Natsucon 2018 [Report]

19:00 | 28.07.2018 Shio 0
Letošní červencový Natsucon je za námi. Naši redaktoři na tomto festivalu samozřejmě nemohli chybět a o jejich zážitcích si můžete přečíst právě v tomto článku.
Logo Natsuconu 2018
Logo Natsuconu 2018 FOTO: www.natsucon.cz

Shio

A tak jsem se úspěšně vrátila z méno třetího Natsuconu. Jaký byl? Stejně super a komorní jako vždycky. Natsucon je prostě důkazem toho, že festival nemusí být obrovský a plný lidí, aby byl oblíbený. Letos lidí dokonce ještě ubylo, protože se Natsucon konal o měsíc dřív a křížil se s oblíbenou rockovou akcí Masters of Rock ve Vizovicích. Osobně na Natsu tuhle komorní atmosféru naprosto miluju a jsem ráda, že i tento rok jsem se jí dostatečně nabažila. 

Jelikož jsem cosplayer, mou základní výbavou na festivalech jsou mé kostýmy. Tento rok jsem s sebou opět vzala Rize Kamishiro (Tokyo Ghoul) a Rachel Amber (Life is Strange), které jsem za ten rok stihla trošku předělat, takže vypadaly trošku více k světu. V sobotu jsem sáhla po mém nejnovějším kostýmu Philippy Eilhart ze Zaklínače. Během víkendu jsem dokonce potkala i pár postav ze stejných sérií, takže přišlo i na nějaký roleplay. Ono celkově cosplayerů bylo na Natsuconu hodně a fotografové je nestíhali všechny ani fotit (a že i těch bylo vcelku dost).

Cosplayů bylo letos skutečně hodně 
FOTO: Kali/asianstar.cz

V pátek jsem si v programu vyhlédla přednášku od Arashi, na které jsem už sice byla na Animefestu, ale kamarádka na ni chtěla moc zajít, takže jsem si to zašla poslechnout znovu. Jednalo se o přednášku na téma "Mimika v cosplay". Arashi všem posluchačům řádně vysvětlila, že když už chtějí mít cosplayeři pěkné fotky, tak by se měli nějak tvářit a ne na všech mít mrtvolný výraz v obličeji. Pak také srovnala naši scénu s tou světovou, seznámila nás s typologií výrazů v cosplay focení a dala všem pár užitečných rad. Navíc bylo skvělé, že přednáška byla hned v pátek, takže po zbytek víkendu mohli lidé z jejích rad čerpat nově nabité vědomosti při jejich vlastním focení.

V rámci Natsuconu se promítalo v letním kině hned několik filmů
FOTO: Kali/asianstar.cz 

V sobotu jsem si našla v programu dva body, u kterých jsem nechtěla chybět - jedním z nich byla cosplay soutěž, o které se víc dozvíte až níže v reportu od Kali a tím druhým přednáška na téma "Jak na levný a dobrý cosplay" od Karra-Karra. V rámci této přednášky se měli posluchači dozvědět pár triků, jak si za pár peněz vytvořit koukatelný kostým, na který neschytáte vlnu kritiky. Na přednášku jsem šla s tím, že si tak nějak zavzpomínám na své cosplay začátky, protože když je člověk chudý student bez brigády, tak si jednoduše nemůže dovolit drahé věci (jedině, kdyby na to šetřil pár měsíců).

Na přednášku jsem došla pozdě a navíc v mém snad nejdražším kostýmu (worbla, drahá paruka, drahé látky), takže jsem tam do té přednášky moc nezapadala. Celkově byla přednáška zajímavá, občas jsem sice s nějakými názory nesouhlasila, ale to bylo nejspíš rozdílem mezi mnou a samotnou přednášející, protože ona patří do té sorty cosplayerů -studentů, kteří nemají peníze. Naopak já už si něco na cosplay vydělám, takže jsem ochotná si za lepší materiály klidně připlatit. Zamrzela mě však jediná věc, a to ta, že přednášející nepoužívala úplně ideální mluvu. Občas používala velmi nespisovná a dokonce i hanlivá slova a to podle mě do přednesu na takové úrovni zkrátka nepatří.

