V Praze proběhne výstava čínského a evropského umění

13:20 | 25.08.2017 Zita 5
Přijďte se podívat na Čínsko-evropské Art Bienále 2017, jehož slavnostní zahájení proběhne již ve středu 6. září na Výstavišti v pražských Holešovicích. Svá díla představí celkem 121 současných umělců z 9 zemí.Více informací zde!
K vidění toho bude jistě dost
K vidění toho bude jistě dost FOTO: Intercharm.cz
Začátkem září se Praze představí rozsáhlá kolekce téměř 400 obrazů, soch a artefaktů moderního i tradičního umění čínských a evropských autorů. V České republice se jedná o vůbec prvotní akci podobného formátu. Za cíl si klade upozornit na vliv globalizace na umělecké formy a podpořit snahu o zachování kulturních tradic různých oblastí a národů.

Výstava, která proběhne od 6. do 10.9. v prostorách Výstaviště Praha Holešovice, si též klade za cíl nadzvednout pokličku vhledu do chápání čínského umění, přičemž tento koncept bude k nalezení v celkem třech výstavních částech. 



Sekce první pojmenovaná Geografické vztahy a kulturní paměť bude reprezentovat díla vytvořená různými technikami nebo jejich neobvyklými kombinacemi. Všechna tyto díla spojuje rys propojení domácích tradic s uměním jiných oblastí a kultur.

Část druhá, tentokrát nazvaná Umění pro běžný život, v níž najdete olejomalby, moderní tušové malby, dřevoryty, sochařské ukázky, instalační umění, fotografie, video art, ale i etnické umění, vznikla v souvislosti s vývojem čínského moderního umění, ovlivněného západními uměleckými směry. 

Poslední a tedy třetí okruh 
Historie a současnost lidového umění, jak již vyplývá z názvu, představí divákovi vesnici jako klíčový prvek etnické kultury. 

Za zmínku stojí i připravovaná diskuze na téma „umění pro běžný život“, jejímž záměrem je zamyšlení se nad možností uměleckého zpracování příběhů lidového umění, což by jistě napomohlo k návratu a zvýšení povědomí této pomalu mizející složky kultury lidí po celém světě.



Základní cena vstupenky je 150 Kč, zvýhodněná pak stojí korun 70. 

O vašich názorech, jaká je role moderního umění a jaké výstavy byste do budoucna rádi viděli, se můžete podělit v komentářích.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9