Výstava čínsko-evropského umění zahájena!

22:59 | 06.09.2017 Zita 0
Ve středu 6.9. úspěšně proběhlo zahájení vůbec prvního Čínsko-evropského bienále konaného v Praze. Co přineslo a na co se může oko diváka těšit?
"E113"
"E113" FOTO: Lucie Kreslová
70 tun materiálu, více než 500 děl a 11 měsíců příprav se tuto středu v pražských Holešovicích vůbec poprvé ukázalo veřejnosti. Slavnostní zahájení bylo za přítomnosti Zdeňka Škromacha, Marie Preclíkové, Zdeňka Pšenici, prezidenta Čínsko-evropského spolku pro kulturní výměnu Li Xiang Xua a generálního manažera Art Bienále Li Haiwanga započeto úderem desáté hodiny. Prezident České republiky, Miloš Zeman, se nedostavil.



První slovo dostal prezident Li Xiang Xua a poté přišel na řadu i proslov zakladatele výstavy, který zdůraznil především cíl navrátit umění do běžného života, což by následně vedlo k integraci umění jako takového a též k snažšímu rozvinutí rozmanitosti kultur. Letošní Art Bienále označil jako spojovací prvek mezi západním a východním uměním projektu Nová hedvábná stezka. 

V mikrofonu též zaznělo představení současných čínských umělců, skrze které má Praha až do 10. září možnost zmapovat uměleckou situaci nejen tradiční Číny. Stojí za zmínku, že mluvčí uvedl, že právě díky podobným kulturním akcím a tak vzniklému dialogu bude možná v čínském umění znalý divák schopen objevit i působení Prahy.



Následoval komentář Marie Preclíkové a předání cen umělcům za zvolení v okruhu Umění pro běžný život. Pro definitivní otevření výstavy pak chybělo již jen slavnostní přestřižení pásky a závěrečné focení.

Na to, jak vypadala výstava samotná, se můžete podívat v galerii níže.

Více informací k výstavě naleznete zde.

ZDROJE & FOTO: Lucie Kreslová

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9