Dračí hřbet – rýžové terasy v LongSheng

22:58 | 15.01.2013 Mei 5
LongSheng je místem, kde jsou obrovské pláně rýžových políček. Místo je známo také jako „Dračí hřbet“. V Číně, jako i v dalších východních zemích, je rýže jednou z hlavních potravin.
Rýžové terasy v LongSheng
Rýžové terasy v LongSheng FOTO: Shutterstock.com
Rýžové terasy jsou v LongSheng pracovním místem mnoha čínských rodin. Lidé tu vstávají každý den v 6 hodin ráno. Hned po snídani vyrážejí do polí, na kterých pracují většinou až do deváté hodiny večerní. Místní lidé jsou na to už ale zvyklí a jsou velmi pracovití.
 
Tato rýžová políčka v LongShengu jsou zemědělským divem světa. Terasy se táhnou podél hor v délce 32 kilometrů. Byly zbudovány téměř před 800 lety, přičemž bylo potřeba přemístit tisíce tun zeminy.
 
V Číně se musí pečlivě obdělávat každý kousek půdy, jinak by mohlo dojít k neúrodě, která by mohla mít za následek nepříznivé následky. Například v roce 1959 měl hladomor za následek smrt mnoha lidí.

Po výsadbě se v rodinách v LongShengu dělá tradiční rodinná oslava na oslavu budoucí sklizně. O tento svátek se vaří tradiční rýžové knedlíky zabalené do listů. Je to symbolem bohatství a úspěšnosti rodiny. Děti pak tento knedlík nesou do školy, kde si poměřují, čí knedlík je lepší a větší.
 
Jednoho dne se čínská vláda rozhodla předat půdu rolníkům. Od doby privatizace se tak těmto rodinám žije o mnoho lépe, protože průměrné příjmy rolníků vyrostly o více než 1500%. Rodiny mají na lepší oblečení, mohou si dovolit více jíst nebo si koupit dokonce lednici či televizi.
  
 

ZDROJ: Filmový dokument: Objevená Čína, Česká televize 2008

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9