Mou povinností v neděli byla další přednáška pro cosplayery - "Šev, látka a trápení" od Konaty. Řeknu vám, že ta slečna by měla o podobných věcech přednášet klidně i na školách. Konata všechno vysvětlovala velice jednoduše, prakticky a při šítí používá selský rozum, který mnohdy ulehčí spoustu problémů. Osobně jsem vystudovaná krejčová, takže jsem rozumněla tomu, co povídala a bylo až překvapující, jak za hodinu stihla převyprávět půlku učiva prvního ročníku. Rozhodně skvělá přednáška pro začátečníky. Konata jim skvěle poradila, jaké materiály se na co používají, kde shánět střihy, jak se vyhnout chybám při šití a doporučila i nějakou naučnou literaturu. Její přednes byl navíc velice zábavný a energický, takže si člověk opravdu nemohl připadat znuděně.

V programu jsem toho nakonec až tolik nestihla, protože jsem byla celý festival v jednom kole. Rozhodně se mi však líbila přítomnost letního kina (tak snad příští rok) a maid kavárny. V kavárně jsem byla minulý rok a neskuteně jsem si pochutnala, letos mi čas bohužel nevyšel, i když ty zmrzlinové poháry vypadaly opravdu pohádkově.

Závěrem bych chtěla ještě poděkovat týmu, který se staral o Natsuconní aplikaci na mobil. Stáhla jsem si ji ještě před samotným festivalem a čekala tam na mě spousta zajímavých informací a především program. Během víkendu fungovala skvěle, všechno bylo aktuální a chodily mi i všelijaké upozornění na rušení či změny programu. Také mi tam občas vyskočily i nějaké tipy, na co bych měla zajít a kdybych měla opravdu více času nebo se zrovna nudila, tak bych si tam určitě ráda zašla. Dávám opravdu velký palec nahoru a snad bude aplikace stejně dobře fungovat i napřesrok.

Kali

Tak máme za sebou letošní Natsucon, který se tentokrát nesl v duchu všemi milovaného japonského animačního studia Ghibli. A že to bylo skutečně znát - na stáncích jste mohli narazit na spousty Totorů, potkat nějaké ty Ghibli cosplaye  a v letošní achivement hře jste si mohli zasoutěžit i o Kaonashi pokladničku a další z cen s tématikou právě Ghibli.

Jelikož jsem velkým fanouškem tvorby tohoto studia, měla jsem z letošního zaměření conu radost, takže jsem se rozhodla, že k tématu přizpůsobím i jeden ze svých letošních cosplayů a to konkrétně cosplay Sheety z filmu Laputa: Zámek v Oblacích.

Kreativní rychlokurz japonštiny
FOTO: Kali/asianstar.cz  

Přednášek s tématikou tohoto studia jsme se také dočkali - Ať už nahlédnutí do politického podtextu těchto filmů či galerie zajímavých ženských hrdinek. Krom přednášek bylo také možné zhlédnout i některé snímky z dílny studia a to oceňovanou Cestu do Fantazie nebo méně známou Arrietty ze světa Půjčovníčků.

Na conu bylo ale samozřejmě mnohem víc přednášek, na nichž jste se mohli dozvědět jaké to je studovat v Jižní Koreji, ve které videohře se poprvé objevila tématika sexu, co se skrývá na temné straně mnoha fandomů, jak na levný cosplay či jste mohli proniknout do tajů „květin“ zvířecí říše - výběr byl zkrátka jako vždy bohatý a každý si jistě přišel na své.

