​​Cosples 2017 - protože i cosplay může být elegantní a „fancy“

14:40 | 16.05.2017 Isildur?sheir 0
Zajímá vás, jak probíhal letošní již druhý Cosples a jak probíhají samotné přípravy?
Cosples 2017
Cosples 2017 FOTO: AsianStyle.cz
Video z akce:


Na Cosples jsme dorazili kolem deváté hodiny, kdy zábava byla již v plném proudu a sál byl doslova nabitý nadšenci v krásných kostýmech. Stihli jsme ještě zhlédnout taneční vystoupení, koupi lístků jsme však bohužel prošvihli. Ale to nevadí! Zatančili jsme si několikrát jak klasické společenské tance, tak v pozdních hodinách třeba i na K-pop a já upřímně jsem si akci krásně užila.

Jsem s plesem velmi, velmi spokojená a jsem velmi nadšená a ráda, že brněnští otaku tuto akci pořádají. Na plesy jsem dříve příliš ráda nechodila, což se sice tuto plesovou sezónu změnilo, ale stále musím říct, že na tomto plese jsem se cítila úplně jinak a prostě báječně. V cosplayi, kdy člověk může vyjádřit své nápady a nechat volný průchod své fantazii, se mezi všemi ostatními cosplayovými nadšenci cítíte prostě skvěle. Nebo tedy mluvím alespoň za sebe, ale to je asi to, co se mi na celé akci, kromě toho, že jsem zde také potkala mnoho přátel, líbí nejvíce. Zkrátka vynikající společenská událost, kdy se pro jednou, když nechám volný průchod své fantazii, necítím jako černá ovečka, ale prostě jako ryba ve vodě, jako doma.



Jediné, co bych možná uvítala trochu jinak, by bylo ještě více asijské hudby, protože když jsem při vyhlášení krále a královny plesu uslyšela History Maker, úplně se mi rozzářila očíčka, a tak mě napadlo, že i třeba na spoustu openingů k anime se dá přeci ploužit a tančit. Ale i tak jsem byla opravdu spokojená.

Také nám na plese bylo odhaleno letošní téma Animefestu.



A co o Cosplese řekli návštěvnici?

- Luboš se se mnou podělil o to, že na Cosples přišel, protože je prostě lehce nerd, na plese se mu líbí, dobře se baví a pro přítelkyni koupil hned deset lístků do tomboly.
- Etutka, jakožto člověk zaangažovaný v přípravách, se mi svěřila, že akce je podle ní bohatší a ještě lepší než loni. S organizací je plná spokojenost a příští rok se můžeme jistě těšit ještě na větší a lepší Cosples. A na motýlky.
- I od dalších organizátorů jsem se dozvěděla, že Cosples byl lepší než minule, a to je prý co říct, protože již loni to byl podle nich nejlepší ples na světě. Prostě skvělá hudba a skvělí lidé.
- Od Miki, která měla na starost catering a výzdobu, jsem se dozvěděla, že chlebíčků bylo objednáno 400 a vtipnou příhodou jim byly odcizeny, ale naštěstí se nakonec sehnaly. Svěřila se mi, že jí baví nakupovat květiny za tisíce, ale už to není taková sranda vázat. S přípravami je sice hodně práce, ale je spokojená. Letos bylo i více organizátorů, takže se práce lépe rozdělila.


 
Jeden z hlavních organizátorů celé této kouzelné akce Adam Rambousek, neboli Christof mi prozradil, že loni to celé zkusili jako pokus, a když zaznamenali velký úspěch, protože lidé se dobře bavili a psali nadšené reakce, tak to prostě zopakovali.

Nikdo rozhodně nečekal, že přijde tolik lidí, protože prostory byly kapacitně zaplněny již po měsíci prodeje, což samozřejmě přineslo více stresu, ale všechno nakonec vyšlo dobře. S přípravami se začalo už někdy během října/listopadu, a to se zjistilo, že KC Babylon už má pouze jedno volné místo, tudíž hledali další prostory, takže případně pro další rok mají zmapované kompletně plesové prostory v Brně, což znamená, že když by se ples zvětšoval, už tedy vědí kam.

Nejvíce hektické to prý bylo před spuštěním prodeje, kdy se zvažovalo, jestli se vše vyplatí, jelikož loni bylo třeba ples mírně dotovat z Animefestu. Ale díky tomu, že loni přišlo více lidí, než se předpokládalo, dalo to letos možnost větší tombole a bohatší výzdobě, ke které se musím sama vyjádřit - byla krásná.

Jelikož má Christof spoustu práce s Animefestem, organizaci přenechává takzvaně mladším" a sám řeší to nejdůležitější, jako je pronájem či rozpočet. Tombolu, občerstvení , výzdobu a podobné řeší další a on pouze dohlíží, aby vše fungovalo. Tým činí asi deset lidí a dalších asi deset pomocníků na místě. Poslední měsíc a obzvláště poslední týden byli v pracovním nasazení od rána do večera. Například co se výzdoby týče, dva dny zabralo vázání kytek.

Dále se mi svěřil, že obdivuje cosplayery, kteří dovedou předělat cosplay na plesovou verzi. Celou akci chtěli udělat jako ples, jelikož i v cosplayi se dá najít spoustu slavnostního a nechtěli udělat další party, kterých je na rozdíl od této akce dost.

Co se pravidel dresscodu týče, kontrolu měla na starost Etuta. Když se lidé předem ptali, vše přísně kontrolovala a schvalovala, a tím, že aktivně propagovali a doporučovali určitý dresscode, nakonec to tu prý působilo reprezentativněji než na loňském oficiálním plese radnice.
 


A na jaký Cosples se můžeme těšit příští rok? Cosples v lednu či únoru příštího roku určitě bude, jen zůstává otázka, jestli jít do většího, protože je zde obava, aby se neztratila atmosféra, která je tu velmi příjemná. Letos na Cosples přišlo o sto padesát návštěvníků více než minule a i se zaplněním plné kapacity tu byla atmosféra pořád příjemná. Loni byly trochu obavy s posedáváním, ale letos žádný problém nebyl, jelikož návštěvníci tančili, na všechny písně se dalo tančit, a tak kdyby událost měla zůstat v Babylonu, mohl by se zvětšit parket, ale ubrat míst k sezení. Jak to nakonec bude, se necháme překvapit příště.
 
Cosples je skvělá společenská událost, kde se mohou fandové a fanynky nejen japonské či východoasijské kultury skvěle pobavit a přitom pořád zůstat společensky takzvaně „fancy“ .  


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9