Juche: nejdůležitější doktrína Severní Koreje

13:35 | 14.09.2017 Filip Tran 0
Severní Korea je známá svou politikou izolace, tvrdého socialismu a militarizace. Je také známo, že tyto hodnoty zemi dovedly do katastrofálního stavu. Ikdyž je politika KLDR komplexní, všechny tyto politické principy vychází z jedné doktríny, juche.
Sochy v Pchjongjangu reprezentující proletářskou třídu, symbol socialismu
Sochy v Pchjongjangu reprezentující proletářskou třídu, symbol socialismu FOTO: Nicor / wikimedia.org

Původ doktríny
Když se Kim Il-Sung, bývalý člen komunistické strany Číny, dostal k moci v Severní Koreji, usedl také ve křesle generálního tajemníka Korejské strany práce. Tato krajně levicová strana v zemi reprezentuje socialistické hodnoty a absolutní podporu diktátora. Doktrína, která se stala poznávacím znakem Strany práce, byla Kim Il-Sungem poprvé zmíněna roku 1955. „O odstranění dogmatismu a formalismu a zavedení čučche v ideologické práci.“


Kim Il-Sung, první diktátor KLDR, autor juche

Původní doktrína
Juche se podle slov svého autora skládá ze 3 principů:

1. chaju – politická nezávislost
2. charip – ekonomická soběstačnost
3. chawi – vojenská sebeobrana

Ačkoliv byl Kim Il-Sung dosazen do moci Sovětským svazem, principy své doktríny se snažil odtrhnout od podpory Sovětského svazu a započal tak izolaci Severní Koreje, která trvá dodnes.


Songun
Ještě než se dostal k moci, napsal Kim Jong-Il roku 1982 dokument, ve kterém definoval termín songun jako upřednostňování armády. Když o 12 let později převzal post vůdce, přidal princip songun k doktríně svého otce. Tato změna byla klíčovým prvkem v extrémně hostilní militarizaci KLDR a snaze o vyvinutí efektivního jaderného arzenálu.

Juche v praxi
Ikdyž severokorejská vláda pokládá juche za ideální cestu k absolutnímu socialismu, v praxi doktrína spíše vedla k distancování od těchto hodnot. Aplikace juche uvedla KLDR do hluboké ekonomické krize, která paradoxně způsobila větší závislost Severní Koreje na dalších socialistických státech. Podle slov Briana Reynoldse Myerse, amerického novináře, se ze Strany práce vyvinula krajně pravicová strana, na místo krajně levicové. Doktrína juche také slouží jako podklad pro kult osobnosti vůdců KLDR a severokorejská vláda ji propaguje jako náboženství.


Věž Juche v Pchjongjangu kolemjdoucím připomíná ideologii KLDR

ZDROJ: wikipedia.org, piie.com
FOTO: yeowatzup / wikimedia.org, John Pavelka / flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9