Je Korea na pokraji ozbrojeného konfliktu?

15:00 | 17.08.2017 Filip Tran 5
Severní a Jižní Korea jsou formálně ve válce přes 60 let. Neprobíhá zde však žádný ozbrojený konflikt a život na jihu je tak poměrně mírumilovný. Napětí ale roste a s novým postojem USA je Korea každým dnem blíže k obnovení krvavé války.
DMZ mezi Korejemi plná min, nejnebezpečnější hranice na světě
DMZ mezi Korejemi plná min, nejnebezpečnější hranice na světě FOTO: Henrik Ishihara Globaljuggler ...

Historie korejského konfliktu
Korejská válka byla vyvrcholením nepřátelství mezi severem s podporou SSSR a jihem s podporou USA. Sever (KLDR) zde představoval marxistické hodnoty komunistické vlády, zatímco vláda Korejské republiky byla vytvořena podle vzoru Spojených států. Ačkoliv se nedá říct, že by tehdy byl jih demokracií, v kontrastu s režimem na severu bylo diktátorské zřízení Korejské republiky takřka demokratické. Ozbrojený konflikt v Koreji probíhal mezi lety 1950 a 1953. I když konflikt skončil příměřím, nebyla uzavřena žádná mírová smlouva, která by ukončila válku.


Příměří podepsali americký generál Bryan a severokorejský generál Lee.

Nebezpečí jaderných zbraní
I přes neustálou snahu o mír si Severní Korea udržuje přístup izolace a ozbrojování. Součástí tohoto přístupu je i vývoj nukleárního arzenálu. Roku 2003 vláda KLDR zrušila všechny sliby o nevyvíjení jaderných zbraní a o 3 roky později tyto zbraně vytvořila.

2017: Nový přístup Spojených států
S nástupem amerického prezidenta Donalda Trumpa se změnil i přístup k diplomacii. Zatímco prezident Obama se snažil situaci v Koreji řešit pouze diplomacií, jeho nástupce se nebojí vyhrožovat vojenskou sílou. V reakci na testování raket v červnu nařídil prezident Trump poslání dvou válečných lodí ke Korejskému poloostrovu. Zároveň vyvíjel tlak na čínskou vládu, aby také změnila postoj k situaci. KLDR však dále testovala zbraně. Organizace spojených národů na testy reagovala těžkými sankcemi na export Severní Koreje. KLDR se proti sankcím brání výhružkami útoku. Na začátku srpna severokorejská vláda oznámila, že zvažuje útok na ostrov Guam, americké území v Pacifiku. Zatímco se malý turistický ostrov připravuje na možný jaderný útok, ředitel CIA tvrdí, že ostrov v nebezpečí není. Je však jisté, že jestli se KLDR rozhodne na území zaútočit, odpověď Spojených států bude pro komunistickou zemi zničující.


Éra strategické trpělivosti se severokorejským režimem skončila,“ řekl prezident Trump novinářům.

ZDROJ: bbc.com, metro.co.uk, telegraph.co.uk, wikipedia.org
FOTO: theatlantic.com,
Gage Skidmore / flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9