Východ vs. Západ - čím se tyto kultury liší?

14:00 | 03.07.2017 MinYeon 18
Čínská umělkyně žijící v Německu, Yang Liu, se rozhodla výtvarně ztvárnit kulturní rozdíly mezi čínskou a německou kulturou a vytvořit tak půvabnou výstavu East meets West (Střet Východu se Západem).
výstava
výstava FOTO: notcot.com
Yang Liu je sice Číňanka, ale již od 14 let žije v sousedním Německu. Vzhledem k tomu, že vyrůstala v obou těchto kulturách, dokáže zachytit, čím se odlišují. A má to pěkně z první ruky.

Jelikož je to výtvarnice, rozhodla se své zkušenosti výtvarně zpracovat a my se tak můžeme nyní podívat na sérii jednoduchých obrázků trefně zobrazujících, jak moc se východní (znázorněna červeně) a západní (znázorněna modře) kultura liší.


životní styl: nezávislost vs. závislost


dochvilnost


párty


ideál krásy


senioři


pozice šéfa


hluk v restauraci


řešení problémů


sebevědomí jednotlivců


jak se Číňané a Němci vidí navzájem?


fronta


vyjadřování vlastních názorů


cestování a uchovávání vzpomínek


kontakty


hlavní jídla dne


zvířata


vztek


nálada a počasí

Výstava putovala z Číny do Německa a sklidila nebývalý úspěch. Pokud vás tento projekt zaujal, můžete si přečíst i krátký rozhovor s jeho autorkou.

Jak vaše vlastní kulturní identita ovlivnila vaši práci? Do které kultury lépe zapadáte?
Necítím se ani jako Číňanka ani jako Němka. Mě i mou práci ovlivnila jak Asie, tak Evropa. Vlastně k nalezení mé identity mi nejvíc dopomohl New York. Cítím se více jako člověk, který prostě patří všude tam, kde jsem byla. Tento projekt jsem také začala v New Yorku. Právě ta vzdálenost mi dala lepší náhled na mou osobní historii.

Jak Číňané a Němci na tento projekt reagovali?
Odezva z Číny byla velmi pozitivní. Trochu jsem se těch reakcí bála... Jsem si jistá, že tu jsou i lidé, kterým se můj projekt nelíbí, ale zatím, po pěti výstavách (2x Berlín, 2x Peking, 1x Nanjing), bylo 99% reakcí pozitivních. Na německé straně je to vesměs stejné. Byla jsem překvapená, kolik zájmu o mou práci obě strany projevují.

Máte nějaké vtipné historky, které se tohoto projektu týkají?
Už od první výstavy tohoto projektu se objevuje hodně internetových článků, který můj projekt zmiňují. Hodně v nich o mě ale mluví jako o muži. Nebo ještě lépe jako o starém muži... Většinou jsou velmi překvapení, když zjistí, kdo vlastně jsem. Taky hodně řeší, jak jsem na to všechno vlastně přišla. Jestli jsem dělala nějaký průzkum, rozhovory... Faktem je, že každý obrázek je ilustrací mých osobních zkušeností za posledních 13 - 17 let. Je to dokumentace mého vlastního života.


ZDROJ - bsix12.com, notcot
FOTO - bsix12.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9