animefest ŽIVĚ
FOTO: Osobní archiv Natálie Horákové

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9