Kapradiny a Yaoi - ano i takové přednášky byly na programu, alespoň v bloku experimentálních přednášek.
FOTO: Kali/asianstar.cz 
 
Zlatý hřeb, jako každý rok, byla samozřejmě cosplay soutěž. Letošní soutěžní kostýmy byly skutečně pestré, takže proti sobě stály postavy ze hry League of Legends, Marvel universa, Studia Ghibli nebo Naruta. Diváckou cenu si nakonec odnesl skvělý cosplay Yubaby z Cesty do Fantazie.

Krom Cosplay soutěže nechyběla ani letos AMV soutěž nebo karaoke soutěž, novinkou pak letos byla Absurdní poznávačka prvních 150 pokémonů, pořádaná Yuffie.

Největší nával byl tradičně na cosplay soutěž! 

Shrnuto - letošní Natsucon, ač s menší účastí oproti minulému ročníku, se opět povedl a už teď se těším, až na tenhle con za rok opět zavítám. A pokud jste vy letos se svou účastí zaváhali, určitě to příští rok napravte - Natsucon sice nepatří k největším conům u nás ale svou atmosférou si vás určitě získá.
 
FOTO: Kali/asianstar.cz

jiry

Letošní ročník byl opět konaný v prostorách OA Kollárova v pražském Karlíně. Jak již bylo zmíněno tento rok nepraskaly prostory ve švech ani samotné přednáškové místnosti, takže návštěvníci se vždy rozprostřeli, tak nějak po všech zákoutích a přilehlém parku. To ale neznamená, že by bylo na přednáškách prázdno. Prostě, když si v programu přečtete, že přednáší Grek1 nebo Yuffie, tak si můžete být jisti, že přednášková místnost bude naplněna na maximální možnou kapacitu. Velkým zpříjemněním byla přidaná velice obstojně fungující klimatizace do hlavní přednáškové místnosti Nara v posledním patře budovy.

Samotný program přednášek byl zajímavý od začátku až do konce a vždy bylo si z čeho vybrat (aspoň pro mě). Má první navštívená páteční přednáška byla od „Andyho“ na aktuálně ožehavé téma loot boxů a mikro transakcí ve hrách a těchto mechanik - jak „tahat“ z hráčů peníze, a i to že tyto metody tu jsou s námi již velice dlouho. Pak následovala přednáška BL sekce od Natsuconových dlouholetých stálic „Blizzy“ a „Mešitky“ s první z dvojice přednášek o tom, co je možné dále konzumovat, když vaše yaoi zásoby začínají vysychat, a současně osvětlit různé BL podžánry, které je možné vyhledávat a případně se zaměřit vždy s doporučením na konkrétní autory a díla. Nejočekávanější páteční přednáška podle návštěvnosti byla od Yuffie rozebírající různé sexuální komunity sdružující se právě skrze MMO hry, kterých využívají nejenom ke komunikaci ale v jistých případech i jako silně doprovodnou vizuální pomůcku. Pro mě prvně zažitým prvkem během této přednášky byl takzvaný „soundtrack“ běžící na pozadí během projevu, ale bohužel nebyl po celou dobu prezentace.

Sobota byla přednáškově nabitá od samotného začátku, kdy byl představen Furry fandom a různé typy obleků používaných v této komunitě. Nosnou částí přednášky bylo potom vysvětlení, jak na případnou tvorbu jednotlivých částí od technik výroby, přes materiály, až po rady samotné přednášející čerpající z vlastní zkušenosti. Navazující přednáška od Cáby byla velice kompaktní a hlavně velmi názorná, kde se mohl posluchač dozvědět jak správně manipulovat se střelnými a chladnými zbraněmi nejenom pro bezpečnou manipulaci a přenos, ale i jak se zbraní pohybovat při cosplayi a nedržet ji při focení jako prase kost. Následovala druhá část páteční dvojpřednášky „Yes homo, more queer II“ s další záplavou BL žánrů. Od jedné hodiny byla přednáška Abbeho pro seznámení s vedlejšími hrdinkami světů studia Ghibli. Přednáška neobsahovala informace pouze o tom, co můžeme vidět skrze produkovaná světoznámá filmová díla, ale i hlubší informace o postavách, které je možné získat ve vydaných mangách, velice často přesahující záběr samotných filmů. Přednášky o současné Koreji a historických událostech značně převažovaly nad sousedním Japonskem. Bylo možno se dozvědět, co vás všechno čeká a nemine, kdybyste chtěli pracovat nebo studovat v Koreji, ale současně i jak ČR působí na Korejce nebo jaká výletní místa máte možnost navštívit, když se ocitnete v druhém největším městě Jižní Koreje, Busanu.

V projekčním sále Edo byly i letos velmi dobré projekce, zejména se zaměřením právě na produkci studia Ghibli spolu se spoustou hodin AMW soutěží a tématiky. Neposledním prostorem byla workshopárna, kde probíhal program po celou dobu od origami, až po možnost se vlastnoručně pomalovat henou. Ač jsem chtěl neděli již vypustit, tak jedna z posledních přednášek „Japonské cukroví a svátky v průběhu roku“ od samotné provozovatelky pop-up stánku „Japonská domácí cukrárna“, byla pro mě natolik zajímavá, že mě donutila se letos zúčastnit takřka celého conu. Nesmím také zapomenout zmínit i letošní lov achievementů za různé splněné úkoly během celého conu. Tento rok opět hodnotím kladně a díky menšímu počtu účastníku a možnosti posedět v klimatizované místnosti, asi nejlépe ze všech proběhlých ročníků.

Erik

Jako vůbec první z letošního ročníku sbírala kladné body appka do telefonu s programem, stylově vyvedenými mapami, možností sestavit si vlastní plán přednášek a s updaty změn. Sice se jí párkrát povedlo zhavarovat, ale i tak si člověk konečně zas na chvíli připadal, že nežije v technologických druhohorách České republiky. Ani letos nechyběly klasiky v podobě japonské cukrárny (nebyla dokonce hned v prvních minutách vyžraná), herna s japonskými šachy šógi, herní pařírna a VRko. Maid kavárna byla stejně jako celý con komornější, což sice nezměnilo zdejší genius loci, ale zároveň to znamenalo oslabení na poli kostýmů. Za speciální zmínku stojí pohoodáři z NECROPOLIS provozující venkovní občerstvení, kteří jako jediní (sic!) dokázali správně zařadit kostýmy asijských zemí, které jsem měl v jednotlivých dnech na sobě.

Přednášky byly dostatečně různorodé a kdo chtěl, našel si mezi nimi ty u kterých se pobavil, případně doplnil informace o nějaké své srdcovce. Největší peckou z hlediska originality byl "MyAnimeList očima datového vědce", kde se ve vizualizacích a grafech rozebíraly informace o anime, ale samotných otaku, které lze z téhle webovky vytěžit. Datové porno par excellence. Naopak lehkým zklamáním byla přednáška o japonských zahradách, kde sice očividně bylo vidět nadšení, ale zřejmě se projevovala únava předchozích dní. Asi škoda, že o hlavním tématu conu, tedy studiu Ghibli, se objevily jen dvě přednášky. Jde to ale na druhou stranu s trendem doby, kdy obyč anime/manga zapadá do propadliště dějin a frčí yaoi / BL / queer. Moc se mi líbil workshopový program, který nabízel široké tvůrčí vyžití - od henny, přes origami až nejrůznější kouzlení s látkou.

S organizací conu jsem byl spokojený a orgům společně se staffem patří velký dík, že to opět s přehledem ukočírovali. Nicméně i tady bych měl malou poznámku - chyběla mi klasická závěrečná debata mezi organizátory a návštěvníky. Po vyhlášení soutěží se to celé smrsklo jen na výzvu vyklidit ubytování v patrech. Už teď se těším na další ročník.

 


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9